Габриела Колчева, 24бакалавърска степен по бизнес мениджмънт от King’s College

...
Габриела Колчева, 24бакалавърска степен по бизнес мениджмънт от King’s College
Коментари Харесай

Да се върнеш

Габриела Колчева, 24
бакалавърска степен по бизнес мениджмънт от King’s College London, Обединено кралство

Защо реши да се върнеш да живееш и работиш във Варна?

- За да развия бизнеса с търговия на подови настилки, който родителите ми са почнали. Голямо преимущество, само че и огромно отговорност е да продължиш 29-годишен труд. Смятам обаче, че фамилният бизнес дава огромна независимост, която намирам за доста скъпа. Това ми дава опция да пребивавам в по-спокоен град, с по-малко тапи, не толкоз замърсен въздух и с по-ниски разноски за живот от столицата или различен огромен град в чужбина. В същото време сама разполагам с времето си и мога да пътувам постоянно до разнообразни дестинации.

С какво се занимаваш сега?

- Първата ми задача беше да основа онлайн магазин на компанията и по този метод да увелича броя на евентуалните ни клиенти от Варна до цяла България. За благополучие технологиите в наши дни разрешават да пребивавам в града, в който одобрявам и се усещам добре, без това да лимитира работата ми само до варненския пазар. Освен това не спирам да навестявам образования и лекции, свързани с маркетинг и онлайн търговия, с цел да съм осведомена с непрекъснатите нововъведения.

Как знанията и опитът ти от чужбина способстват за фамилния бизнес?

- В България бизнесът се развива с няколко години забавяне, трендовете влизат по-късно, хората възприемат по-бавно. Всичко това дава опция да следим какво се случва на Запад и да предвидим какво следва да се случи у нас, с цел да въведем първи новостите и да имаме конкурентно преимущество. Образованието в Англия е доста на практика ориентирано.

Какви са преимуществата на Варна като град? А минусите?

- Едно от най-големите преимущества е морето и развиващият се туризъм, който подтиква стопанската система на града в най-различни сфери. Също по този начин през последните години във Варна се състоят от ден на ден конференции и образования. Създават се пространства за срещи, взаимна работа и продан на хрумвания сред младите. Увеличаването на сходни събития демонстрира, че от ден на ден дейни младежи остават или се завръщат във Варна, с цел да търсят нови благоприятни условия.

За страдание с изключение на позитивно туризмът има и негативно въздействие върху града. През последните години огромна част от хората избират да работят сезонна работа и напущат целогодишната си позиция преди лятото. Това води до мъчно намиране на фрагменти и огромно текучество на личен състав. Въпреки че е е трети по население, Варна предлага доста дребен пазар за развиване на бизнес. Конкуренцията в града се усилва, което слага непрекъснато предизвикателство за компаниите да се развиват, модернизират и да търсят други пазари.

Виждаш ли професионално развиване за себе си във Варна?

- Смятам да продължа да пребивавам във Варна, само че сигурно ще развъртвам фамилния бизнес отвън рамките на града, а за какво не и отвън България с огромните благоприятни условия, които онлайн търговията предлага. Хубавото в наши дни е, че ние сами слагаме граници на задачите и опциите си. Варна е прелестен град за живеене, само че прекомерно дребен и пренаситен пазар, с цел да се ограничим единствено до неговите лимити. Симеон Костов, 25
бакалавър и магистър по социология от University of Bath и University of Oxford, Обединено кралство

С какво се занимаваш сега?

- Към сегашния миг работя във варненска офсетова печатница, пускам компания за недвижими парцели и вземам участие интензивно в основаването на научна организация.

Защо реши да се върнеш да живееш и работиш във Варна?

- От една страна, завръщането ми беше необходимо от потребността да се обезпечат интернационалните пазари за печатницата на моето семейство. От друга страна, имах упоритостта да основа организация, която да сплоти висококвалифицирани експерти в страната и чужбина и да спомогне синтеза на хрумвания и осъществяването на планове със икономическа значителност. Това беше по-трудният избор, само че и единственият, които ми дава чувството за пълностоен принос към обществото.

Какви са преимуществата и минусите на Варна като град за живеене? А като място за развиване на бизнес?

- Морето. Това е преимуществото на Варна. То основава чувство за безкрайност и разрешава на човек да се абстрахира от проблемите в сегашното и да си напомни, че този град не принадлежи единствено на страната ни, само че и на света. Животът във Варна е сложен за множеството хора (основно заради стопански причини) и вероятно много отегчителен за тези, които са постигнали материална непоклатимост. Липсата на хора сред 18 и 25 години е осезаема, поради мащабите на града. Еднообразието и равнището на културните събития затрудняват обмена на хрумвания и синтеза на решения.

Стартирането на нови компании, чийто триумф зависи от локалния пазар, е мъчно. За разлика от румънските пристанищни градове Мангалия и Констанца във Варна не действат огромни индустриални предприятия, способни да обезпечат занаят на популацията, да подобрят покупателната му дарба и да дадат съображение за образованието и привличането на способни инженери и експерти. На фона на неналичието на промишленост тактиката за развиване в областта на туризма и " заниманията " прави варненската стопанска система подвластна на сезоните и лишава огромна част от заведенията от постоянни доходи. Нещо повече, настоящата икономическа конструкция на града, определяна от предприятия, произвеждащи нискотехнологична продукция (с 2-3 изключения), затруднява развиването и реализацията на стопански дейното население под форми, разнообразни от тази на обслужващ личен състав.

Феномени като проведеното склоняване на хора към милостиня, слагането на неефективни кофи за боклуци, безнаказаното шумене на публични места и издигането на груби и неиздържани уреди за " естетизация " основават безпорядък и чувство за западналост. Тези " дребни неща " от дневния живот на Варна би трябвало да бъдат съответно и навременно адресирани от способените институции и локални управляващи.

Виждаш ли професионално развиване за себе си във Варна?

- Моето професионално развиване е значително обезпечено, само че човек с положително обучение може да откри прилична реализация на доста места по света. Истинското ми предпочитание е да допринеса за развиването на една динамична и способена общественост от прогресивно мислещи хора във Варна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР