Габрово. Едни от любопитните предмети, които могат да бъдат видени

...
Габрово. Едни от любопитните предмети, които могат да бъдат видени
Коментари Харесай

Обувките на Цар Борис III, сценичният костюм на Панчо Владигеров, цигулката на Тодор Колев са част от изложбата „Там, където думите са излишни“ в Етнографски музей на открито „Етър“

Габрово. Едни от любопитните предмети, които могат да бъдат видени в изложбата „ Там, където думите са непотребни “, която показва Етнографски музей навън „ Етър “ са обувките на Цар Борис III, театралният костюм на Панчо Владигеров, цигулката на Тодор Колев. Уредникът в отдел „ Духовна просвета “ Павлина Дамянова напомни за Радио „ Фокус “ – Велико Търново , че концепцията за изложбата се родила сред трите институции – Етнографския музей, Регионалния исторически музей в Шумен и Историческия музей в Попово.
„ Основната концепция е да се показват музикални създатели и техните предмети, които са съхранени по фондовете на тези три институции. Като настрана ние участваме с една богата сбирка от национални музикални принадлежности, въпреки всичко това е главното нещо, с което се занимаваме – етнографията и събираме такива предмети “, посочи Павлина Дамянова.
В Изложбената зала на „ Етър “-а е показана част от историята на българската музика. Посетителите могат да видят и възстановка на първия български оркестър, също и флейта – пиколо, принадлежала на Никола Ченгелиев.
Историческият музей в Попово показва в изложбата „ Там, където думите са непотребни “ духови принадлежности от учебни оркестри. Етнографски музей навън „ Етър “ демонстрира сбирка български национални и детски музикални принадлежности.
Павлина Дамянова уточни, че музеят разполага с забавни заготовки на музикални принадлежности и също по този начин забавна сбирка от детски свирки, като за предишното е било особено, изключително когато хората са ходили по панаири, да си купуват такива детски свирки във формата на разнообразни животни. Интерес съставлява и бърдучето, което издава тон, наподобяващ песента на птици.
Изложбата ще бъде експонирана в Етнографския музей навън „ Етър “ до февруари 2019 година
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР