Габриела Чех е директор по публичните политики на Фейсбук за

...
Габриела Чех е директор по публичните политики на Фейсбук за
Коментари Харесай

Габриела Чех, "Фейсбук": Българите водят важни дискусии за политика, избори, икономика

Габриела Чех е шеф по обществените политики на " Facebook " за Централна и Източна Европа. Тя бе в България за конференцията " Социалните медии: преимущество или щета за демокрацията? ", проведена от фондация " Конрад Аденауер " и Софийския конгрес за сигурност с партньорството на " Гьоте институт България ". Макар да нямаше опция за изявление онлайн, за " Дневник " тя отговори на писмени въпроси за работата на компанията в България и района.

- Вие сте шеф по обществените политики за Централна и Източна Европа към този момент няколко години. Как потребителите на " Facebook " се трансформираха в същото време? Коя част от работата Ви в района е друга спрямо други места в Европа и по света?

- Преди седем години, когато се причислих към компанията, " Facebook " имаше към 500 млн. консуматори. Тогава имаше единствено едно приложение, в този момент имаме Messenger, Instagram, Oculus, WhatsApp и към 2.7 милиарда души месечно употребяват приложенията ни по целия свят. През това време навиците и желанията на потребителите, естествено, са се трансформирали и измененията в продуктите ни отразяват това.

Преди седем години хората използваха " Facebook " на десктоп, а в този момент най-вече на мобилни устройства. Потребителите ни влизат в профилите си от смартофоните си, с цел да видят вести, плъзгат се по потока от вести. Самият поток се е трансформирал доста - в този момент това е мястото, където хората четат вести, причисляват се към дела, записват се за присъединяване в събития, следват водачи на мнение, гледат и разясняват видеа онлайн.

За мен е привилегия да давам отговор за целия район, в това число за България. Хората тук, както и в други страни на света се вълнуват от страната, полезностите, които управляват живота им, общностите им, без значение дали става въпрос за политическа партия, благотворителна организация или футболен клуб.

Българите употребяват " Facebook " освен с цел да поддържат връзка с другари, а с цел да организират значими полемики за политика, избори, стопанска система. Много е значимо хората да могат да показват мнението си свободно и да са в сигурност в това време. Ние предлагаме принадлежности, които разрешават на потребителите ни да пазят неприкосновеността си, да опазят акаунта си и да потърсят помощ, в случай че биват нападани или в случай че техен другар се нуждае от помощ. Важно е да има диспути, да чуем отзиви, разнообразни от своите, само че да се почитаме един различен.

- Очакваме офис на " Facebook " да бъде отворен в София до края на годината. Смятате ли, че компанията може да разшири наличието си като шеф в България и района?

- За да бъдем ясни, би трябвало да подчертаем, че ревю офисът, който отворихме в София, не е офис на " Facebook ". Това е център, в който оперира един от сътрудниците ни - Telus International. Екипът в София е част от нашия екип за интервенции на общността. Работата им е извънредно значима, те преглеждат евентуално проблематично наличие, разпознато от хора във " Facebook ", и, от ден на ден, от нашите системи за изкуствен интелект, с цел да опазят хората във " Facebook " в сигурност. Винаги оценяваме оперативната поддръжка и потребностите на общността и разширяваме екипите си, където такава потребност съществува.

Назначили сме микс от чиновници на цялостен работен ден, контрактори и компании, с които си партнираме за преглеждането на наличие. Работим с световна мрежа от парньори, с цел да можем бързо да приспособяваме фокуса на работната си ръка. Това ни дава опция да се уверим, че имаме вярната езикова експертиза - и че можем бързо да назначаваме хора в разнообразни времеви зони - с идването на нови потребности или когато изникне обстановка по света, която го изисква.

Тези партньри са деликатно подбрани и почтени за почитание - като TELUS International, CCC, Arvato and Accenture. Работим в близка връзка с тях, с цел да наемаме верните хора, да подсигуряваме, че те получават нужната поддръжка и подобаващи облаги, и работят в подобаващи офиси, които постоянно наподобяват и имат атмосферата на офиси на " Facebook ".

- Г-н Зукърбърг загатна неотдавна концепцията във " Facebook " да се сътвори секция, отдадена на висококачествени вести. Можете ли да разкажете малко повече за това по какъв начин сходно пространство би изглеждало и по какъв начин би функционирало? Как подредбата на вести от разнообразни източници ще се вмести в подтекста на това, че платформата е политически неутрална?

- Тази концепция се разисква от известно време, само че продуктът към момента не е в развиване.

- Компанията нае повече модератори в последните години, само че разчита и на изкуствен интелект да сигнализира за неразрешено наличие. Как намирате салдото сред работата на логаритмите и от време на време нужната човешка преценка?

- Непрекъснато опитвам с методите, по които новите технологии могат да ни оказват помощ да се уверим, че " Facebook " е безвредно място. Използваме автоматизация по разнородни способи, с цел да могат да работят новите приложения и да решаваме проблеми в огромен мащаб - в това число в помощ на ръчното използване на разпоредбите от нашите ревюиращи. За да дам образец, автоматизацията оказва помощ да се приоритизират свързани със сигурността докладвания или с цел да разпознае дублиращи се докладвания от членове от общността, т.е. в случай че 1000 индивида подадат отчет за едно и също наличие, да няма 1000 души, които да преглеждат едно и също.

Използваме я и с цел да сме сигурни, че докладванията стигат бързо до ревюиращи, които са наясно с тематиката или имат нужните знания по езика. На последно място, автоматизацията се употребява, с цел да спре разпространяването на несъмнено наличие, което доста явно нарушава нашите Стандарти на общността, да вземем за пример търговски спам или линкове до комерсиални нецензурен уеб сайтове. Тази технология към момента е в ранен стадий, само че демонстрира сериозен прогрес. Определено има места, в които е належащо човек да оцени наличието и подтекста му, да вземем за пример речта на омразата.

Искаме да създадем интернет, в който общностите могат да се срещат една друга, а хората могат да изкажат мнението си без интервенция или тормоз. За страдание не всички споделят тези полезности, тъй че неприятното наличие може да се популяризира и това се случва. Имаме доста работа отсега нататък, само че главната ни задача е да се подобряваме стабилно с времето. Ето за какво влагаме в световните си екипи за сигурност и сигурност, като построяваме принадлежности с изкуствен интелект, които да оказват помощ по-добре да идентифицираме сметки, групи и страници, които нарушават разпоредбите ни.

Само във второто и третото тримесечие на 2018 година премахнахме 12.4 млн. поста с терористично наличие от " Facebook ", 23.3 млн. поста с принуждение или неуместно наличие и 5.4 млн. такива с тирада на омразата. Повечето от тях бяха самодейно изтрити, преди някой да ги види. Изграждаме и принадлежности, които самодейно намират и отстраняват най-лошото наличие - така наречен hashing технология, която основава цифров " отпечатък " на нездравословното наличие, да вземем за пример обвързваното с тероризма или с употребата на деца, тъй че можем да го премахнем незабавно, в случай че бъде споделено. Друг образец е работата ни по " деликатните екрани " в " Инстаграм ", които ни разрешават да замъглим и да сложим предизвестие върху постове, маркирани от потребителите като обидни.

- Имате ли коментар за европейската инструкция за авторското право? Планира ли " Facebook " да ползва филтри за следене на наличието за нарушавания на авторското право?

- Без коментар.

- " Facebook " употребява ли към момента плъгините за " лайкове " и " споделяние " в други уеб сайтове, с цел да следи потребителите (включително тези, които нямат акаунт)? Как мислите, че това се отразява на публичния образ на компанията?

- Много уеб сайтове и приложения употребяват услугите на " Facebook ", с цел да създадат наличието и рекламите си по-ангажиращи и съответстващи. Сред тях са обществените приставки, като да вземем за пример нашите бутони за " харесване " и " шерване ", които вършат другите уеб сайтове по-социални и оказват помощ да се споделя наличие във " Facebook ". Когато някой посети уебсайт или приложение, което употребява нашите услуги, ние получаваме информация, даже в случай че хората са излезли от акаунта си или нямат подобен. Това е по този начин, тъй като другите приложения и уеб сайтове не знаят кой употребява " Facebook ". Много компании, в това число Гугъл, Twitter, Amazon и други, оферират такива услуги и, като " Facebook ", също получават информация от приложенията и уеб страниците, които ги употребяват. Всъщност множеството уеб сайтове и приложения изпращат същата информация на многочислени компании всякога, когато ги посещавате.

" Facebook " употребява информацията, която получава, от други уеб сайтове и приложения по три съществени метода: доставя услугите си на тези уеб сайтове или приложения; усъвършенства сигурността и сигурността във " Facebook " и усъвършенства личните си артикули и услуги.

Ние имаме вяра, че всеки заслужава добър надзор върху неприкосновеността. Изискваме уеб страниците и приложенията, които употребяват инструментите ни, да споделят на хората, че събират и споделят информация с нас, и да изискат разрешението ви за това. Независимо дали става въпрос за информация от приложения и уеб сайтове, или за информация, която хората споделят във " Facebook ", ние желаеме те да имат контрола - и да бъдем транспарантни за това каква информация има " Facebook " и по какъв начин се употребява тя. Продължаваме да работим, с цел да създадем това по-лесно. Например, неотдавна осъвременихме политиките си за цялост, тъй че в този момент са по-лесни за четене.

- Наскоро господин Зукърбърг разгласи проекти за интеграция на всички приложения на " Facebook ". Имате ли някакви терзания, че толкоз огромна част от връзката на потребителите е съсредоточена в една компания? Защо хората да имат вяра, че " Facebook " ще опази данните им?

- Искаме да създадем най-хубавото допустимо преживяване за известията, на което сме способни; и хората желаят чатенето да бъде бързо, простичко, надеждно и неприкосновено. Работим, с цел да създадем повече от продуктите си за известия криптирани от край до край и обмисляме по какъв начин да улесним връзката с другари и семейство през другите мрежи. Както бихте очаквали, има доста полемики и диспути при започване на дългия развой на измислянето всички елементи по какъв начин би функционирало по този начин.

- Как Общият правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR) засегна работата на " Facebook " в Европа?

- Работихме повече от 18 месеца, с цел да подсигуряваме, че съблюдаваме GDPR. Направихме политиките си по-ясни, настройките за цялост по-лесни за разкриване и създадохме по-добри принадлежности, с които хората да имат достъп до информацията си, да я смъкват и да я изтриват. Разпространихме същите настройки и принадлежности за надзор до хората в целия свят, освен в Европейски Съюз. Помагаме и на дребния бизнес да разбере GDPR, тъй като техният нескончаем триумф е и наш триумф.

- Защо " Facebook " лимитира достъпа до приложно-програмния интерфейс на Библиотеката с рекламите единствено за регистрирани консуматори и желае удостоверение за идентичността? Ами публицистите или откривателите, които не желаят да имат акаунт или да пращат документите си на компанията? (Бел. ред. Библиотеката с реклами бе отворена неотдавна с концепцията потребителите да имат достъп до информация за това кой какви политически реклами купува и на каква публика ги изпраща. Приложно-програмният интерфейс разрешава по-задълбочено търсене, само че изисква хората, които го използват, да пратят собствен персонален документ на " Facebook ".)

- Целта ни е да предоставим отворен API на новинарски организации, регулатори, групи и хора, които могат да държат рекламодателите и нас по-отговорни. Хората, които преминат през процеса за удостоверение на идентичността, си основават акаунт на Фейсбук Developer и се съгласяват на разпоредбите на платформата, ще имат право на достъп до АПИ. Сега той е наличен до хората във всяка страна, където работи библиотеката с реклами.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР