-Г-н Зафиров, защо БСП не застана зад Стефан Янев?-Всъщност 2

...
-Г-н Зафиров, защо БСП не застана зад Стефан Янев?-Всъщност 2
Коментари Харесай

АТАНАС ЗАФИРОВ: БСП е гарант за стабилността на управлението

-Г-н Зафиров, за какво Българска социалистическа партия не застана зад Стефан Янев?

-Всъщност 2 категории хора се интересуват от този въпрос. Едната даже не си заслужа да се разяснява. Тя е най-гласовитата. Това са хора, които в никакъв случай не гласоподаваха за Българска социалистическа партия на последните избори и в никакъв случай не работиха за Българска социалистическа партия, включително и хора, които - въпреки официално, да принадлежат към партията. Казвам официално, тъй като от дълго време са скъсали всевъзможни същински връзки с Българска социалистическа партия. Може би в този метод те виждат следващия нов политически план, който има за цел да къса части живо месо от Българска социалистическа партия. Те употребяват тази обстановка.

Другата категория хора са наши приятели и симпатизанти, които виждат в част от посланията на Стефан Янев, публикувани в обществените мрежи, тези, близки до техните разсъждения. Аз виждам в изказванията на Стефан Янев една кардинална позиция, в случай че спре до тук. Но в случай че станем очевидци на нов политически план, в центъра на който е той, тогава би трябвало да се премисли изобщо неговото наличие в кабинета през последните месеци. Трябва да се замислим дали дали всичко това не е част от този сюжет.

Иначе позицията на Българска социалистическа партия е такава, каквато е била през последните години.

Ние сме поредни, предсказуеми.

Ясно декларирахме, че няма да бъдем причина кабинетът да се разпадне. Ситуацията беше такава, че основен министър не може да работи с министър-председателя, очевидно са в несъгласие по значими въпроси, очевидно показват взаимна неспособност за работа. Каква би била вероятността - бламиране на кабинета? Е, Българска социалистическа партия ли би трябвало да неодобрява кабинета измежду зима и в условия на една вилнееща на 200 км от нас война и да хвърли страната в безпорядък?! Или може би това беше сюжетът, за който приказваме. Целта несъмнено отново е ново служебно държавно управление. Да не забравяме, че Янев беше и длъжностен министър-председател. Цялостната оценка за него би трябвало да се гледа в поредност, а не просто да съдим по изявленията му през последните дни. Това, че ние гласувахме " за " в зала, не е оценка за качествата на господин Янев. Напротив. Ние просто декларирахме за следващ път, че Българска социалистическа партия е правилен сътрудник и държим на съдружното съглашение. Тази коалиция не е лека и оценяваме напъните на всички сътрудници в нея. Българска социалистическа партия ще бъде поръчител, че част от нещата, за които приказва Стефан Янев, няма да бъдат позволени в работата на този кабинет. Българска социалистическа партия е партия на мира и това е поредно държание.

Българска социалистическа партия е за дипломация, за спокойно разрешаване на спора в Украйна. Българска социалистическа партия осъжда експанзията, изключително обстоятелството, че умират хора и се водят военни дейности. Смятаме също по този начин, че режимът на наказания против Русия няма да способства за решаването на този проблем. Нещо повече - той може да го ескалира. И през днешния ден сме очевидци по реакциите на Русия, че

глобите вместо да вземат решение казуса,

го задълбочават. България и в частност Българска социалистическа партия би трябвало да бъдат проводник на такава политика. Така че не виждам никакво разминаване сред поети задължения и изпълнени задължения. Плюс уверението на Корнелия Нинова като отраслов вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността, че българско оръжие досега не е експортирано към Украйна. Така ще бъде и отсега нататък.

-Т.е. това е задача на Българска социалистическа партия?

-Това е задължението на Българска социалистическа партия - всичко останало е част от един сюжет. Целта е нови парламентарни избори, нови партии " спасители ", а за какво не и връщането на ГЕРБ на власт. Включително и частичните локални избори демонстрираха това - ГЕРБ въобще не са си отишли от властта и те го показват и като държание в Народно събрание. Стават все по-брутални и нападателни. Надеждата у върхушката в ГЕРБ е, че доста скоро нещата ще се извърнат и те още веднъж ще вземат властта.

-Само вярата ги крепи?

-Е, какво желаят от нас?! Ние да сме проводник на подобен вид деяние? Ние да върнем статуквото, против което хората стачкуваха на площадите?! Няма по какъв начин да стане! Измамно е това самочувствие, което господин Янев показва. Няма такава политическа фигура, даже на основен министър, която да си коства оцеляването на кабинета. Говорим за поети задължения пред българското общество, които би трябвало да бъдат изпълнени.

-Като ръководител на Комисията на защита по какъв начин коментирате информациите, че България се е съгласила да даде военни самолети на Украйна?

-Тази информация е част от хибридната война. Това няма по какъв начин да се случи, тъй като би означавало България да се лиши от цялата си бойна авиация. Голяма част от броя изстребители, която се разяснява, не е загадка, че са трайно приземени. Смешно и неуместно е. Недоумявам кой може да измисли подбна лъжлива " вест ", както и що за хора могат да се подведат по такова нещо.

-Какво е положението на ръководещата коалиция? Има ли борба против нея?

-Това държавно управление ще остане в историята без нито един ден толеранс. Атаките започнаха от първия ден. Номерата на ГЕРБ ги гледаме всеки ден в Народното събрание, подхранвани от лъжливи очаквания. Всичко, което се случва - вилнеещата война, драмите към промяната на военния министър, има за цел да измести фокуса на публичното внимание от главната цел на държавното управление - демонтажа на ГЕРБ.

-От ГЕРБ обаче репликираха, че това към този момент не е главната цел?

-Чух и по-тежки квалификации в залата. Не им стана прелестно, когато им споделих, че срутището ГЕРБ, което мина през всеки бранш на българското общество, направи по този начин, че всеки отвън тясната върхушка на ГЕРБ да желае отмъщение. Като вкарваме това ръководство в пояснителен режим за маловажни неща, изтърваваме най-главното.

Статуквото не е победено,

даже не е ранено. То се отбранява по всевъзможни способи. В обществените мрежи се води същинска борба против ръководството от цели армии тролове и други деятели. Огромна част от калинките на ГЕРБ стоят по местата си. Да, против този кабинет се води същинска борба от страна на задкулисието. Измислят се нови форми на опозиция. ГЕРБ да вземем за пример в този момент поддържа новия министър / на защитата - бел.ред./. Имаше даже оферта - " отстранете Българска социалистическа партия от обединението, ние сме подготвени и ще ви подкрепим ". Ясно е, че Българска социалистическа партия пречи на този сюжет да се реализира. Тъжно е, че наши членове и симпатизанти се подвеждат от опаковката на нещата - те са добре " опаковани ", добре поднесени. Затова дано не премълчаваме истината. И най-много това би трябвало да го вършим с дейности. Приемането на бюджета за тази година, методът, по който се справихме с тази мини рецесия със промяната на военния министър - това демонстрира, че обединението е стъпила на твърда основа. Бюджетът несъмнено е добър и обществен - това беше прието даже от най-отявлените критици на левицата и на това ръководство. Ние с изключение на да разобличаваме лъжите, просто би трябвало да си вършим работата, за която хората са ни дали своят вот доверие. Мисля, че нашите министри стоят извънредно солидно и това нервира избрани кръгове.

-Когато Българска социалистическа партия е била в съпротива, в никакъв случай не е саботирала приемането на бюджета. В нощта на приемането на бюджета ГЕРБ са имали 117 процедури - обикновено ли е?

-Нормално е опозицията да дава други възможности. ГЕРБ не дават опция, единствено подлагат на критика. Толкова години в съпротива Българска социалистическа партия представяше различни бюджети. Знаете какъв труд е това на нашите специалисти и депутати. Знаете и по какъв начин сме ги отстоявали. Защото когато кажеш - би трябвало да се дадат 100 лева за това, би трябвало и да кажеш от кое място ще ги вземеш. А в този момент - обещаваха се едни милиарди, без да излиза наяве от кое място да се вземат. Видя се, че тяхната борба е самоцелна - да се стопира приемането на бюджета. Мисля, че хората виждат разликата.

-Накрая да Ви попитам - във форма ли е Българска социалистическа партия? Питам ви, тъй като в тази престрелка излизат всякакви социологически изследвания, правени по чудноват способ?

-Това е част от тази офанзива, за която приказваме - тя е сложна, по всички фронтове. Чухме за някакви 5% доверие в Българска социалистическа партия, само че това е груба операция. Най-добрата оценка за положението на една партия несъмнено е присъединяване в избори. Тази седмица се организираха частични локални избори - бяха в 10 обитаеми места, а Българска социалистическа партия взе участие в 5 от тях. Другите са обитаеми места със разбъркан темперамент, където не участваме с претенденти, тъй като там има единствено един претендент от една партия, знаете коя. Българска социалистическа партия завоюва изборите в 1 село, в три други е на балотаж, а в петото - нашият претендент загуби със 17 гласа. Знаете, че против него в последните дни преди изборите се хвърли голям запас, в това число и финансов. Бях учуден. Така че, от 5 претендента имаме един съумял, три балотажа и един изгубил с дребна разлика. Отдавна на частични локални избори не сме се представяли толкоз добре. Иска ми се да имам вяра, че това е оценка за Българска социалистическа партия. Разбира се, ние нашите недостатъци си ги знаем и управлението взима ограничения по отстраняването им. Ще обърнем по-голямо внимание на организационното положение на партията и на насъбраните през годините нерешени проблеми. Уверявам Ви, че Българска социалистическа партия се намира в една много добра кондиция сега.

*БСТВ - със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР