Габрово. Албум със снимки на несъществуващия вече вълненотекстилен комбинат Георги

...
Габрово. Албум със снимки на несъществуващия вече вълненотекстилен комбинат Георги
Коментари Харесай

Габрово: Албум със снимки на несъществуващия вече вълненотекстилен комбинат „Георги Генев“ е културна ценност на Регионалния исторически музей за януари

Габрово. Албум със фотоси на несъществуващия към този момент вълненотекстилен комбинат „ Георги Генев “ е културна полезност на Регионалния исторически музей за месец януари, оповестяват от културната институция . Той е от 34 листа с 42 фотоси, огромен формат (46/30/5 см), отдаден на построяването на нов апретурно-багрилен завод на комбината през 1962-66 година
В продължение на близо 40 години две огромни предприятия дефинират образа на Габрово като промишлен град и текстилен център. Те се основават от национализираните през 1947 година частни вълнено и памукотекстилни заводи.
След национализацията в Габрово се образува Държавно индустриално обединяване „ Вълнена промишленост “ (ДИОВИ), което дефинира смисъла на града като промишлен център на район, обхващащ съвсем цяла Централна и Североизточна България. Национализираният вълненотекстилен отрасъл в Габрово и покрайнината има през 1947 година към 44% от вретената и 30,3% от тъкачните станове в страната, разпределени в 29 предприятия. През 1948 година в града стартира подготовка за създаване на вълненотекстилен комбинат на една индустриална площадка.
Със заповед на Министерството на леката индустрия от 1 януари 1959 година вълненотекстилните предприятия в Габрово се сливат и образуват: Държавен вълненотекстилен комбинат (ДВТК) „ Георги Генев “ – Габрово. Новият комбинат се състои от 27 съществени цеха, ситуирани върху 13 индустриални площадки (бивши частни фабрики) в разнообразни региони на града. Към този миг ВТК „ Георги Генев “ става най-голямото дружество в Габровски окръг. Той има огромно икономическо и обществено значение освен за района, само че и за страната. Машините и оборудванията на новия комбинат са основно добити от национализираните предприятия.
За своето битие ВТК „ Георги Генев “ сменя няколко пъти името и административното си послушание.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР