Г-н Василев, как организирахте новия театрален сезон, през какво премина

...
Г-н Василев, как организирахте новия театрален сезон, през какво премина
Коментари Харесай

Директорът на плевенския театър: Представяме 15 постановки за 15 дни

Г-н Василев, по какъв начин организирахте новия сценичен сезон, през какво мина екипът Ви?
През една дълга отмора, отдих и по-скоро преоценка на нещата, които не се случиха. Дълго чакан рестарт на сезона. Хубавото беше, че всички са живи и здрави. Слава Богу, нека това тестване остане зад тила ни. Започваме с 15 дни и 15 представления. Това са съвсем всички представления от репертоара на театъра, които ще бъдат изиграни до края на месеца - детски представления, камерни, в огромния салон. Започнахме с провокация на нашите фенове. Вчера имахме две представления, които по първични проекти бяха за откритата сцена, само че времето ни изненада и взехме решение да не рискуваме. Те бяха с " вход свободен " за най-малките ни фенове и надлежно за възрастните фенове на театралното изкуство. Това беше първият подарък за плевенчани след завръщането ни още веднъж на сцена.
Как ги посрещнахте?
Любезно, гостоприемно. 

/Васил Василев/
И с изненада обаче - необикновени потрети на свободните места?
Портретите са естествени. Просто спазихме всички ограничения и условия за разстояние, които новото време ни наложи. Снимките са на всички европейски и някои от международните водачи, в това число на ръководителите на Световната здравна организация, част от националния ни действен щаб. Все отново това са хората, които по този начин или другояче водиха борбата и не престават да я водят. На процедура плевенчани влязоха в нашия салон с действителността, с новото време, което сега ни обкръжава.
Кои представления сте подготвили?
За през днешния ден е „ Грозното патенце “ на Х.Кр. Андерсен и режисьор Дарина Гълъбова. Остават „ Страшният съд “ с режисьор Лилия Абаджиева, „ Серьожа е доста тъп “ от Дмитрий Данилов, „ Един мъж и една жена “- с режисьор Анастас Попдимитров, „ Аспарух “ с създател и режисьор Ованес Торосян, „ Рейс “ на режисьора Здравко Митков със специфичното присъединяване на Мартина Вачкова и Тончо Токмакчиев, „ Вишнева градина “ – театър на Василий Сенин (Русия), „ Човекът от Подолск “ от Дмитрий Данилов, „ Harlem Shake “ – авторски театър на Ованес Торосян, „ Боинг Боинг “ от Марк Камолети. Вчера бяха „ Господа, приятели, pichove и дами “ и „ Франклин “. Това са най-играните ни представления. Интересното, което направихме като провокация, е, че ние този месец стартираме съгласно новата заповед, която е с 50% пълняемост на залата. Ние обаче играем сега на 30% от залите, със 70% понижение на цената на билета за феновете и със 100% безрезервност. Оказа се, че напоследък ние се занимаваме единствено с числа и математика. Последните няколко месеца тъкмо с това ни занимаваха - какъв брой, къде, що.
В подобен случай какъв брой % е изкуството в плевенския спектакъл и какъв брой - математика?
Изкуството ни е 100%. Математиката не ни краде от потенциала. На 100 % сме всеотдайни към това, което вършим. Неслучайно посрещнахме по необикновен метод феновете - с методите на театралното изкуство.
Сякаш с тези портрети се основава заблуда за цялостна зала?
Мотото на този пърформанс, или апаратура да я назовем, беше " Заедно на спектакъл ". То е изписано на всяка една от фотосите. По този метод направихме жест към феновете - да се усещат по-уютно.

Вероятно им е било и занимателно?
Да, те влизаха с вдъхновение. Самите портрети настрана от това сътвориха едно друго въодушевление. Дадохме опция на феновете да избират къде да седнат. Портретите ще останат до края на месеца, до момента в който са ограниченията. Това е нашият метод, по който ние ще създадем по-уютен и забавен самият салон и представленията. В последна сметка ние минахме през доста неща. Обмисляхме дълго по какъв начин да подсигурим тази обществена отдалеченост и това беше единственият метод, по който го направихме живо и още по-емоционално. А и всички сме равни пред този проблем на човечеството.
За компаниите имаше мярка 60/40, а за театрите?
Ние сме държавен спектакъл и беше решено те да бъдат подсигурени. Бяхме в отпуск, само че самото финансиране на заплатите беше гарантирано с разпореждане на Министерския съвет. Именно от там потегли нашата математика, тъй като във времена, в които би трябвало да си оказваме помощ, взехме решение билети да бъдат подарък за всички наши фенове.
Вход свободен нали е единствено за първите две представления?
Да, първите две са безвъзмездни. Но цялата ни месечна стратегия е на 70% от цената на билетите. Тоест, феновете заплащат останалите 30%.
Как може да си позволите този жест?
Нали знаете, че не всичко е пари!? Аз, като началник, потеглих да пресмятам. Разбрах, че с цел да ни се случи математиката, с цел да можем да " печелим ", тъй като изкуството няма стойност на облага като финансово измерение, билетите ни трябваше да бъдат с четири числа. В същото време не можем да стоим. И откакто не можем да стоим, дано създадем жест на всички наши фенове, които си стояха у дома през интервала на изключително състояние, не излизаха, не общуваха. И в този момент, когато има тази опция, дано не им слагаме финансова спънка да дойдат в нашия салон.
Как успяхте да подготвите пиесите, с цел да ги визиите в подобен пай откъслек от време?
Това е част от репертоара ни, който е от към 35 представления. Тези 15 са играни. За страдание премиерата, която трябваше да изиграем през юни месец, на " Електра " с гръцкия режисьор Андреас Пантзис (Доротея Табакова - превод, Фотис Николау - хореография, Стефания Георгиева - помощник хореография, Николай Шаронов - сценография и костюми), няма да се състои. Ще я пренасочим за 2021-ва година заради стеклите се условия. Не можахме да изненадаме плевенчани с нова премиера.
Усещаше ли се еуфория у хората от първото зрелище?
То беше през вчерашния ден, детската пиеса " Франклин ". Мога да ви кажа, че залата беше " претъпкана ". Тоест, при понижения потенциал нямахме празно място. Най-хубавото беше когато виждаш щастливи родители с децата си, които желаят да гледат спектакъл. Виждаше се, че живото изкуство е липсвало на хората. Липсвал е самият контакт.
А какво предвиждате откакто свърши този 15-дневен цикъл?
Ще играем до 23-ти юли, след което излизаме в дребна почивка през август месец и, живот и здраве, от средата на септември се надяваме на към този момент деен сезон. До края на годината ще разчитаме на това, което към този момент имаме като репертоар.
Численият състав на театъра какъв е?
Ние сме един от огромните театри в страната. Той е драматично-куклен. Имаме два отдела и това ни дава опция за по-голяма натрупа. Като бройка са 30 индивида, само че са два театъра. Единият е интензивно работещ. В естествените месеци единствено в Плевен играем към 30 представления. Имаме пет подиуми, на които играем. Случва ни се от време на време да играем на две разнообразни подиуми едновременно. Много пъти се е случвало в 6 часа през седмицата да са детските представления, които са на камерна сцена, а в 7 часа примерно имаме вечерно зрелище в огромния салон.
Онлайн спектакъл опитахте ли?
Не, аз съм последовател на живото изкуство. Неслучайно стартираме по този метод - по неволя, с доста спектакли. Започнахме стремително, тъй като имаме вяра, че живото изкуство е най-хубавият контакт, като живота. В последна сметка той би трябвало да се живее. Не можем да го гледаме в профил, на компютър. Всичко, което е обвързвано с нашето изкуство, е от живия образец на живота.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР