Габрово. Изложбата Изкуството – мост между културите“, която показва традиционни

...
Габрово. Изложбата Изкуството – мост между културите“, която показва традиционни
Коментари Харесай

Изложбата „Изкуството – мост между културите” представя традиционните занаяти от Иран в ЕМО „Етър“ в Габрово

Габрово. Изложбата „ Изкуството – мост сред културите “, която демонстрира обичайни занаяти от Иран, ще бъде показана в изложбената зала над Шарланджийската работилница в Етнографски музей навън „ Етър ” от 7 до 30 септември, оповестиха от Музея .
Каламзани (коване на желязо) се практикува от хилядолетия, за което свидетелстват откритите и съхранявани в Националния музей на Иран предмети на изкуството. Този поминък заимства черти от избрани стилове като дърворезба, релеф, ажур, арабеск и портретизъм. И през днешния ден това изкуство се практикува ръчно, като най-известните школи се намират в град Исфахан.
Хатамкари е тип инкрустация върху дърво. Самият „ хатам ” се състои от регулярни многостранни късчета метал или слонова кост, които се декорират ръчно върху дървото. В Иран „ хатамкари “ бележи връх в развиването си по времето на Сефевидите.
Минакари е тип гланциране, при което главният детайл е мед, почистена с киселина. Така се получава сместа, служеща за гледжосване. Тя се пръска неколкократно и когато се получи постоянен бял цвят, емайлът е подготвен за изрисуване. По времето на Кир Велики този тип гланциране е практикуван в Персеполис, античната столица на Персия.
Калиграфията е изкуство на красивото писане. Иранското калиграфска традиция е клон от ислямската. Най-голям принос за превръщането на елементарното писмо в изкуство имат персите, които смятат калиграфията за най-възвишеното измежду образните изкуства.
Наследството на хилядолетната иранска цивилизация, което дефинира историческата и националната еднаквост на Иран, има разнообразни облици и проявления, които ни описват за античното минало. Ръчните занаяти, идващи от древността, разкриват хубостта на иранското изкуство. Те притеглят с елегантността, шарките и десените си и демонстрират парченца от иранската традиция и просвета.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР