- Г-н Смилов, въпреки първоначално афишираното намерение на премиера Борисов

...
- Г-н Смилов, въпреки първоначално афишираното намерение на премиера Борисов
Коментари Харесай

Ако прокуратурата "удари" Цветанов, то Борисов наистина се е разделил с него

- Г-н Смилов, макар в началото афишираното желание на премиера Борисов партийната дотация да бъде понижена бързо на 1 лев ръководещите стартират да „ тупат топката “ и да увъртат. Тръгнаха да търсят различен, компромисен вид. Какво се случва?

- ГЕРБ, наподобява, се вкараха в капан, който сами си сложиха. Всичко стартира като надхитряне с " Шоуто на Слави " и възможната партия, която ще излезе от него. Борисов искаше да отнеме един от главните причини на този евентуален конкурент, като в същото време организира интервенция по ограничение на вредите от неверно изчислените дотации през последните години. Но с дейностите си в действителност ГЕРБ не реализираха тези цели: тематиката със дотациите към този момент няколко седмици се вихри из медиите като централна, което работи за Слави Трифонов, а фактът, че главната виновност за грешката в изчислението е на финансовото министерство (и Сметната палата), т.е. на ръководството, става все по-ясен.

Темата сътвори и напрежение сред ГЕРБ и патриотите, което е и главната причина за отлагането й във времето. Показателно беше, че Борисов беше " договорил " намаляването първо с Движение за права и свободи, само че след това се уплаши, че скритата им коалиция ще лъсне прекалено много, в случай че изолират формалния сътрудник – патриотите. Чрез обществената интензивност на Делян Пеевски след европейските избори Движение за права и свободи, наподобява, желаят да официализират връзката си с ГЕРБ, което надали се харесва на Борисов.

- Какви са рисковете, в случай че бъде признат разновидността, препоръчан от Движение за права и свободи – така наречен американски модел на субсидиране?

- Този модел нито е американски, нито е подобаващ за страната ни. Той в действителност си е наш и работеше в България през 90-те години. Самият вносител - Йордан Цонев, ясно формулира заплахите от този модел: той води до мощни зависимости на политиката от бизнеса. Ако би трябвало да преведем това известие, политическата среда бързо ще замязя на медийната у нас: както голямата част от " самостоятелните " медии в България поддържат откровено и безрезервно ръководещите, по този начин ще прави и бизнесът със своите дарения. Едни ще ги е боязън, че в случай че не дадат пари, ще станат жертва на административен тормоз; други ще се надяват на услуга; трети ще са компании на политици, скрити зад офшорки и сламени човеци; четвърти ще са охранени любимци на ръководещите, живеещи от държавни поръчки.

Дори в Германия – страна с работещи медии и правосъдна власт – огромните корпоративни дарения са водили и до огромни корупционни кавги. Корпорацията " Флик " се оказа, че е давала през 80-те години " под масата " доста съществени суми, с цел да се снабди с данъчни облекчения. През 90-те години Хелмут Кол трябваше да се отдръпна от постовете си поради подобен скандал с оръжейни търговци. Щом дори " обединителят на Германия " пострада от " американския модел ", не можем да чакаме нещо по-добро у нас: в противен случай, резултатите ще са по-лоши.    

- Движение за права и свободи още веднъж се превърна в „ балансьора “ на властта...

- Новото е опитът на Движение за права и свободи да официализира връзката с ГЕРБ. Досега бизнес империята им стоеше " на сянка " и действаше, без да се обявява. Изведнъж обаче Ахмед Доган се снабди обществено с електроцентрала и пристанище, а Делян Пеевски стартира да върви в Народното събрание и да развива законодателна интензивност.

На Борисов ще му е все по-трудно да крие връзката с толкоз деен сътрудник, и то посредством аморфна фасадна коалиция с патриотите. Натрупването на комични произшествия и обвинявания в невярност ще продължава. Например във връзка с дотациите Движение за права и свободи се наскърбиха, че Борисов се е отметнал от думата си.

- Антикорупционната комисия поизчисти някогашни представители на властта по абсурда „ Апартаментгейт “, само че остава да се произнесат прокуратурата и Национална агенция за приходите. Какви са вашите упования?

- В отстраняването на Цветанов остана нещо премълчано. Първоначално му беше даден някакъв късмет да се прояви и да остане в партията като уредник на изборите. След сполучливото показване на ГЕРБ пристигна и окончателната разлъка с него. Впечатлението, което се постанова, е, че Цветанов е осъден за политическо/управленско разминаване с Борисов. На каква тематика е било това разминаване, можем единствено да гадаем обаче.

А прокуратурата и Национална агенция за приходите са потвърдили, че работят в синхрон с ядрото на ръководството от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ако създадат нещо против Цветанов и други участници в " Апартаментгейт ", това ще е по-скоро сигнал, че Борисов върви към " твърда " разлъка с някогашния си втори човек. 

- Бойко Борисов сякаш също " поизчисти къщичката си " с махането на Цветанов. Наистина ли крепко държи кормилото на джипа, т.е. партията и страната?

- Борисов има неоспорим гений да се " преизмисля " във властта и това го държи на върха на ръководството към този момент над 10 години. Той излезе несъмнено по-силен от европейските избори, а първичната му обстановка не беше за завиждане.

Основната уязвимост на ГЕРБ след 10 години във властта е цялостният надзор, който имат върху медии, правосъдна власт, самостоятелни регулатори и така нататък С толкоз властови лостове очакванията на хората към притежателя им стават основателно огромни. " Жертването " на Цветанов, наподобява, цели да покаже на хората, че Борисов не е част от преяждането с власт, че други са отговорните. С наближаването на локалните избори несъмнено ще забележим сходни интервенции на прокуратурата и други служби с кметове на ГЕРБ. " Очистването " ще продължи, въпреки че при подобен огромен мащаб на хигиенизацията хората може и да се сетят, че казусът е систематичен. А за системата дава отговор един човек. 

- Задават се нови избори през есента, а сякаш няма никаква опция на властта.

- Българска социалистическа партия са огромен стабилизатор на ГЕРБ. Истеричният завой на Корнелия Нинова към някакъв " социалистически консерватизъм " или соцорбанизъм трансформират Българска социалистическа партия в несъстоятелна управническа опция. На европейските избори Нинова водеше акцията си по опорните точки на Ангел Джамбазки и съумя да го вкара в Екологичен потенциал (даже дружно с Андрей Слабаков). Но различен някакъв " триумф " тактиката й не реализира. Всъщност загуби втори " извоювани " избори. Българска социалистическа партия, наподобява, ще продължи в тази посока и на локалните избори. Това е добра вест за ГЕРБ.

- Българска социалистическа партия е разкъсвана от вътрешни боричкания и препирни кой да „ води дружината “, десницата е разпарчетосана. Какво ни чака отсега нататък ?

- При БСП проблемът не е в разпокъсаността. Нинова сякаш надви над опозицията против себе си. Проблемът е, че опозицията беше права. Демократична България – десницата – направи една дребна, само че значима и наложителна стъпка на европейските избори. Въпросът е да не губи инерция и да организира добра акция там, където е мощна: в столицата и огромните градове. Умна политика по места може да разшири въздействието й и да хвърли мостове към други, по-малки обединения. Съюз на демократичните сили трайно се съюзиха с ГЕРБ, което разчисти терена в голяма степен. Има доста гласоподаватели в център–дясно, които виждат дефектите на модела " Борисов " и желаят по-бърза рационализация и европеизация на България. Това е електоратът на десницата, само че тя би трябвало да търси изход и към други групи.  

- Възможно ли е София, която стана „ емблема “ на ръководството на ГЕРБ, да даде начало на смяната, сходно на Истанбул? Тоест да бъде променено статуквото?

- На ГЕРБ им следва тежка борба за София. Формалната им коалиция с патриотите и неофициалната с Движение за права и свободи ги отдалечава от " градската десница ", за която стана дума нагоре. Т.е. в София и огромните градове те ще имат компликация да активизират каквато и да е външна страна. Ако Българска социалистическа партия излязат с " самостоятелен претендент " – да речем Мая Манолова, която не е от антуража на Нинова – това ще ускори възможностите на алените за " знамение " в столицата.

- Дали апатията и умората у жителите не са толкоз мощни към този момент, че да бетонират ГЕРБ във властта?

- Ситуацията в страната е доста динамична. Временната стабилизация на ГЕРБ няма да трае и през есента. Миналата есен беше маркирана от поредност от кавги и съществени земетресения в ръководството. Структурните условия за тези кавги са налице и в този момент: комплицирани обединения, обязаност с бизнес империята на Движение за права и свободи, АЕЦ " Белене ", " патриотични " изцепки и така нататък Очаква ни гореща политическа есен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР