Габриел Ескобар – специален пратеник на САЩ за Западните Балкани,

...
Габриел Ескобар – специален пратеник на САЩ за Западните Балкани,
Коментари Харесай

Ескобар призова лидерите на Западните Балкани към помирение

Габриел Ескобар – специфичен делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани, прикани водачите в района да се концентрират върху мултиетническото помиряване. Отворени Балкани е позитивна самодейност, само че тя би трябвало да включва всички страни, защото няма да може да действа на процедура без всички страни от района.

„ Бих споделил, че би трябвало да се концентрират върху мултиетническото помиряване, районната икономическа интеграция, европейските стандарти и основаването на благоприятни условия в границите на Западните Балкани, от които ще имат изгода всички хора. Мисля, че албанското държавно управление стартира това с самодейността Отворени Балкани, която считам за позитивно развиване в района, тъй че виждам ярко бъдеще за него. Ние желаеме да бъдем част от този развой и знам, че Европейският съюз е на същата позиция ”, сподели Ескобар пред албанската редакция на „ Гласът на Америка ”.

Според него, самодейността Отворени Балкани не може да бъде ефикасна без присъединяване на всички страни от района.

„ Това е изискването, при което я поддържаме: Първо, да извърши берлинските критерии, сложени от Европейски Съюз, и второ, да бъде отворена за всички страни, защото няма да може да действа, в случай че не вземат участие всички страни.
Ескобар: В Босна и Херцеговина няма да има война, нито войска на Република Сръбска
В Босна и Херцеговина няма да има война, съобщи през днешния ден специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар. Той акцентира, че...
Прочети повече
„ Тръбопроводите и автомагистралите не могат да бъдат прекъсвани. Не можете да имате зона за свободна търговия, в случай че би трябвало да спрете на половината път и да чакате пет часа в камиона. Защото, в последна сметка, зона за свободна търговия значи, че е належащо да има институции, които могат дейно да ръководят артикули и пари. И по този начин, има две условия: отвореност към всички и съблюдаване на подобаващи стандарти и институции. Това са изискванията за нашата поддръжка за този план ”, заключи Ескобар.

Той акцентира, че годината стартира с възобновена сила и нов акцент на разговора сред Белград и Прищина.

Ескобар заяви, че скоро му следва пътешестване в района дружно със специфичния делегат на Европейски Съюз за разговора Белград – Прищина Мирослав Лайчак. Целта е да се подчертае поддръжката за разговора и уговорката за неговото действие.

„ Това е разговор, управителен от Европейски Съюз, само че ние го поддържаме мощно. И се надявам, че ще напредваме. Но би трябвало да кажа, че от тази позиция въпросът за Сърбия и Косово не се отнася единствено до Съединени американски щати и Европа, само че и до нашите сътрудници от района. В тази връзка бих споделил, че Албания е в доста преференциална позиция, защото Тирана беседва и с двете страни и поддържа Съединени американски щати в напъните им за определяне на постоянни връзки сред Сърбия и Косово ”, акцентира американският посланик.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР