Габриела и Стефани Стоеви ще сезират главния прокурор за нарушения,

...
Габриела и Стефани Стоеви ще сезират главния прокурор за нарушения,
Коментари Харесай

Габриела и Стефани Стоеви дават БФБадминтон на главния прокурор

Габриела и Стефани Стоеви ще сезират основния прокурор за нарушавания, осъществявани от Българската федерация по бадминтон по повод финансирането на тяхната подготовка и присъединяване им в надпревари. Това разгласи на конференция през днешния ден юристът на европейските шампионки Радостин Василев.

Както е известно, преди броени дни най-успешната ни женска двойка разгласи, че повече няма да играе за България, а в отговор от БФБ оповестиха, че сестрите могат да бъдат дисциплинарно осъдени със прекъсване на спортните права.

В момента ММС прави инспекция по сигнала, само че все пак Стоеви ще сезират и основна прокуратура. Ако бъдат открити злоупотреби и нарушавания, Стоеви ще изискат лишаване на лиценза на федерацията. Освен това те ще съдят шефа в БФБ Орлин Цветанов, който ги назова “ренегати”. Както и да се развият събитията обаче двете са безапелационни, че няма да трансформират решението си да не вземат участие на олимпиади, международни и европейски шампионати.

Пред публицисти през днешния ден юрист Василев сподели документи, уличаващи централата в отклонение на средства към трети лица, както и в нередности при документалното оформяне на програмата на сестри Стоеви за 2019 година, изпратена към Министерството на младежта и спорта за разпределение на бюджета.

“Преди 20 дни ме потърсиха родителите на сестри Стоеви, защото от федерацията им е била отказана информация за това какви финансови средства се поставят на момичетата”, съобщи Василев и изясни, че Габриела и Стефани, заради обстоятелството че живеят и упражняват във Франция и рядко се прибират в България, са създали нотариално заверено пълномощие на татко си и майка си. “Пълномощното дава права на родителите да ги показват пред всички институции в България, единствено за БФБадминтон то е невалидно и фалшиво”, сподели юрист Василев.

Всъщност казусът в връзките сред БФБадминтон и сестри Стоеви датира още от 2015 година. Тогава девойките схващат, че част от извоюваните пари от наградни фондове се изплащат с ордери на трети лица и пускат сигнал до способените органи. Прокуратурата обаче отхвърля да образува наказателно произвеждане. Две години по-късно починалата към този момент счетоводителка на федерация ги кани на среща и им споделя, че не може повече да крие от тях метода, по който се крадат парите им.

Адвокат Василев сподели един подобен ордер, с който на неназована дама, нямаща нищо общо със сестри Стоеви, са изплатени 1500 $.

“Категорично става въпрос за присвоване на средства от трети лица. Кой е подписвал, кой е получавал, занапред ще се обяснява този въпрос”, съобщи той.

По думите му федерацията е направила и нарушаване при документалното оформяне на програмата на сестри Стоеви за 2019 година, изпратена към ММС. Причината е, че те са попълнили, само че не са подписали набора от документи, с който обосновават какви средства ще са им нужни за подготовка в предолимпийската година.

“Възможни са две закононарушения - или някой е подписал девойките и техния треньор и ги е показал или ММС отпуска пари на хвърчащи листа ", съобщи юрист Василев.

Той разгласи също, че за 2018 година на Габриела и Стефани Стоеви са изплатени за подготовка и участия в надпревари общо 35 377 лв. (16 122 и 19 255 лева.), а не както настояват от федерацията - над 100 000 лв.. Доказателство за това са банковите извлечения от сметките на девойките, в които попадат и в допълнение преведени 150 000 лв., които обаче са пари, които те персонално са изкарали от наградни фондове и интернационалната федерация е превела на българската. Двете бадминтонистки получават и 800 лв. месечно стипендия от ММС, което прави общо 9600 на година. Или сборът е не повече от 45 000 лв..

За 2019 година сестри Стоеви не са получили нито една стотинка за подготовка и участия в шампионати. Преведени са им 51 959 лв. от наградни фондове от надпревари, които не са от бюджета, който им е избран. Както и общо 3600 лв. от стипендията. В същото време ръководителят на БФБадминтон Володя Златев твърди, че половината от бюджета им за 2019 е разходван.

“Сестри Стоеви нито са лакоми, нито желаят в допълнение финансиране, нито ще играят за Франция. Опитах се да ги разубедя и да не стопират да играят за България, само че те са безапелационни в своето решение. Ще се състезават само в тези шампионати, в които има наградни фондове. И това 30 000-40 000 лв. финансиране от федерацията няма да го получават”, съобщи юрист Василев.

Той упорства да получи отговор на въпросите по какъв начин БФБадминтон е получила пари за финансиране с документ без автограф, както и какви пари Габриела и Стефани Стоеви са получили по пера за 2018 и 2019 година с фактури.

“Считам, че БФБадминтон не може да изключи Габриела и Стефани Стоеви дисциплинарно, защото те не са създали нищо за уронване на престижа на федерацията и не са обидили никого. Те просто желаят да схванат по какъв начин се разходват парите, предопределени за тяхната подготовка и присъединяване им в шампионати. Те не се отхвърлят поради пари, те се отхвърлят поради отношението към тях”, съобщи още юрист Василев.

“Не виждам за какво беше цялата тази ненавист към нас. Ние просто желая да забележим къде са отишли тези пари. Не желаеме никакви пари”, сподели през сълзи Габриела Стоева.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР