Габриела Руменова от платформата Ние потребителите в интервю за сутрешния

...
Габриела Руменова от платформата Ние потребителите в интервю за сутрешния
Коментари Харесай

Габриела Руменова: Има един социален момент извън класическото нарушение на правата на потребителите

Габриела Руменова от платформата " Ние потребителите " в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

На фокус в този момент ще е тематика, която визира всички ни, а точно новата индексация на мобилните оператори. Сега в студиото при мен е Габриела Руменова. Познавате я доста добре – дълготраен пиар на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), а в този момент специалист и създател на платформата " Ние потребителите “, която работи за хората и в тяхна изгода. Какво би трябвало да знае всеки от нас по тематиката? 

Разкажете ни какво се случи, тъй като казусът нашумя много, изговори се много – следва индексирането на мобилните оператори, новото индексиране? Разкажете ни какво се случи по този проблем.  

Малко след началото на тази година един от мобилните оператори разгласи, че ще индексира цените на абонаментните си проекти с до 2 лв.. Десетина дни по-късно.

Направо да си го кажем – ще се усили цената.  

Ще се усили цената. Някои от потребителите попитаха на всеки един от договорите или пък на сметката, която плащаме – ами то е едно и също. Дали ще сложим процентите, изключително когато приказваме, тъй като вторият мобилен оператор сподели, че с 15.3% ще усили цените на услугите си. Това е допустимо все още.  

Те имат право в действителност, нали по този начин?  

Имат право от позиция на общите условия, които са изготвили и които потребителите са подписали дружно с договорите, които са сключили с тях. казусът обаче е, че тези ангажименти в общите условия съгласно нас съставляват неравноправна уговорка, защото дават опция на мобилния оператор да трансформира едно от най-важните условия по настоящи контракти, срочни контракти, а точно цената, без да плануват опция потребителите да се откажат от тези контракти без обаче да дължат неустойки.  

И това по какъв начин го установявате вие?  

Това е написано в общите условия. Включително и аз си направих труда като жител да вляза в офисите на тези два мобилни оператора и да попитам консултантите: Ако ваш клиент приключи срочен контракт или по-скоро се трансферира при различен оператор поради индексацията, която обявихте, ще дължи ли неустойки? Те потвърдиха: да, и аз попитах в какъв размер ще бъдат тези неустойки. И отговорът беше: до три стандарти месечни такси. Това в действителност гласи съглашение, което е подписано обратно във времето сред КЗП и трите телекома, тъй като тогава въпросът беше подобен, че при преустановяване на срочни контракти потребителите трябваше да дължат всички месечни такси до края на периода на контракта. И комисията се произнесе, че това е прекомерно висока наказателна клауза и бяха заведени даже и групови искове, тъй като не се реализираха резултати и триумф в договарянията, които бяха водени. И в следствие към този момент на спомагателни диалози груповите искове бяха спрени и беше реализирана извънсъдебна конвенция да се дължат точно до 3 общоприети месечни такси като неустойки. Но в случай че се върнем на днешния проблем, с изключение на тези до 3 общоприети месечни такси при прекачване на различен оператор, в случай че сега намерим по-изгодни условия при него, ние ще изискуем и разликата сред пазарната цена и тази, която сме заплатили, в случай че сме си купили извънредно устройство при сключването на контракта и то е било с отстъпка.  

Да. И когато вие научавате всичко това, какво се заемате да извършите? Изготвяте едни мостри, нали по този начин?  

Да, в действителност, в случай че би трябвало да бъдем напълно почтени, в края на предходната година една неправителствена потребителска организация предизвести, че такова събитие най-вероятно ще се случи, стъпвайки на опита от предходния интервал, когато всички знаем какво стана. Тогава просто мина всеобщо фактически в медийното пространство, само че може би тематиката заглъхна, тъй като предстояха празници. И когато към този момент това стана факт сътрудник от медия ме потърси за коментар. Тогава ние споделихме нашето мнение, че това е неравноправна уговорка. След това към този момент може би в продължение на към 2 седмици имаше интензивна връзка по тази тематика, защото и други сътрудници от медиите демонстрираха интерес, изключително обществените мрежи в групите, фактически тематиката стана доста гореща. И започнаха да се обръщат към нас почитатели на платформата " Ние потребителите “ с питане можем ли да помогнем с пример на тъжба до виновните институции.  

Защото хората не знаят какво да създадат. До този миг няма такива мостри.  

Не знаят каква информация да съдържа, по какъв начин да я структурират, по какъв начин може би даже да се аргументират, тъй като те вътрешно в себе си са уверени, че този метод е неправдив, че ги ощетява, че нарушава потребителските им права, само че не могат да го облекат може би в точните думи, с цел да изготвят и своята тъжба. Но аз тук желая да кажа, че потребителите не би трябвало да се тормозят от това, че не могат да посочат точната уговорка и точния закон… 

В образеца.  

Да, в образеца на жалбата или пък да речем члена на този закон, който е нарушен. Те просто би трябвало да кажат какво съгласно тях е нарушаване на правата им, какво ги кара да се усещат уязвени като консуматори. И работа на контролните органи към този момент е да изследват обстановката, да набират нужните документи в хода на една инспекция и да излязат със своето експертно умозаключение. Затова и ние взехме решение, че е най-добре казусът да бъде адресиран към способените институции и с копие до омбудсмана, тъй като ние знаем, че тя е доста ангажирана с такива тематики. Тук има и един обществен миг отвън класическото нарушение  на правата на потребителите.  

Така е. И вие постигате триумф – омбудсманът ви чу в действителност какво казвате, тя се зае с проблема. Какво се случва до този миг, имате ли противоположна връзка от нея?  

Това, което знаем, още веднъж през медиите, е, че е изпратила писмо до КЗП с искане да се произнесе по проблема. Също по този начин и с тезата, че е неприемливо в обстановката, в която се намираме, а точно, че жителите са извънредно обезпокоени финансово, неразбираемата изобщо като цяло конюнктура в страната, да се случва тази индексация. Тя също по този начин се е обърнала към шефовете на двете сдружения с искане да не ползват индексацията. Много се надяваме тематиката да не е " всяко знамение за 3 дни “, да остане по този начин гореща за институциите, както сигурно ще остане за потребителите освен през идната седмица или месец, а като цяло, тъй като виждаме в онлайн медиите по какъв начин хората стартират към този момент да обмислят разновидности въобще да се откажат, въпреки евентуално вероятно и на смешка, да употребяват услугите на телекомуникационните оператори, че за тях сходно покачване е непостижимо. Така че представете си в случай че едно семейство заплаща 100 лв. за една сметка и в този момент би трябвало да заплати още 15 лв. от горната страна, в действителност това е доста, тъй като не са единствените услуги, които плащаме.  

Представяш ли си в действителност хората да се откажат от тези неща?  

Ами някои хора, съгласно мен, се майтапят, само че други не до такава степен, тъй като споделят: " Както сме живели преди без мобилни услуги, аз ще си взема една предплатена карта “… 

Ваучерите едно време както бяха – зареждаме си ваучер, приказваме до момента в който го изхарчим и зареждаме идващия.  

Което значи, че те в действителност обмислят различни разновидности.  

А омбудсманът сезира КЗП, какво може да направи тя обаче?  

Тя може да прегледа тези клаузи и да се произнесе. Очакваме да се произнесе, че те са неравноправни, тъй като за нас в действителност са такива. И по закон има 14-дневен период откакто изпрати писмо до сдруженията с искане да ги поправя, те да реагират и да кажат дали ще го създадат, и надлежно в случай че решат да го създадат въпреки всичко да го сторят. Но в случай че тази връзка не докара до нищо позитивно, комисията може да заведе групов иск, по този начин, както по другия проблем преди години беше направено, с искане способният съд да прогласи тези клаузи за оскъдни и надлежно те да не пораждат никакви обвързване за потребителите. Но тук е доста добре да вметнем и следното нещо, че по закон КЗП е единственият способен орган, който има тази характерна функционалност да се произнася по отношение на неравноправност в ангажиментите в общите условия и договорите с потребителите. Съответно с цел да може да влязат в действие едни общи условия, преди този момент комисията би трябвало да даде своята глоба и да се произнесе има или не неравноправни клаузи. И в случай че има такива, да извърви нужната процедура те да бъдат отстранени, и едвам тогава общите условия да влязат в действие. Това по някаква причина в някакъв миг не е направено, само че това не значи, че и сега комисията може да се сезира от тези свои функционалности, тъй като чухме и сходно мнение и на представители на контролния орган, че в действителност КРС е регулаторът, те са ги одобрили – толкоз.  

И толкоз по въпроса. Ами нека не е " и толкоз “, а да има развиване, и в действителност способените органи да се заемат, с цел да облекчат обществото, тъй като има потребност в днешно време.  

А и потребно би било за потребителите да има информация на уеб страницата на КЗП по отношение на открити неравноправни клаузи, с цел да могат да се ориентират какво гласят тези текстове, и надлежно когато подписват контракти да са доста по-подготвени, а в случай че се водят групови искове, да се причислят към тях и да защитят правата си. Но за жалост това, което откриваме, че всички тези регистри на уеб страницата на КЗП са празни.  

Празни?  

Празни и хората не могат да схванат какъв е резултатът от активността на този надзорен орган, какви актове е издал, с какви претекстове. Нищо не се знае.  

А къде могат хората да изтеглят и да видят тези мостри, за които с теб говорихме? За тези, които не знаят, дано да кажем.  

Да, образецът на жалбата може да бъде открит в едни от най-новите постове на страницата " Ние потребителите “ в обществената мрежа, и хората могат да ги употребяват изцяло свободно, като несъмнено те са направени в събота, което значи, че може малко във времето като представени дати да се наложи да редактират, могат да прибавят свои условия по случая – това е просто един пример, което просто да послужи като скеле на тяхната тъжба.  

И тук за край на нашия диалог желая да те попитам още с какви потребителски проблеми се занимавате сега, в резюме да ни кажеш?  

Нека да се спрем тогава на един по-любопитен, който съгласно мен също ще бъде тематика в идващите дни. Един консуматор ни писа по отношение на въвеждането на такси за опаковките във веригите за хранителни артикули. Знаете, че от Нова година някои от веригите направиха това. Казусът беше, че той си е купил маслини, изискал е да ги сложат в пликче, с цел да не употребява тази опаковка, тъй като не е екологично, тъй като е нещо, което незабавно изхвърля, и не желае да заплаща да вземем за пример 20 стотинки за нея. Направили са това, само че все пак са му таксували опаковката. Той просто ни попита…  

Пликчето .  

Не, кутийката, която действително не са му и дали. И да, той искаше да разбере по какъв начин да постъпи.  

Да, ще си поговорим и за това, само че може би идващия път по-подробно. Благодаря.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР