Габриела Петрова завърши шеста във финала в тройния скок на

...
Габриела Петрова завърши шеста във финала в тройния скок на
Коментари Харесай

Петрова: Това шесто място е глътка свеж въздух за мен

Габриела Петрова приключи шеста във финала в тройния скок на Европейското състезание по лека атлетика в Берлин с резултат от 14.26 метра, само че още веднъж имаше проблеми с разбега, които й попречиха да се бори за отличие. Носителката на сребърно отличие от континенталния конгрес в зала в Прага през 2015 година обаче въпреки всичко остана удовлетворена, че е намерила място измежду финалистките.

“Усмихната съм, тъй като за мен беше чест да бъда тук след толкоз години спиране. Отделно, че имах достойнството да се състезавам на този стадион. Няма по какъв начин да съм удовлетворена от резултата, сами виждате, че беше мъчително съревнование – аз си го направих такова. Така и не стъпих на дъската, действителните опити мисля, че сами ги видяхте. Щях да съм доста по-напред. Не е станало нищо кой знае какъв брой трагично. Но не би трябвало да се позволява повече да се получават такива неща.

Дори и 15 метра да скочиш, когато не е от вярното място, няма никакво значение. Състезанието е свършило, не преставам да работя. Вярвам в себе си и знам, че рано или късно този труд ще се покаже. Бих споделила, че това шесто място е една глътка пресен въздух за мен, тъй като знаете, че последните няколко години ми беше доста мъчно във всяко едно естество и самото влизане във финала е една крачка напред към сбъдване на най-големите ми мечти”, сподели Петрова след финала.

Тя успокои, че всичко със здравословното й положение е наред, откакто стъпи изкривено в последния си опит: “Всичко е обикновено, от самата скорост не съумях да довърша опита и по тази причина се получи неправилност.”

Възпитаничката на Атанас Атанасов показа, че й предстоят две надпревари до края на сезона: “Със сигурност ми следва край на Диамантената лига, който е в края на август в Цюрих, може би преди този момент ще имам още един шампионат, само че още не го знам на 100 %. “

Тя разяснява и дали би се ядосала, в случай че в някои от идващите надпревари реализира резултат, който би й обезпечил отличие в Берлин: “Дори и да скоча повече на идващите надпревари и да ме е гняв, откакто е след надпреварата, няма значение. Може би ще видя едно задоволство за себе си за труда, който съм положила. “

Оказа се, че за проблемите с разбега на Габриела Петрова има разумно пояснение – тя не скача от цялостен разбег на подготовка: “Първите неща, които ми влизат в главата са, че може би прекомерната упоритост и прекомерното предпочитание ми изиграват неприятна смешка. Знаейки че съм подготвена за орден и доста желаех да се случи, всякога правех някакви промени в разбега, а не трябва да се случва на такова огромно състезание. Това са безусловно мои неточности, няма кой различен да обвинявам. Аз съм на пистата, всичко зависи от мен. Не скачам от цели разбези на подготовка точно поради контузиите в кръста, които имам. Правя това за да се запазя, тъй като са доста травматични. Може би това е повода да има неправилност в бягането ми.”

През предишния сезон проблеми с разбега имаше и Мирела Демирева, само че не щеш ли тази година всичко върви по проект и тя реализира персонален връх от 2.00 метра и завоюва сребърен европейски орден. На въпрос дали би могла да повтори стъпките на Демирева и следващата година да се качи на подиума на огромно съревнование, Петрова отговори: “Първо поздравления за Мирела, тя заслужаваше този орден. Рано или късно грешките се почистват. Нямам по какъв начин, откакто работиш дълготрайно време да не се оправиш с тях. Може би е въпрос на време. “

РАЯ ИВАНОВА, делегат на Sportal.bg в Берлин
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР