- Г-н Стоянов, стартирахте подготовката с ограничен брой вратари –

...
- Г-н Стоянов, стартирахте подготовката с ограничен брой вратари –
Коментари Харесай

Треньорът на вратарите на Левски: Ники Михайлов е амбициозен и доказа, че може да се върне на най-високо ниво

- Г-н Стоянов, стартирахте подготовката с стеснен брой вратари – първоначално беше единствено един в лицето на Загоров. Сега с вас са и и Андреев се присъдиниха. Върви ли всичко по проект?
- Да, всичко върви тъкмо, нищо не се е трансформирало. Домакините ни са се справили доста добре в подготовката на терените. Качеството им е доста положително. Няколко дни валя дъжд, само че това не се отрази и не промени програмата, по която се приготвяме.

- Наскоро свърши сезона и надали някой е излязъл от форма. Как ви се виждат подопечните?
- Да, по този начин е. Почивката бе доста къса, а даже някои от тях нямаха и такава. и бяха ангажирани с националните тимове, до момента в който бе единствено с два дни отмора. За професионални футболисти това не е нищо, не са изгубили от физическия си потенциал, с който приключиха сезона. Това е добре за нас.

- Известно е, че вратарският пост е по-специфичен и се залага повече на логиката на психиката. Какви извършения прилагате по време на тренировките?
- Като цяло развиването на вратарския пост е доста динамичен развой. Изисква се доста добра подготовка. Да си вратар стана доста сложно. Играта с крайници е все по-наложителна. В модерния футбол самото създаване на офанзивите стартира от вратарите. Не е задачата той единствено да лови единствено топките, а той би трябвало да е квалифициран да започва нападенията. Залагаме на доста сложни извършения по време на тренировките, които да развиват тези качества.

- Едно избавяне на Андреев по време на реванша против Лудогорец (1:0) направи усещане, че като че ли е немски вратар. Излезе напред, съкрати ъгъла, а по-късно с шпагат и разперени ръце избави удар на останалия самичък против него.
- Имаме построена идея в клуба, която се ползва напълно – от школата до мъжкия тим. Лично аз съм последовател на немския жанр за създаване на вратар. Заедно с сътрудниците в ДЮШ работим по един и същи метод. Стремим се да няма никаква разлика сред вратарите в клуба. Дали ще бъде, или някое друго момче от школата, не трябва да се вижда разлика в държанието им на терена. Надяваме се отсега нататък непрекъснато да излизат положителни вратари от школата.

- Как се влиза в главата на тези млади момчета?
- Не е елементарно. Всеки си има друг темперамент. Трябва да влизаш в главите на тези деца, тъй като беше едвам на 15 години, когато стартира да тренира с първия тим през предишния сезон. Не е елементарно, само че и не е толкоз мъчно да работиш с тях, тъй като те са супер изпълнителни. С младите вратари, както и с Михайлов, не сме имали някакви разлики. Може би чисто откъм механически и тактически детайли доста бързо се напасваме един към различен. Има някакви леки елементи, които се разминават, само че дружно ги почистваме. Целта е да реализираме максимума.

- Какво казахте на Андреев преди финала за на против?
- Ако може да използваме клишето, този мач бе черешката на тортата. Трудното за него бе до финала. Преди него му споделих, че ще му е най-лесно, тъй като няма по какъв начин да изгуби централизация. В такива мачове си непрекъснато напрегнат. Срещу не се случи предстоящото – да има доста обстановки пред неговата врата и да се намесва уверено. Но при него би трябвало да има някои неща, които да прави без значение дали срещата е спокойна, или ври и кипи пред вратата му. Необходимо е да изнася добре топката с крайници, да вземе съвършено центриране с излизане и да се намеси по най-хубавия метод при удар. Трениран е по този начин, че даже да има единствено няколко обстановки, той да може да ги отиграе по най-хубавия метод.

- Станимир съобщи, че вратарите на “сините ” ще носят капитанската лента. Това тежи ли им, внася ли в допълнение напрежение?
- Да си капитан на, значи да си подложен на напрежение. За мен бъдещето ще покаже дали на тези млади момчета ще им се отрази, изключвам Михайлов, който е привикнал на това и води тима. За момента и не демонстрират лентата да ги натоварва. Може единствено да им даде по-голямо самочувствие и убеденост, тъй като целият тим е зад тях.

- На няколко пъти споменахте. Какви са най-ценните му качества?
- Притежава извънредно огромен опит и работата с него е доста лесна. Неслучайно сподели такова равнище през предишния сезон. Не всеки става първенец на с – това приказва чудесно за това какво може. Той е доста добре квалифициран. За мен в той е най-устойчивият душевен вратар. В предходни години имаше проблеми с физическото положение, само че той е интелигентен и упорит. В момента демонстрира, че може отново да е на равнището, на което е бил.

- Разкажете малко повече за вас – по кое време започнахте, за какво избрахте да сте вратар?
- Аз съм младеж на бургаския футбол – бил съм в и Черноморец. За страдание, те сега са в огромна рецесия – закривания, откривания… Това е дълга тематика. Още си припомням първата си подготовка – отидох с фланелка с 9-и номер, желаех да съм нападател. Но бързо ме ориентираха към вратарския пост, тъй като бях с много надраснал другите.

- Как се стигна до прекосяването ви в школата на „ Герена “?
- Привлече ме шефът господин Йончо Арсов. Бях в, когато получих позвъняване от него. Имах два-три диалога с него и се разбрахме. Показа ми неща, които за мен са път в вярната посока – за това по какъв начин би трябвало да се развиват децата. Затова и стигнахме до съглашение.

- А какво значи за вас оставането ви в щаба на Станимир, макар че се спрягаха много имена?
- След раздялата на с Петър Хубчев и щаба му Георги Тодоров ме предложения в първия тим. От тогава непроменяемо съм част от щаба. За мен е чест, че господин ми гласоподава доверие. Чувствам се фаворизиран да съм до човек с толкоз триумфи. Щом ми е дал своя вот доверие, не би трябвало да го отчайвам.

- Вече споменахте немската школа – от нея ли е вратарят, който най-вече харесвате?
- Да. За мен сега идеалът за вратар е Тер Стеген, без да изключвам, несъмнено. В годината, в която си получих дипломата за треньор, лектори ни бяха най-вече немски треньори. Затова и повече от видяното и взаимстваното е от тях. Естествено, проследявам и италианци и нидерландци, само че най-много ми харесват типичните представители на немската школа.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР