Габриел: Нуждаем се от повече центрове за цифрови иновацииБългарският еврокомисар

...
Габриел: Нуждаем се от повече центрове за цифрови иновацииБългарският еврокомисар
Коментари Харесай

Габриел: Нуждаем се от повече центрове за цифрови иновации

Габриел: Нуждаем се от повече центрове за цифрови нововъведения
Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел даде старт на 8-ия Европейски конгрес за дребните и междинни предприятия, който се организира в полския град Катовице с повече от 1000 представители на МСП и стартъпи от цяла Европа.

Комисарят акцентира на цифровизацията като причина за нови бизнес модели на предприятията, давайки им опция да основават нови артикули и услуги, да се приспособяват към изменящите се упования на клиентите. „ В Европа имаме 24 милиона дребни и междинни предприятия, даващи работа на над 90 милиона души. Така те са в сърцето на нашата стопанска система. Трябва да влагаме в тяхната цифрова промяна, с цел да се развиват и да бъдат конкурентоспособни “, съобщи Мария Габриел.

Тя притегли вниманието върху нуждата от повече центрове за цифрови нововъведения, изключително в Централна и Източна Европа. Ще бъдат отпуснати още средства по „ Хоризонт 2020 “ за финансиране на цифрови иновационни клъстери в области, които до момента са по-слабо показани. Освен това, основаването на цифрови иновационни хъбове във всеки район е измежду целите и на новата стратегия „ Цифрова Европа “, препоръчана от българския еврокомисар с бюджет от 9,2 милиарда евро за интервала 2021-2027 година. Тази стратегия ще влага също в цифрови умения, изкуствен интелект, киберсигурност, което също ще бъде в интерес на растежа и конкурентоспособността на европейските дребни и междинни предприятия, като им се обезпечи достъп до тези запаси.

Мария Габриел означи още самодейността Startup Europe, която свързва общността на европейските стартъпи с вложители и притегля гении от целия свят. Тази самодейност ще продължи да финансира планове за подсилване на екосистемите на Европа, като през вчерашния ден да вземем за пример беше отворено нова покана за кандидатстване с планове в поддръжка на трансграничните действия сред ускорители, стартъп асоциации, вложители, университети и други с общ бюджет от 10 милиона евро.

„ Малките и междинни предприятия имат капацитет доста да допринесат за Европа водач в цифровизацията. Затова би трябвало да им осигурим достъп до всички благоприятни условия, които дава цифровия обединен пазар “, съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР