Г ръцкият министър на културата Лина Мендони е отговорила на

...
Г ръцкият министър на културата Лина Мендони е отговорила на
Коментари Харесай

Великобритания към Гърция: Ако тръгнеш да теглиш тази нишка, докъде ще стигнеш

Г ръцкият министър на културата Лина Мендони е дала отговор на изявление на английския си сътрудник Оливър Дауден пред английския вестник "Таймс ", в което той още веднъж е аргументирал отхвърли за връщане на скулптурните групи от Партенона от Британския музей в Атина, заяви АНА-МПА.

Пред "Таймс " Дауден повтаря аргумента, че в случай че се тръгне по линията на връщане на паметниците на културата в страните на генезис, процесът ще е безконечен и ще лиши огромните музеи от експонатите им.

"Ако тръгнеш да теглиш тази нишка, до каква степен ще стигнеш " е попитал реторично Дауден и още веднъж е изтъкнал, че Британският музей принадлежи на целия свят, а преместването на скулптурите от Атина евентуално ги е избавило от заличаване при историческите превратности.

В отговора си Мендони декларира, че думите на английския министър "подсказват, че арсеналът от причини, които се допуска, че оправдават пребиваването на скулптурите от Партенона в Лондон, се е изчерпал ".

Според гръцката министърка доводът, че ще стартират всеобщи връщания на културни монументи по целия свят, е неплатежоспособен.

"Гърция претендира единствено за скулптурите от Партенона, с цел да бъде възвърната целостта на скулптурната му декорация и да бъде възобновено единството на този извънреден монумент ", сподели Мендони.

Тя акцентира, че изказванията за някаква стихия от претенции за връщане на монументи не почиват на обстоятелствата, доколкото в този миг в специфичната междуправителствена комисия на ЮНЕСКО има импортирано единствено едно искане - на Гърция за връщането на скулптурните групи от Партенона на атинския Акропол.

Голяма част от фризовете и другата скулптурна декорация на античния храм са били свалени от английския лорд Елгин при започване на 19-и век и откарани в Лондон. Британската позиция е, че това е станало законно и с разрешението на османските управляващи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР