Г-н Станков, Вие бяхте един много добър председател на комисията

...
Г-н Станков, Вие бяхте един много добър председател на комисията
Коментари Харесай

Гуцанов за договора „Боташ“: Подобно национално предателство рядко се случва

„ Г-н Станков, Вие бяхте един доста добър ръководител на комисията и не мога да схвана какво Ви стана през последните 48 часа. “

Така се обърна националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов към ръководителя на краткотрайната парламентарна комисия „ Боташ “ Жечо Станков.

Той направи своето изявление по време на изключително парламентарно съвещание, на което се преглежда отчета на комисията, констатиращ тежки корупционни практики, откакто дълго време ръководителят Станков отхвърляше да го внесе в пленарна зала.

„ Не смятам, че е обикновено партиите, които допреди една седмица бяхте в коалиция, кой е по-виновен от вас. Защото, в случай че имахте предпочитание този контракт да бъде изменен, имаше по какъв начин да накарате министър-председателя и министъра на енергетиката да стартират договаряния с турската страна за смяна на този контракт “, обърна се към досегашните ръководещи Гуцанов.

„ Говорите доста за диверсификация и че в България нямало нито една съветска молекула газ – някой от вас има вяра ли на това? Защо от ГЕРБ забравихте вашата предизборна акция, когато питахте къде са евентуалните комисионни от „ Продължаваме промяната “ за доставка на газ? “, попита още той от парламентарната естрада.

Народният представител от Българска социалистическа партия разяснява всъщност част от констатациите в отчета, като това, че България е длъжна да заплаща всеки ден по 486 хиляди $, без значение дали получава доставки на газ или не. Гуцанов се спря и на обстоятелството, че договорът, подписан от служебното държавно управление на президента Радев за 13 години напред, планува такси за транспорт за 2,187 милиарда $.

„ Ще се потърси ли отговорност на управленията и на „ Булгаргаз “, и на „ Булгартрансгаз “, и на тези, които са били тогава министри и зам.-министри на енергетиката? “, попита той и бе безапелационен, че управленията на двете държавни предприятия би трябвало да бъдат отстранени.

„ Нека да забележим дали „ Булгартрансгаз “ са намесени, тъй като в съглашението има и техни подписи. Което повдига въпросителни дали сегашният министър също не е намесен “, означи Борислав Гуцанов, визирайки досегашния шеф на сдружението Малинов.

Той установи и още обстоятелства, свързани с това, че договорът е подписан за доставка на 1,850 милиарда куб. м газ, което надвишава годишното ползване на България с 1,2 милиарда куб. м. И акцентира, че за това количество също се заплаща такса, и то двойно по-висока от тази, която плащаме на Гърция за същата услуга.

По думите му в отчета е маркирано, че документите, импортирани в Министерски съвет по контракта с „ Боташ “, се разграничават от съглашението с турската страна, като по този метод държавното управление е било подведено. А самото решение на Министерски съвет съгласно него е несъстоятелно, защото не е в съгласие с всички министерства.

Гуцанов обърна внимание и на това, че близо 90% от покупко-продажбите на „ Булгаргаз “ са били неизгодни, защото сдружението е купувало газ и в същия месец го продава на доста по-ниска цена. И изрази отвращение, че това се е толерирало както от служебния министър Христов, по този начин и от досегашния министър Радев.

„ Подобно безсрамие и национално изменничество в региона на енергетиката рядко се случва “, заключи Борислав Гуцанов за контракта с „ Боташ “ и заключи с убеденост, че ще се възвърне справедливостта в българската енергетика.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР