Гъбите Шийтаке не са много разпространени в нашата страна, но

...
Гъбите Шийтаке не са много разпространени в нашата страна, но
Коментари Харесай

Гъби Шийтаке - полезни свойства и приложение

Гъбите Шийтаке не са доста публикувани в нашата страна, само че за сметка на това са доста потребни и вкусни. Тези гъби не се употребяват единствено в кулинарията, само че и в медицината, тъй като имат способността да лекуват. Това са може би единствените гъби, които имат в действителност потвърдени лечебни изгоди.

Гъбите Шийтаке биват употребявани за профилактика при доста болести, същ по този начин и за поддържане на положително здравословно положение. Защо са толкоз потребни, какви свойства имат, тяхната любопитна история и от кое място произлизат, ще разберем в идващите редове. Приятно четене!

Произход на гъби Шийтаке

Този тип гъби в доста случаи биват наричани императорски гъби. Може също по този начин да ви попадне и под името гъбите на живота. Тези две имена са били употребявани още в антична Азия, откъдето и произлизат. В биологията името, с което е постоянно срещана тази гъба, произлиза от " ший ", което значи дървесен дънер заради простата причина, че тези гъби никнат по мъртвата дървесина на към този момент паднала дървесина.

Има обаче някои дървета, на които тези гъби могат да се намерят най-често - а това са дъбовете. Много хора назовават Шийтаке " зимна гъба " или " гъба цвете ". Това се дължи на нейната багра, която имат върху своята шапка.

Състав и потребни свойства на Шийтаке

 Шийтаке Снимка: Yordanka Kovacheva

Гъбите Шийтаке са доста богати на протеини, имуностимулиращи субстанции, антибактериални съставки. Тези съставки са доста потребни при лекуване на хронични болести. Също по този начин се счита, че тази гъба облекчава признаците на заболявания, които към този момент остават нелечими.

Някои потребни свойства гъбите Шийтаке дължат на полизахаридите, които се съдържат в тях. Тези субстанции се познати още под името лентинан. Това вещество може да се откри единствено и само в този тип гъби. То провокира производството на избран вид бели кръвни телца.

В Шийтаке се съдържат и доста витамини от група А, витамини С, В1 и В2. Когато тази гъба се суши на слънце, тази гъба всмуква витамин D.

В състава на Шийтаке влиза и магнезият, който е значим, с цел да имаме сила за положителното ни психологично здраве. Те съдържат и калий и калций, които са доста значими за нашите кости. Освен всичко изброено, те съдържат и фосфор, натрий, силиций и желязо.

Ползи от Шийтаке

 Гъби Шийтаке Снимка: Yordanka Kovacheva

- Имат свойства, които предотвратяват образуването на тумори - Това е тяхната съществена мощ и в областта на медицината са известни точно с това си свойство. За това се употребяват в медикаментите срещу рак, както и при профилактика на някои типове рак. Важно е да се знае, че детайлите, които се съдържат в тези гъби, извеждат от тялото туморните тъкани, без да разрушават здравите.

- Гъби Шийтаке имат силата да контролират кръвното налягане;

- Имат противовъзпалителни свойства - Помагат при някои вътрешни възпаления;

- Помагат за по-добър тонус;

- Подобряват имунитета;

- Помагат да имаме по-красива и здрава кожа;

Правилна приложимост на Шийтаке

 Готвене на Шийтаке Снимка: Yordanka Kovacheva

Хубавото на тези гъби е, че не е нужно да се чудите по какъв начин може да ги приготвите, с цел да запазите всичко потребно в тях. Могат да бъдат открити и като хранителна добавка или дестилат. В Азия тези гъби са една от главните съставки на чорба мисо. С тази гъба могат да се овкусява месо, сосове с гъби, гъбени супи и салати с гъби;

Трябва обаче наложително да спазвате инструкциите за приложимост на тази гъба, в случай че сте се съветвали с доктор. Дозировката на гъби Шийтаке зависи от няколко фактора - възраст, пол, тегло и цялостното ви здравословно положение, като включително влиза и съществуването на хронични заболявания;

Друго значимо нещо, което би трябвало да знаете за гъба Шийтаке, е, че тези гъби са единствените с лечебни свойства, при които е открита алергична реакция, известна като " болест на гъбаря " или казано на медицински език - гъбичен дерматит. Появява се, в случай че консумирате не добре обработени сурови гъби Шийтаке.

Добре е да консумирате Шийтаке, единствено в случай че сте на лекуване с по този начин наречените имуносупресори - това се лекарствени средства, които потискат имунната система.

А в този момент вижте още вкусни оферти, които може да приготвите с гъби Шийтаке;

- яхния с гъби;

- пиле с гъби;

- пълнени гъби;

- панирани гъби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР