Габриела Козарева оглави Агенцията по вписванията след срива на Търговския

...
Габриела Козарева оглави Агенцията по вписванията след срива на Търговския
Коментари Харесай

Вечерни новини: Търговският регистър може пак да спре, "Джи Пи" отказа втора голяма поръчка

Габриела Козарева оглави Агенцията по вписванията след срутва на Търговския указател през август

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Здравното министерство ще управлява финансите и на частните болници; България е на 44-о място в ранглиста за човешкия капитал; " Репортери без граници " упорства да се ревизира дали обвиненият за убийството на Виктория Маринова е работил сам; Съединени американски щати може да вдигнат глобите против Турция
14 окт 2018
Вечерни вести: Борсите потънаха, по какъв начин страната ще финансира религиите

И още: Ryanair стартира полети сред София и остров Крит, ЦСКА ликува: " Емблемата е наша! ", a " Союз " се приземи спешно
11 окт 2018
Вечерни вести: Има арестуван за убийството в Русе, ГЕРБ подари на Георги Гергов 43 млн. лв.

И още: Николай Нанков се завръща като зам.-министър на районното развиване, противоречивите промени в Закона за вероизповеданията на първо четене
10 окт 2018 Понеделник изглеждаше като ден, в който сред пръстите на ръководещите се промъкват от ден на ден проблеми. А те ще се пробват да ги вземат решение с от ден на ден пари - на данъкоплатците.
След като държавното управление отпусна без коментар 43 млн. лева, с цел да откупи от деятеля на Българска социалистическа партия Георги Гергов " Дупката " в центъра на Варна, тъй като общината по този начин пожела, надали ще има причини да откаже финансиране на още едно локално искане, освен това по-скромно: кметът на София Йорданка Фандъкова желае да откупибившата къща на поета Пейо Яворов, пусната на търг от частен правосъден реализатор с цена над 1.5 млн. лева Според Фандъкова страната ще даде парите.
В същия ден Надзорният съвет на Национален осигурителен институт обсъждаше плана за бюджет на Държавното публично обезпечаване, с който се подвигат осигуровки, а с малко и пенсии.
Коалицията сред ГЕРБ и " Обединени патриоти " или въобще няма проблеми с общуването сред съставните й елементи, или се е примирила със свадите до идващото по-голямо експлоадиране на Валери Симеонов или Волен Сидеров. За трети път беше отсрочено съвещанието на Съвета на обединението, което сякаш трябваше да е всеки понеделник, с цел да няма скърцания и разминавания.

НАЙ-ВАЖНОТО

Търговският указател може да спре още веднъж до 20 дни


До три седмици България може още веднъж да остане без търговски указател. Това излиза наяве от съобщение на Агенцията по вписванията за социална поръчка с предмет " надграждане на съществуващите дискови масиви за предпазване на данни ", която е на стойност 190 хиляди лева В заданието се акцентира, че става дума за незабавна нужда, тъй като в противоположен случай регистрите ще спрат още веднъж да действат.

Това би било втори срив в границите на два месеца, само че за разлика от първия - през август, в този момент бизнес сезонът е доста деен и прекъсването ще навреди доста на компаниите. Освен това близо два месеца след краха на регистъра към момента няма обществено оповестени данни от другите инспекции, назначени по случая. Заради абсурда оставка подаде директорката на организацията Зорница Даскалова.

" Джи Пи " - с още една огромна поръчка по-малко

" Джи Пи груп " прави второ непринудено отричане от огромна поръчка откакто в петък министър председателят Бойко Борисов сподели, че се търсят способи да бъдат извадени от търгове с обществени и европейски средства. Първо още в петък се отдръпна от съвсем сигурната си поръчка за тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че е получен отвод и за ремонта на 16 км от трасето на трамвай №5 - от Княжево до Съдебната палата. Там обединяване " Инфра груп 2017 " с участници " Джи Пи груп " и " РВП Илиенци " беше класирано преди всичко. То е предложило втората най-ниска цена от 45.6 млн. лева с Данък добавена стойност и е събрало най-вече точки за техническото си предложение.

Тъй като няма законова причина за ограничаването, очевидно строителната компания е решила да улесни ръководещите като се откаже сама. В случая със София затруднението е по-сериозно, тъй като несъмнено ще се наложи поръчката да се разгласи отначало. Причината - в класирания на второ място консорциум също се откриват връзки с " Джи Пи груп ". Официално - общината счита цената на втория за висока.
След изборите в Бавария - подозрения за бъдещето на Ангела Меркел като канцлер

" Неизбежно резултатите в Бавария ще доведат до нови подозрения дали Ангела Меркел може да оцелее като немски канцлер. " Това декларира Хайнрих Оберройтер, началник Passau Journalism Institute, откакто баварските избори раздрусаха политическия пейзаж в страната. Управляващата коалиция на Меркел беше нежна и преди този момент, а в този момент гласоподавателите в провинцията нанесоха удар по две от трите партии, които съставляват нейното държавно управление. Което носи съществени последствия за бъдещето на канцлера, написа Financial Times.

Резултатите от изборите в неделя сочат най-лошото показване от 1950 година насам за Християнсоциалния съюз (ХСС) - баварският съдружник на Меркел, който от дълго време разполага с безусловно болшинство в провинцията и ръководи там през последните 60 години. Сега получава 37.2% от вота, до момента в който преди пет години са имали 48%. Коалиционният сътрудник на Меркел – социалдемократите, също пострадаха, класирайки се пети с 9.7%, което е на половина спрямо преди пет години.
И ОЩЕ

Българска социалистическа партия внесе следващият избор на съмнение - за опазването на здравето

Парламентарната група на Българска социалистическа партия внесе искане за избор на съмнение на държавното управление поради политиката в опазването на здравето. Според Корнелия Нинова, водач на социалистите, то е " пагубно ". Тя назова държавното управление " неспособно " и го упрекна, че не може да се оправи, тъй като вместо да взема решение проблемите предлага да натовари българите с още 12 лева месечна здравна застраховка.

Социалистите нямат задоволително поддръжка в Народното събрание, с цел да бъде вотът сполучлив. За това са нужни 121 депутати, а представителите на Българска социалистическа партия са 79. Движение за права и свободи, които публично не са във властта, са 25-тима, 12 има " Воля ", само че те по-скоро няма да поддържат левицата. Дебатите най-вероятно ще са още тази седмица. Това е третият избор на съмнение, пожелан от Българска социалистическа партия в този мандат - останалите два бяха за сигурността и за корупцията.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

България може да завоюва групата си в Лигата на нациите още на следващия ден вечер в мача против Норвегия

Победа против Норвегия във вторник в Осло може да подсигурява първото място на България в групата на футболния шампионат Лигата на нациите. Досега тимът на Петър Хубчев има три победи и е с цялостен актив от 9 точки, като води в група 3 на Дивизия С на шампионата. България може да си обезпечи първо място в групата два кръга преди края, в случай че победи като посетител в Осло, а в това време Кипър не успее да победи Словения.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Sotheby’s продаде най-скъпите бутилки вино

Фотограф: Sotheby`s
През уикенда на обособени търгове на Sotheby’s в Ню Йорк бяха продадени най-скъпите бутилки вино. Две от тях са от най-голямата винарна в Бургундия Romanee-Conti, която през 1945 година създава единствено 600 бутилки вино, преди да изкорени лозята си за нови насаждения. Сега колекционери заплатиха за тях малко над 1 млн. $, оповестява Quartz. Още три бутилки годишна продукция 1937 година бяха продадени за общата сума от 930 хиляди $. Петте бутилки бият предходния връх за най-скъпа бутилка вино без значение на размера ѝ – шестлитрова бутилка Cheval-Blanc от 1947 година, продадена за 304 375 $ в Женева през 2010 година Най-високата оферта беше за първата бутилка от 1945 година - 558 хиляди $.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

В Унгария безприютен към този момент е равно на нарушаване на конституцията
. Според новите правила хората, " хванати ", че са бездомни и отказали да отидат в подслон, откакто са били приканени от полицията, са изправени пред наказване със затвор или включване в наложителна трудова стратегия, а движимостите им може да бъдат иззети.

Решението може да сложи началото на политическа акция против бездомните хора от страна на дясното държавно управление на Виктор Орбан, който до момента се фокусираше главно върху бежанците и мигрантите.

Българска национална телевизия се отхвърля от присъединяване в " Евровизия 2019 " . Решението е част от ограниченията за оптимизация на обществените й разноски, се твърди в известие на медията. Официално не се оповестяват суми, с изключение на тази за организацията на състезанието, който следващата година ще е в Израел - 5.3 млн. евро. По информация от пазара разноските на Българска национална телевизия са към 300 000 лева, като половината от тях са за лицензионна такса за присъединяване.

На фона на рецензиите за равнището на състезанието и метода, по който е проведено класирането и разноските за българското присъединяване, решението на Българска национална телевизия е по-скоро рационално. Стига да не е пазарлък за идващия бюджет, който държавното управление дефинира.

ДИПЛОМАТ НА ДЕНЯ

Меглена Плугчиева , дипломат на България в Швейцария до момента, ще бъде новият представител на страната в Черна гора на мястото на Младен Червеняков. Миналата сряда Министерският съвет е взел решения за рокади на дипломати зад граница, без това да беше обществено оповестено. Плугчиева употребява малка врата на Закона за дипломатическата работа, който планува посланиците, които са завършили чуждестранен мандат, да се върнат за най-малко две години в София. Тя е част от така наречен политическа квота, защото не е чиновник на Министерство на външните работи. Освен това Меглена Плугчиева беше разновидността на Бойко Борисов за дипломат в Москва, само че в последна сметка министър председателят " отстъпи " мястото на секретаря по външна политика на президента Румен Радев Атанас Кръстин. За разлика от нея, Марин Райков и Ради Найденов, които оглавяваха задачите надлежно в Италия и Германия, въпреки всичко ще се завърнат в страната, макар че търсеха опция да заминат напряко в други столици.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Международен екип от палеонтолози показа неповторим пример на праисторически охлюв, уловен в кехлибар преди 99 милиона години, заяви Science alert. Спесименът се е съхранил отлично, дружно с меката тъкан. В същото парченце кехлибар има още една черупка, само че тя не е толкоз добре непокътната. Кехлибарът е от Мианмар и от времето, когато по Земята са се разхождали едни от обичаните динозаври като T. Rex и велосирапторите. Това късче е купено от частен колекционер през 2016 година В момента се намира в Института по палеонтология в Чаозоу, Китай.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР