Габрово. Етнографски музей на открито Етър“ – Габрово обявява инициатива

...
Габрово. Етнографски музей на открито Етър“ – Габрово обявява инициатива
Коментари Харесай

Габрово: Етнографски музей на открито „Етър“ обявява инициатива за обучение на гайтанджии

Габрово. Етнографски музей навън „ Етър “ – Габрово афишира самодейност за образование на гайтанджии. След сполучливото привършване на образованието в бакърджийство, хлопкарство и мутафчийство екипът на музея продължава политиката си да съхранява българските занаятчийски обичаи с образованието в производството на шнур, оповестиха от музея .
Безплатно образование на искащите да усвоят този неповторим поминък, показан достоверно само в „ Етър ”-а, ще се организира през месеците от май до август. През този интервал участниците в самодейността ще усвоят на практика умения за направа и боядисване на шнур.
След оценка на уменията от комисия, най-добре представилият се ще стане част от екипа на музей „ Етър ”.
Желаещите да се запишат могат да се свържат с организатор отдел „ Занаяти ” ма тел. +35966810587 и +359884772156 до 15 април 2019 година
Гайтанът е плетен вълнен връв, който служи за декорация на българските национални носии. Производството му поражда относително късно в края на ХVІІ век. Първоначално плетенето на шнур е муден и сложен развой, осъществяван напълно на ръка. Началото на механичното плетене се отнася към първите десетилетия на XIX век, когато се появява чаркът – първата българска машина.
Развитието на гайтанджийството в Габрово стартира през 30-те години на XIX век. Чарковете за плетене на шнур се подреждат в профилирана постройка, наречена гайтанджийска одая. Те са с 8, 10 и 12 калема, толкоз са и нишките, от които гайтанът се сплита.
Цялата му по-нататъшна обработка – пърлене, боядисване, подготовка за търговия, се прави отвън одаите, наричани бояджийни. Занаятът слага основите на развиването на вълненотекстилната индустрия в Габрово.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР