Г-н Витков, Политическа група 5 в Столичния общински съвет внесе

...
Г-н Витков, Политическа група 5 в Столичния общински съвет внесе
Коментари Харесай

Светльо Витков: Трябва ли да бъдем клошарите на Европа?

Г-н Витков, Политическа група 5 в Столичния общински съвет внесе отчет за иницииране на локален референдум за построяването на апаратура за горене на RDF боклуци в София.  Защо в този момент, откакто решението е взето преди години?
 Референдумът за инсталацията за боклуци скара съветниците в София  Съветници от ПГ 5 желаят референдум за инсталацията за боклуци в София  Съветниците от ГЕРБ: Ситуацията с Граф Игнатиев припомня приказката за Нероден Петко
Ние от ПГ 5 поредно водим политиката си във връзка с построяването на инсталацията за горене на RDF/ битови боклуци към този момент три години. Решението може да е взето, само че инсталацията към момента не е построена и средствата от ЕЦБ не са усвоени.
Ние не сме срещу построяването на такава апаратура. Ние сме за построяването на съвременен цех освен с най-нова технология за горене на RDF/ битови боклуци, само че и с по-ефективно оползотворяване на отпадъка. Не е ли редно да се стремим към по-модерни и различни решения за горене на боклуци, вместо да вървим десетилетия след европейците – да купуваме остарели мотриси, остарели трамваи и така нататък Трябва ли да бъдем клошарите на Европа? 
Заемът, който ни дава европейската банка, е за оползотворяване на отпадъците. Този цех може да бъде на доста по-високо равнище, както е заводът в Любляна, да вземем за пример. От ПГ 5 желаеме да бъдат прегледани и дебатирани от специалисти всички различни благоприятни условия, с цел да бъде определена най-хубавата за столичани.

Свързано ли е настояването ви тъкмо в този момент с предизборната акция за евровота и локалните избори следващата година?

Свързано е на първо място с това, че ПГ 5 и Глас Народен сме съпротива на ръководещите, коректив, даващ различни и постоянно по-добри решения от препоръчаните, а за изборите следващата година - естествено, че всеки политически индивид ще се нарежда от в този момент в СОС.
Местният референдум е последния ни инструмент, с който можем да се противопоставим на избора на решение на ръководещите.
В СОС Герб има 30 общински съветника и действително им е необходим още един глас, с цел да имат болшинство, належащо, с цел да минават решенията им. Повечето решения на ГЕРБ са подкрепени от общинските съветници на Република България (по-конкретно Съюз на демократичните сили и ДБГ) и Обединени патриоти. Свидетели сме и на такива фарсове, в които ръководителят на ДБГ се пробва да се съобщи като уредник на митинг, до момента в който общинския им консултант застава навръх противоположната позиция и жигосва митинга.
Затова и избрах да влезна в общинския съвет, а не да се изживявам като партиен водач, тъй като няма механизми, с които да задължиш общинските си съветници да съблюдават решенията на рководството. В този смисъл, в СОС има три партии, чиито общински съветници съблюдават партийна дисциплинираност: ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Глас Народен. При останалите е - всеки самичък за себе си!
За локалния референдум се обърнахме към всички общински съветници – Съюз на демократичните сили, ДБГ, Патриоти, Сердика..... никой от тях не пожела да се подпише под отчета. За мен е политическа шизофрения да бъдеш патерица на ръководещите и да се надяваш, че по-късно при избори някой ще гласоподава за теб.
В предизборните акции чакам тези, които през този мандат подкрепяха покорно всяко решение на Герб, да се заявят като опция. За това смятам, че в идващия общински съвет ДБГ, Съюз на демократичните сили, Сердика няма да имат представители, а и не е виждам смисъл.

Кое тъкмо ви тормози - технологията за изгаряне на отпадъците или мястото на инсталацията в Топлоелектрическа централа София?

Като цяло ме тормози световното стопляне, само че за инсталацията главните ни опасения са, че определената технология е прекомерно остаряла, има заплаха да замърси в допълнение въздуха в столицата и да заплаши здравето на хората, живеещи наоколо. Колкото до мястото – дано попитаме хората, които живеят в тези квартали какво мислят, а не да им се построи апаратура и след това, когато се окаже, че замърсяването на въздуха е с високи правила, да се извиняваме.
Като жител с адресна регистрация в ж.к. Сердика, а не като политик и общински консултант, не съумях да бъда уверен в това, че построяването на тъкмо тази апаратура на територията на Топлофикация, няма да заплашва здравето на родителите ми.
И в действителност, за какво не попитате някои от тези жители, които посетиха завода за боклуци във Виена на проведено от Столична община пътешестване, с цел да чуете какво са разбрали те. Все отново ВИП жител бе и Руслан Мъйнов от „ Комиците ”, чието предаване обикаляше предизборно за ГЕРБ. Ако не друго, най-малко ще ви разсмее.

Как отговаряте на доводите, че по този начин ще загубим пари от Европейски Съюз?

Вече сме изгубили огромен % от съфинансирането по плана от ЕЦБ. Два пъти. Рискът, че ще загубим пари от Европейски Съюз ли е по-голям или избора на най-хубаво решение за ръководство на отпадъците?
Става дума за дейно ръководство на плана. Считам, че е значимо за столичани да се срещнат с тематиката в дълбочина, с цел да няма след това – какво го мислехме, а какво стана. Същото като с ремонтите.
А и забравяме въпроса кой ще връща тези пари? Топлофикация с големия си дълг или софиянци, посредством нарастване на локалните налози и такси? 

Във формат “политическа група 5 ” ли ще се явявате на избори за локална власт?

ПГ 5 е група в СОС, а не регистриран политически индивид. С сътрудниците от от групата работим добре, имаме открити правила, които досега съблюдаваме. Приоритетите на групата формулирахме още при започване на мандата ни – налична градска среда, зелена столица, интегриран градски превоз, транспарантна, цифрова и културна община.
В момента търсим подобаващата форма за явяване. В реалност, от ПГ 5 единствените представители на партия сме ние с Венци - Глас Народен. Останалите сътрудници са самостоятелни и цивилен квоти. Глас Народен е партия с отворен вход, тъй че в листите ни ще има претенденти, които не са членове, само че подредбата на листата е сложна работа. Преференциите дават опция за преподредба на листата, само че обикновено е всеки да желае да е на по-челна позиция.
За да съм оптимално прям ще кажа, че за момента няма твърди ангажименти. Всеки от сътрудниците има своите проекти и визия. Ако успеем да ги уеднаквим, ще се явим в една листа, в случай че не, всеки ще избира самичък пътя си.

Какво смятате, че ще промени оставката на зам.кмета по превоза Евгени Крусев, която поискахте?

Поискахме оставката на отрасловия зам.-кмет поради некачественото осъществяване на ремонтите в София и поради неналичието на настоящ контрол. Ремонтите на ул. Граф Игнатиев не са изключение, а следващ случай на фалшив ремонт.
Глобата от 1,2 млн. лева е заложена в контракта на компанията реализатор, което значи, че тя я е заложила в разноските си, а общата стойност на ремонта е 24 млн.лв. с Данък добавена стойност. 5% санкция дали стигат, с цел да дисциплинират компанията да извърши първокласен ремонт?
Администрацията на Следствен отдел към окръжна прокуратура явно извършва документален надзор, само че контрол на осъществяваните поправки няма по какъв начин да бъде сбъднат от бюро. Никой не обича да се разкарва, само че когато заплатата ти зависи от това, ще го правиш. При състояние, че виждаме “фасадата ” некачествена, можем единствено да гадаем какво е качеството на подземните поправки и дали гаранционният период от 8 години ще издържи.
А до какво ще докара и какво ще промени оставката? До назначението на зам. кмет по превоза, който ще извършва отговорностите си съзнателно, а в фантазиите си можем да повярваме, че може да докара и до промяна на модела на ръководство на столицата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР