- Г-н Тончев, какъв е шансът кабинетът Габровски да мине

...
- Г-н Тончев, какъв е шансът кабинетът Габровски да мине
Коментари Харесай

Васил Тончев, социолог: Има крехък шанс за кабинет Янев с ...

- Г-н Тончев, какъв е шансът кабинетът " Габровски " да мине при гласуването в Народното събрание в сряда? Ще помогне ли това, че всички министри са безспорни специалисти, даже имало министър от кабинета " Петков "?

- Няма късмет да се осъществя кабинет с мандат на ГЕРБ, защото за някои от политическите партии поддръжка за подобен кабинет ще значи голяма загуба на доверие пред личния им електорат. Такива бяха и предварителните анонси. А ГЕРБ не би желал да направи кабинет с доста нежно болшинство, където съществена да е поддръжката от Движение за права и свободи. Биха желали доста по-широка платформа, с цел да има по-голяма поддръжка за възможното държавно управление. Не виждам към този момент късмет това да се случи.

Положителната вест е, че се водиха диалози, има някакъв план въз основата на политики. Това би могло да има значение на идващ стадий.

 

- Предизвестен ли е неуспехът и на втория мандат на Политическа партия?

- Също не може да стане, даже чакам те доста бързо да върнат мандата. Ако са правилни към гласоподавателите си, по-скоро може да върнат мандата незабавно. ПП не биха могли да съумеят, в случай че ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " авансово оповестиха, че няма да беседват с тях. Така Политическа партия губят опцията да създадат болшинство.    

Никой с изключение на Движение за права и свободи няма да рискува да поддържа държавно управление с мандата на ГЕРБ който и да е претендентът за премиер 

- Колко сериозна спънка за Политическа партия са влошените връзки с президента, който даже ги назова „ шарлатани “?

- Разбира се, че им пречи. Изобщо борбата с президента е напълно неподходяща за Политическа партия. Президентът кара втория си  мандат и електорални загуби на този стадий не го смущават, до момента в който за " Продължаваме промяната " това е доста сериозен удар. Именно президентът беше индивидът, който ги предложения в политиката, само че в този момент заявява отчаяние от тях. Очевидно се разминаха в съответните политики, които организираха. Президентът и Политическа партия не построиха доверие и в персонален проект, а в противен случай - унищожиха го. И това несъмнено ще пречи на представянето на Политическа партия в по-дългосрочен проект.

Когато създадеш неподходящи връзки с най-популярния политик в страната, който има най-голяма въздействие, това във всички случаи ще пречи, и то значително.

- Успя ли с последните си ходове ГЕРБ да поизлъска имиджа си, да преодолее най-малко отчасти изолацията?

- Определено съумя. Неслучайно станаха и първа политическа мощ на последните избори. Всичко това е въз основата на несполучливото ръководство на обединението, ръководена от Политическа партия. Колкото и да се бият в гърдите и да настояват, че всичко е било сполучливо, те в действителност задълбочиха всички рецесии в страната, не позволиха нито една. Вълната от доверие, която имаше към тях, се отля. Въпреки това, Политическа партия държат постоянна основа въз основата на по-младото потомство, което желае смяна и се заинтригува от политиката.

Политическа партия остават доста сериозен състезател, само че изгубиха големия късмет да бъдат въплъщение на всеобщото, общото, на опцията да лидират процеса на смяна.

- Чухме ултиматум от страна на ГЕРБ, че министър председател на кабинет с третия мандат би трябвало да е още веднъж проф. Габровски. Възможно ли е да има скрита сделка сред обособените партии за кабинет с третия мандат, която да го направи сполучлив?

- Възможно е да има спогодба. Но вид с министър председател Габровски ще се реализира мъчно и в трети мандат - той най-вероятно ще бъде даден на " Български напредък ", където естественият водач е Стефан Янев. А наличието му в политиката е въз основата на това, че съумя да се показа добре точно като длъжностен министър председател. И най-логично при мандат на БВ министър председател да е точно Стефан Янев. Това е реализация на негова политическа упоритост, която показва непрекъснато с държанието си. За него ще е позитив и късмет да поеме властта в толкоз сложен миг - той оглавява политическа групировка, която освен е нова, само че е и прекомерно нежно подкрепена.

Има късмет за кабинет с третия мандат по една елементарна причина - никой не желае в този момент да има избори или да вземе властта с плаващо болшинство, което доста бързо ще рухне. Страната се нуждае от стабилизация, от известно успокоение. Това дава шансове, въпреки и неголеми, за основаване на държавно управление, което да изкара до локалните избори, когато, по този начин или другояче, ще отидем до урните.   

 

Избори през март е най-реалистичният сюжет в политическата рецесия

 

- Вещае ли нов разпад в Българска социалистическа партия абсурдът с разграничаването на депутата Явор Божанков, който, като се разгласи за изпращане на оръжие в Украйна, беше отхвърлен от парламентарната група и се разгласи за самостоятелен?

- Българска социалистическа партия изгуби позициите си измежду дейните хора, доста съществено изгуби позициите си измежду младите, изгуби позициите си в столицата, където постоянно е събирала най-вече гласове. Българска социалистическа партия се трансформира в партия на обществено слабите, в партия на възрастните хора. Тази промяна беше осъществена в тези 4 години под лозунга „ обществено и консервативно “. Само че общественото е единствено детайл от лявото. Не можеш да искаш властта, да искаш да си национално показана партия, да претендираш за властта, в случай че зад тебе стоят единствено обществено слабите и нуждаещите се. Трябва да имаш зад себе си дейни хора. А като гледаме и данните от нашите проучвания, виждаме, че поддръжката за Българска социалистическа партия се е стопила. И този спор, който настъпва сред един млад деятел на Българска социалистическа партия и управлението, има тази база - младежите мислят по различен метод, желаят разнообразни неща. Поставят солидарността пред общественото. Това е платформата на Божанков, претенциите, които той има към управлението на партията по избрани политики.

- Може ли и други млади членове на Българска социалистическа партия да последват образеца на Божанков с рецензии и разединение?

- Това управление, което е останало при Корнелия Нинова, е много мощно консолидирано към нея. Те някак си са се обрекли на тази идея, на тази лидерка. Не могат да я сменят на конгреса през февруари, в случай че тя не желае. Нинова вкара такива правила, подобен правилник, че стана несменяема, в което конкурира основния прокурор. Странно е, че с всеки идващ избор Българска социалистическа партия вървят надолу, само че управлението жъне триумфи.   

Разцеплението в Българска социалистическа партия може да пристигна от другаде. Видяхме наскоро опит всички по-съществени сътрудници на Българска социалистическа партия да основат организация или коалиция, само че отвън Българска социалистическа партия. Дори част от деятелите на Българска социалистическа партия бяха там. Дали това има вероятност - не мога да кажа на този стадий. Но сигурно това ще попречи доста на Българска социалистическа партия при едни последващи избори в близкото бъдеще.

- Доколко евентуални са избори през пролетта?

- По-голямата възможност е това да се случи. Но има късмет, въпреки под 50 %, изборите да се отсрочат да по-дълъг интервал, като се образува кабинет с третия мандат - с оглед някаква стабилизация в страната. Поне към този момент данните демонстрират, че няма смяна в настройките на хората, те остават такива, каквито бяха при последния избор през октомври. Те обаче може да премислят желанията си, когато назрее моментът за изборите.

 

Промяната сбъркаха, като се конфронтираха с президента Радев

- Местните избори следващата година ли са в действителност факторът, който може да стабилизира обстановката у нас?

- Местните избори са доста значими, тъй като основават основата, върху която се гради поддръжка на всяка от главните партии. Т.е. ще е добре от доста гледни точки, в случай че до тогава работи постоянен кабинет. Има доста рецесии, с които би трябвало да се оправяме в придвижване и един работещ кабинет ще бъде доста по-полезен, в сравнение с служебни кабинети и нови избори. А избори 2 в 1 идния октомври са вероятни, правили сме го. Освен всичко, ще създадем и спестовност на средства за страната.

- След отхвърли да влезем в Шенген в този момент, очакванията се трансферираха за следващата година. Реалистични ли са сходни упования?

- Възможно е да стане. Всички признаха, в това число и в Европейския парламент, и в Европейската комисия, че повода да не ни пуснат в зоната за свободно придвижване са политически - Нидерландия и Австрия по вътрешнополитически аргументи взеха решение, че на този стадий не им е преференциално да одобряват България и Румъния.

Отказът има повече символен смисъл и темперамент. Най-неприятно е това, че се държат към нас като към второкласен страна и жители. Надявам се, че това скоро ще завърши, поради обстоятелството, че ни стопират единствено две страни. Абсолютно прав е основният прокурор, който съобщи: Топим се в Европа, след това желаеме да ни почитат.

Погледнете Гърция - няма един грък или тяхна институция да каже неприятна дума в Европа за различен грък или тяхна институция, даже вътре връзките им да са по-остри, в сравнение с при нас. А при нас всеки върви и се жалва в Европа, като в детската градина, вместо да си перем пешкирите тук. И това ни пречи. Докато Гърция е най-големият усвоител на европейски фондове - реализира го с единна политика и защита на националните си ползи. 

- Имаме ли ние национална идея, която може да сплоти политиците?

- Нямаме, по всички дела има разнобой сред нашите политици. Не се мисли дълготрайно, с визия за развиването на страната, потънали са в междуличностни взаимоотношения, в борби за превъзходство. Но политиците ни са еманация на нас, българските жители. Уж все избираме нови разновидности, а отново получаваме същото, нещо от нас самите. 

Визитка

Васил Тончев е приключил философия  с профил социология в СУ " Св. Климент Охридски ". Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно - теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига " Харис ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР