Г-н Ценков, със спортните клубове сте приели вчера декларация срещу

...
Г-н Ценков, със спортните клубове сте приели вчера декларация срещу
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Усилията и трудът на толкова много хора бяха омаловажени до нула

Г-н Ценков, със спортните клубове сте приели през вчерашния ден декларация против предаване на Нова телевизия със заглавие " Спорт на границата ". В нея се твърди, че предаването е манипулативно. Какво в него не е отразено правилно?
Първо ще опиша малко предистория. Миналия месец на моите чиновници в отдел " Връзки с обществеността " и персонално на мен ми се обади госпожа Ивета Шилигарова, която ме помоли за изявление по отношение на проблемите, които пораждат с футболен клуб " Дуло " и нуждата от терен, където те да упражняват. Аз отговорих, че нямам физическата опция и те биха могли да изпратят въпросите в писмен тип. Тя от своя страна сподели, че репортажът ще бъде доброжелателен, ще покаже всички страни и в последна сметка задачата е фактически да се помогне и да се откри решение на въпроса. Аз обясних на госпожа Шилигарова, че съм провел няколко срещи с господин Венцислав Димитров, който е ръководител на УС на клуба, имали сме положителното предпочитание да подкрепим клуба, само че в последна сметка получавахме отвод от него персонално заради избрани аргументи.
Кое Ви предизвика най-вече?
Нека бъдем точни - освен мен, а и огромна част от жителите на Видин. Тази декларация не е израз единствено на моето отвращение, а и на представителите на спортни клубове, тя показва мнението на болшинството жители на Видин и на наши съграждани, които са на открито, само че са гледали репортажа и познават ситуацията тук. Акцентът на самото предаване беше целеустремен, злоумишлен. Бяха изцяло пренебрегнати спортната политика на общината и напъните на спортните клубове и гражданското общество, не се демонстрираха триумфите, реализирани с детско-юношеския спорт. Извадено е от подтекста изказването на Венцислав Димитров, който през вчерашния ден присъстваше на събранието. Той поддържа декларацията, като съобщи и пред всички присъстващи и пред медиите, че и на него му е обяснено от госпожа Шилигарова, че ще бъде показано всичко обективно. А неговата цел е била да получи позволение да употребява спортната база в граничното отделение, което е в пълномощията на министъра на вътрешните работи. Тя е обществена държавна, а не общинска благосъстоятелност. Той сподели, че е обяснил позицията на общината и диалозите в търсене на общо решение, обяснил е за доста потребната лятна академия с децата. Проведени са няколкодневни заснемания. А нищо от неговите изявления за тези неща не е показано в предаването. Заяви, че единственото посещаване в Калафат е било по време на репортажа за да се покаже, че град Видин е град със затихващи функционалности или нещо от този жанр, че в град Калафат има повече и по-хубави спортни зали и че там имат повече спортуващи деца с повече спортни клубове.
А това не е ли правилно?
Тези внушения, които направи госпожа Шилигарова, са манипулативни и не дават отговор на истината. Община Видин разполага с доста хубави спортни уреди. При нас има доста повече деца, които спортуват и имаме доста спортни триумфи. Вчера представители на спортните клубове, подкрепяйки декларацията, показаха триумфите на децата. Постоянно имам срещи с наши призьори с оценки в спорта на национално, интернационално и международно равнище. Ние имаме международни първенци по самбо, тим по волейбол, който ще взе участие на международно състезание. И още нещо - отговорите, които представихме в писмен тип, изпратени от госпожа Шилигарова, не бяха показани в предаването. Накрая имаше единствено един откъс, че община Видин поддържа и се стреми да поддържа спортните клубове, нещо от този жанр. А имаше съответни въпроси и съответни отговори. Като да вземем за пример какви средства отделя община Видин за спорт, отговорът на който е, че за три години, откак аз съм кмет, община Видин отделя 300 000 лв. дотации за 11 спортни клуба. Има устав, направен и признат от Общински съвет - Видин, за тяхното систематизиране. Не ги систематизирам аз, а комисията по младежта и спорта в Общински съвет. Разплатени са всички средства, което им дава финансова сигурност и непоклатимост. На срещата участва и ръководителят на Областния футболен съюз Иво Марков, който също изрази възмущението си от този манипулативен материал. Той сподели, че не може да се твърди, че спортният клуб " Дуло " не употребява стадион " Георги Бенковски ". Спортният клуб " Дуло " е взел участие в държавните шампионати под управлението на БФС на този стадион. Присъства Мария Джамбазова - представител на комисията по младежта и спорта, която също изрази възмущението си от този погрешен, злоумишлен и ориентиран против община Видин материал. Защото е реалност, че постигнатите триумфи са вследствие на положително взаимоотношение сред нас с Общинския съвет, спортните клубове, спортната общност и общинската администрация. Ние имаме 4 футболни клуба, в които упражняват над 500 деца. Естествено, че ще намерим място за подготовка на още 25 деца, колкото са в състава на " Дуло ".

А какъв е казусът тогава?
Поредицата срещи, които сме провели с господин Димитров беше за спортна площадка в жилищен квартал. Проблема, излъчен в материала, че има направени гаражи, щяхме да го разгадаем, в случай че се беше стигнало до даването му. Но те желаеха спомагателни терени за разполагане на преместваеми обекти, които не можем да предоставим, тъй като до общинската благосъстоятелност има частен парцел. И тъй като е в жилищен квартал, където в избран интервал от време не може да се подвига звук, трябваше да се организира публично разискване - безусловно наложителна процедура. След като обясних тези неща на господин Димитров, той се отхвърли. Вторият терен, който пожела от нас, беше към 1400 кв. метра, избран за спортни действия в непосредствена непосредственост до лекоатлетическа писта и още един терен, който ФК " Пегас " с ръководител на УС Светослав Петков изиска от нас, облагороди, изравни, естествено с наша помощ, само че в последна сметка те трансфораха този терен в подготвително игрище. Поради избрани условия, за които през вчерашния ден на срещата Венцислав Димитров изясни, той преднамерено се е отказал, с цел да даде този терен на другия състезателен клуб. Мое обвързване е да изготвя предложение до Общински съвет и той да вземе решение да се даде теренът безплатно. След диалог с господин Димитров той се отхвърли и изготвихме предложение за Семеен кодекс " Пегас ", които вземат участие в план за обезпечаване на безплатна помощ. Ето по какъв начин се вземат решение въпросите! Миналата седмица с Венцислав Димитров са извършени диалози за даване на спортната зала на стадион " Георги Бенковски ". Той дава отговор, че тя е била дребна и не дава отговор на неговите условия. А там упражняват децата на ФК " Бдин 1923 ", които са над 100. За тях не е дребна тази зала. Вчера му предложихме и спортния салон на Седмо приблизително учебно заведение " Христо Ботев ", където сега няма образователен развой, тъй като е слято е с Второ ОУ " Отец Паисий ". Спортният салон е огромен. Има потребност от ободряване и ремонт, а договореността, която постигнахме с него, е, че в случай че базата в граничното отделение не му бъде предоставена, ще помогнем за ремонта в учебното заведение, с цел да упражняват там.

Какво още сте обяснили в предоставените отговори?
Обяснихме, само че не беше показано, че с изключение на тази дотация от 300 000 лева, към 130 000 лв. е бюджетът на Оперативна програма " Спортни парцели ", 47 000 лв. са средствата от спортния календар на общината, където вземат участие и спортните клубове. Средствата, които ние отделяме за ремонт на спортните уреди, съставляват 1,7% от бюджета на общината. Малко общини в България отделят такива средства за спорт. Категорично желая да заявя, че спортната активност в община Видин за тези три години беше издигната на доста високо равнище. А тези деца, които имат гений, могат да се развиват във високо спортно майсторство като професионални спортисти. Следващото подстрекателство беше представянето на Светослав Петков като представител на ръководещите. Той е ръководител на детски футболен клуб " Пегас ", общински консултант е от Гражданско обединяване " Единни за смяна ", които не са в ръководството на общината, а съпротива. И той споделя също, че огромна част от отговорите му са манипулирани, представяйки общината без действителни политики за спорта.
Заради това ли е декларацията в действителност, поради направените внушения?
Да. Такова е чувството у всички ни. Това споделят и представителите на спортните клубове, че имат голям брой позвънявания от познати, които са разочаровани и възмутени. Общото мнение е, че това е нереално показване, злонамерено и обидно за всички нас, видинчани, очевидно за да се търси сензация. Би ми се желало да попитам госпожа Шилигарова, която е създател на цялата тази режисура, дали смята, че излъчения материал дава отговор на действителната реалност. Запозната ли е тя с нея и за какво не излъчиха нашите отговори. Защо се прави внушението, че община Видин няма триумфи в своята спортна политика, не развива детско-юношеския спорт. Смятам, че не може да бъдат омаловажавано всичко направено за спорта с едно предаване, което може би цели единствено изява на една персона.

Тоест, смятате че всичко, което сте създали дружно със спортната общност на Видин, е съзнателно пренебрегнато?
Да, и това е най-обидното. Усилията и трудът на толкоз доста хора бяха омаловажени до нула, до степен като че ли не съществуват въобще. А толкоз доста хора са ангажирани да възпитават децата в полезности - да се борят, да имат кураж, да се изправят против провокациите на актуалния живот! И на всичко това се е махнало с лека ръка. Коя от полезностите беше застъпена в този репортаж!? Имаше единствено опити за имитация, опити за операции и внушения единствено в негативна посока. Как не се поинтересуваха, че закупихме Гребната база и благодарение на държавното управление се осигуриха средства за ремонт за първи път след 30-40 години. Превърнато бе в неповторимо водно оборудване за водни спортове.
Колко клуба имате и какъв брой от тях утвърждават направеното?
Около 20 спортни клуба имаме. 15 клуба пристигнаха на срещата през вчерашния ден и обявиха, че нямат проблеми с базите, с финансирането и с политиката на общината за спортната активност. Ръководителят на същия клуб, поради който е направено предаването, съобщи пред всички, че няма проблем, той също поддържа декларацията. Извини се пред всички и съобщи, че неговата цел е била той да получи спортната зала в граничното отделение. Заяви, че няколко дни с него са правени изявленията и заснемания и в последна сметка и думите му са манипулирани. Дори е писал писма до омбудсмана Мая Манолова, преди този момент има отворено писмо с желание да блокира кръстовището на бул. " Панония " с децата. Във връзка с това писмо, изпратено до министъра на вътрешните работи, са сезирани органите на реда и му е отправено полицейско предписание. Това през вчерашния ден го показа пред мен. Той е подписал, че няма да нарушава публичния ред и че няма да употребява децата за такива цели. На срещата той е до мен вляво. Това е индивидът с аления пуловер. Извини се на всички, че е изопачено цялото предаване. Само за репортажа родителите са накарани да извадят задгранични паспорти на децата.
А вие чувствате ли виновност, че този клуб е потърсил медия, с цел да му се реши казусът?
Сигурно има и моя виновност, не мога да кажа, че съм съвършен. Ние се стараем да свършим всичко по силите и опциите ни. Затова се връщам три години обратно - нещата бяха доста зле. Тогава субсидирането на спортните клубове е съществувало единствено като положителни планове, имаше спорове сред клубовете. Сега работят в синхрон. Лекоатлетическата писта да вземем за пример се употребява от три клуба - два лекоатлетически и един футболен клуб, по график. С дарения и лични средства те ремонтираха пистата. Моята виновност във връзка с ФК " Дуло " е, че през цялото време на вникнах в държанието на Венцислав Димитров, което е много изменчиво. Задавал съм му въпрос за превозването на децата, тъй като има риск за ПТП, когато е желал с децата да блокира бул. " Панония ", представял ли си е какво може да се случи, в случай че пострада дете. Може би не съм бил задоволително безапелационен, когато му предлагах някои решения. В последна сметка негово право е да откаже. Няколко срещи съм провеждал с него, разбираме се, по-късно той се обажда на служителя, който съм определил за директен контакт, и се отхвърля. А и него не бих винил, тъй като той търси решение съгласно личните си разбирания. Много се веселя, че опасенията ми за някакви радикални протестни дейности не се потвърдиха. Считам, че виновността е в желанията и метода, по който бе излъчен този репортаж. Той не дава отговор на действителността и напълно умишлено се премълчава огромна част от истината. Това го удостоверяват самите участници в репортажа. Представя се картина, която е доста обидна за всички нас, видинчани. Смятам, че медиите, като се изключи че би трябвало да бъдат коректив, би трябвало да бъдат и сътрудник във възпитанието на подрастващите в полезностите на обществото, не посредством негативизъм, а посредством триумфите да се вдъхва вяра и самочувствие на младежите. Така те ще могат да се развиват, по този начин те ще останат в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР