Г-н Райков, Вие сте в сектора на комуникационните технологии от

...
Г-н Райков, Вие сте в сектора на комуникационните технологии от
Коментари Харесай

Viber Pay може да заработи в България още преди приемането на еврото

Г-н Райков, Вие сте в бранша на информационните технологии от близо две десетилетия, а във Viber – от 8 години. Как се трансформираха приложенията за връзка през това време?
Те се трансформираха на стадии и на скокове. Имаше три огромни етапи на развиване на тези услуги. Първата беше, когато мобилните телефони започнаха да имат такива благоприятни условия – най-много през услугите на телекомите, които не бяха изцяло безвъзмездни. След това се появиха услугите за връзка, които в началото бяха налични единствено на компютри, защото даже някои портативни устройства да можеха да поддържат чатове, мобилните мрежи не бяха задоволително постоянни. Това беше ерата на Skype. Следващата огромна фаза е тази от последните 10 години, която може би е към своя край и по време на която услугите станаха вероятни на всички места и когато и да е, в това число видео диалози, мултимедийни известия. Това към този момент е зряла екосистема от услуги и приложения, които хората през днешния ден възприемат като даденост.

В момента сме на прага на идващия стадий, който е обвързван с това не просто да се обменя информация, ами в тези диалози по доста натурален метод да се вкарат услуги и интеракции, свързани с действителния живот – били те финансови транзакции, разбори или изкуствен интелект, който да обогатява връзката. Най-общо казано – това, което назоваваме суперприложение.
Viber също разгласи упоритостта си да се трансформира в суперприложение. Какво съставлява то и каква е вашата визия за това?
Използваме тази формулировка заради липса на по-добра. Тя е заредена с разнообразни разбирания от другите играчи на пазара. Според най-широко публикуваната, това е приложение, което разрешава в един интерфейс да може да се комбинират разнообразни функционалности и услуги, с които хората са привикнали. В нашия случай ние започваме с информационните функционалности и върху тях прибавяме заплащания, благоприятни условия за поръчка или резервация в онлайн търговията или от заведения за хранене, фризьорски салони, фитнес зали и така нататък Върху това можем да прибавим други благоприятни условия, свързани с мобилни игри или с добавена действителност. Смисълът на това е облекчение, икономисване на пари и време на потребителите. Ключовото нещо, с цел да кажеш, че това не е просто набор от функционалности под една шапка, които не си приказват между тях, е да ги навържеш по логически метод и да се основават доста по-холистични потребителски прекарвания.
Как би изглеждало това във Viber?
В нашия случай, да вземем за пример, доста хора си приказват за покупки, за организация на пътувания, всевъзможни потребителски избори във Viber. И в един миг се стига до: „ платих еди-колко-си пари, дайте да ги разпределим “. Най-логичното нещо е, вместо да се върви в друга среда, това да се случи на място, където се води диалогът. Да може с един бутон да се създаде „ money pot “ като едно виртуалнa касичка, където хората да сложат нужната сума. В момента хората си прекъсват диалога, отиват някъде другаде, още веднъж търсят същия човек и тези две разнообразни екосистеми не си приказват.

Когато това го преведем в връзката сред консуматори и бизнеси, виждаме, че изключително при дребните и междинни търговци има огромни благоприятни условия за рационализация и оптимизация и този холистичен метод да сътвори извънредно доста стойност.
Ако в зората на приложенията за връзка личеше фрагментацията посред им, то с годините те като че ли се уеднаквиха, едните изкопираха другите. Днес към този момент всички приказват за суперприложения, даже X/Twitter. Коя е онази добавена стойност, от която ще пристигна разликата сред обособените платформи?
Разликата, която има смисъл и е печеливша, е акомодацията към локалния пазар. Потребителите в България имат едни привички за извършване на покупки, търсене на информация или платежни услуги, които са доста разнообразни от Англия, където към момента употребяват чекове или преобладаващия PayPal. Заради това ние доста подчертаваме върху локалния метод и нашата екосистема да е оптимално отворена, да бъде с разнообразни пластове, които да бъдат като обособени платформи, за които да се закачат разнообразни и най-смислените за локалния пазар снабдители. Ние имаме добър образец за местна интеграция в България с ePay и EasyPay за даване на информация за битовите сметки, само че в Гърция няма такава компания и не може да пренесем същия метод. Американските услуги пък, които са насочени към своя голям вътрешен пазар, доста постоянно взимат този метод и пробват да го приложат световно.

Това, което мисли Илон Мъск за X, той го мисли за Щатите, за Англия и Канада като втори пазар и може би страните от Г-7 или Г-20. Затова доста постоянно потребителите от Източна Европа не получават цялостния набор от функционалности, тъй като спомагателното изпитание за тези дребни пазари не си заслужава. Това е, върху което подчертаваме ние. И защото сме водачи на пазарите в Югоизточна Европа, с огромна пенетрация, ние можем да си позволим да влагаме спомагателни старания да създадем местен метод.
Тоест ще има нещо като Viber версия за България, за Гърция и прочие?
Може да си го представим като някой от огромните марки заведения за хранене – те са с сходна идея, сходно меню, само че имат някои характерни усети и оферти. Така и Viber ще наподобява по един и същи метод, смъква се от едно и също място, кодът изпод е сходен. Но функционалностите и кой ни оказва помощ да ги осъществяваме на локалния пазар могат да са разнообразни. Най-вероятно, в случай че човек се придвижи от една страна в друга, ще има някои функционалности, които ще липсват или ще са спомагателни. Всъщност, наборът от функционалности ще е доста по-широк, тъй като ние сме склонни да работим с снабдители, които са единствено местни, а освен с един световен, който – в случай че той не поддържа България да вземем за пример – да не се занимаваме с локалния пазар.
Какво би трябвало да бъде реализирано, с цел да се назова Viber суперприложение?
Плащанията са доста значим съставен елемент. Ако не си интегрирал заплащания в съществени сюжети на своята услуга, то на процедура не предлагаш толкоз дълбока интеграция и не отключваш тези стопански благоприятни условия, за които загатнах. Това е основното парче от пъзела. Нашата упоритост е до 6 месеца да стартираме разплащателна услуга в Азия, Филипините. Таргетираме и други огромни стопански системи, тъй че чакаме през идната година броят на страните да нарасне и към този момент да покрива огромна част от потребителската ни база.
Визирате Viber Pay. Как се развива тази функционалност в другите страни, където към този момент започва? От какъв брой консуматори се употребява?
Услугата започва доста сполучливо, за момента надминава нашите упования. Първите пазари, на които стартира да действа, са Гърция и Германия. Добавихме още шест страни, употребяващи еврото – Кипър, Словакия, Словения, Литва, Хърватска и Естония. Конкретна цифра за потребителите сега не споделяме, само че мога да кажа, че по отношение на безспорни портфейли в тези страни, ние се нареждаме в челните места на различните финтех приложения там. Вече има съществени транзакции, които се обменят.
Обвързвате Viber Pay с еврото и приемането му в България. Има ли късмет функционалността да започва преди този момент?
Бих споделил, че в случай че България към този момент беше в еврозоната, ние щяхме да имаме Viber Pay тук. Дали ще изчакаме до приемането на еврото? По-скоро сега се опитваме да ускорим този развой, търсим различни разновидности, в това число приказваме с разнообразни снабдители. Еврото доста се забави и имаме догадка, в която да стартираме с левове. Проблемът е, че огромните снабдители не желаят да се занимават с дребни нишови валути, чието бъдеще е неразбираемо. Истината е, че няма интерес от огромните компании, които оферират финансова инфраструктура, да влагат в поддръжка на българския лев.
Цялата тази наклонност на сливане на доста функционалности в едно суперприложение по какъв начин ще се отрази на конкуренцията? Каква е заплахата да повлияе задушаващо на дребните започващи компании, които занапред ще навлизат на пазара?
Може би най-правилният отговор е: зависи. Причината е, че ние улесняваме бариерата за нахлуване в мобилните услуги за компании, които нямат запас да основат приложение. Докато в случай че основат чатбот в нашето, те го създават един път, а ние отговаряме за съвместимостта с операционните системи, новите версии на устройствата и п.р. Ние сме компания, която се специализира в създаването на платформата а не на крайните услуги, които работят върху нея.. Въпреки че сме доста огромна платформа за издание на чатботове да вземем за пример, ние доста рядко създаваме такива, под 1% от чатботовете в платформата са наши. Повечето са на снабдители, на финансови услуги, новинарски, за поръчка на храна или такси и тн. Една от дребното области, където направляваме съвсем всеки аспект, е Viber Pay.
Говорейки за това и за акцента върху компаниите в приложението, ще се промени ли бизнес моделът на Viber в посока рекламни доходи, на каквито сега не разчита изключително?
Да, главната част от приходите ни е обвързвана с бизнес известията. Това е нашият основен артикул – известията, които заместват sms-те от банки, куриерски компании, търговци, държавни и неправителствени организации. Това е сегментът, който и сега считаме, че има максимален капацитет за развиване посредством изпращане на по-интерактивни и мултимедийни известия. Много влагаме в тази посока. Но това са услуги, които са налични за по-големите и по-богати бизнеси, само че не за дребните и междинните, които са гръбнакът на стопанската система и през които се правят множеството транзакции. Затова желаеме да пренесем опита си от бизнес известията към по-малките компании, които са по-предпазливи, не толкоз софтуерни, само че имат 200 клиента и също желаят да им изпратят информация. За тях единичният клиент е доста по-голям.

Така че ние работим интензивно и една от първите стъпки е стартирането на бизнес сметките, които обявихме в България при започване на годината. Пускаме от ден на ден функционалности, някои ще бъдат платени, само че главният ни фокус е върху подобряването на интеракциите сред бизнес и клиенти, в сравнение с да разтеглим нападателно вариантите за реклама във Viber.
Как се разви българският офис от времето, когато той на процедура бяхте единствено Вие? Каква е ролята му в границите на световната компания?
Българският офис се разрасна доста. Преди 8 години аз стартирах самичък. В момента той е четвъртият максимален офис на Viber в света. Компанията като брой чиновници набъбна с умерени темпове, само че българският офис към този момент съставлява 7 – 8% от всички наши хора по света. Развихме доста млади гении, привлякохме млади българи от чужбина. Горди сме, че имаме доста огромна преданост – от първите 10 привлечени чиновници тук, девет към момента работят за Viber и на позиции с доста повече отговорности тук в София. Други отидоха в основни офиси на компанията в Лондон, в Мадрид.
А какво от активността на Viber се случва тук в София?
От офиса ни в София се ръководят процеси като PR, бизнес развиване и стратегически партньорства, онлайн продажба, маркетинг и то за целия район на Европа. Отделно привлякохме експерти по финтех услуги, които също отчасти се създават от София. Сред тях са първите ни QA експерти, програмисти и IT хора въобще.
Самият вие от началото на годината поехте още по-висока роля в световната компания, ставайки вицепрезидент за основни пазари в Rakuten Viber. Как се трансформираха работата и отговорностите ви?
Най-ключовата смяна е, че аз съм директно зает дружно с другите сътрудници от бордa на шефовете на компанията със стратегическото обмисляне на Rakuten Viber, приоритизирането на посоката, продуктите и преживяванията, които желаеме да сътворяваме в дълготраен проект. Аз на процедура съм замесен в процеса на утвърждение на всички проекти за развиването на продукта в другите звена на компанията. Също и в нашата световна маркетингова и информационна тактика. Бих споделил, че е много огромно многообразие от отговорности.

Ключовото е, че заради това, че аз съм замесен в консолидирането на потребностите на потребителите от извънредно пъстрота набор от пазари, които обслужваме, моята съществена задача е да донеса есенцията на това от какво нашите консуматори имат потребност и къде е най-малкото общо кратно сред потребностите на потребителите ни във Филипините, в България, Украйна, Англия или Съединени американски щати. Така че ненапълно аз представям локалния локален глас, само че той звучи на доста езици и по доста способи. Моята задача е да намеря допирната точка и тези неща, които в случай че ги подобрим и развием, ще подобрят живота на оптимално доста хора.
Една от най-горещите тематики през днешния ден е изкуственият разсъдък. Как се отразява технологията върху информационните приложения? Колко основна ще е смяната и в каква посока?
Обществеността внезапно беше превзета от тази тематика, само че ние като компания използваме изкуствен интелект от доста години. Откакто пуснахме чатботовете преди 6 години, ние сме правили стотици планове с банки, с огромни марки, които употребяват AI. Интересно е да се каже, че нашата компания майка разгласи преди по-малко от месец стратегическо партньорство с OpenAI, основателя на ChatGPT, за трениране на техни модели и въвеждане на тези технологии в разнообразни услуги и приложения, в това число и Viber. Нещо, което виждаме като благоприятни условия, е да вземем за пример „ интелигентен “ редактор да преработва известията, тъй че да звучат по избран метод. Или в случай че няколко часа не си си гледал телефона и някоя група е избухнала със известия, да може с едно натискане на бутона твоят помощник да ти преразкаже какво се е случило, а не да губиш време в скролване нагоре-надолу.

Нещо, което множеството хора не виждат, само че където ние използваме изкуствен интелект безусловно всяка една секунда, са нашите антиспам и антискам отбрани. Постоянно някой се пробва да изпраща известия (б.р. – знаейки/налучвайки телефонния номер на потребителите, на който се базира архитектурата на Viber), някои с комерсиална цел, само че други напълно зловредни – като фишинг. Основният проблем в тези случаи е, че заради криптирането от край до край ние не виждаме наличието на никое от тези известия, тъй че не можем да използваме общоприетите подходи, които се употребяват от имейл доставчиците да вземем за пример. Затова изкуствен интелект следи над 80 поведенчески индикатора и основава разнообразни модели на риск, с помощта на което прихващаме над 99.9% от известията и то в действително време преди да стигнат до получателите им.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР