- Г-н Попов, срещу вас прокуратурата започна разследване, а ви

...
- Г-н Попов, срещу вас прокуратурата започна разследване, а ви
Коментари Харесай


- Г-н Попов, срещу вас прокуратурата започна разследване, а ви намирам на работното ви м

- Г-н Попов, против вас прокуратурата стартира следствие, а ви намирам на работното ви място на зам.-министър в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Защо?

- Как за какво?

- Не е ли по-редно когато си на виновен пост,  да се оттеглиш, най-малко до момента в който текат инспекциите?

- На работа съм, тъй като не би трябвало да не съм на работа. Защото сигналът против мен е от човек, който е систематичен извършител. Това обаче не желая да го разясня, тъй като си е работа на прокуратурата. Аз на тях съм им дал един огромен пакет с документи. На база на него, би трябвало да се задействат доста неща. Подал съм сигнал освен за този, който ме упреква, а за доста други хора. Нямам право да споделям имена.

Сигналът против мен е подаден за интервал, в който аз не съм взел участие в нито една комисия. Не съм влизал в Министерство на превоза, не съм могъл да повлияя на нито едно решение и не съм вземал пари от индивида, който го твърди. Защо да се отдръпвам?

- Например, тъй като имаше подобен случай с различен зам.-министър на превоза от предходното държавно управление на Бойко Борисов. Тогава на Антон Гинев му бяха повдигнати обвинявания от прокуратурата и той си подаде оставката незабавно откакто това се случи?

- Чудесно ми задавате въпроса, само че, доста ви апелирам, не е същият случай! Няма нищо общо. Г-н Антон Гинев се е подписал под документи като зам.-министър и като началник на НКЖИ за всякакви поръчки. А аз какъв съм бил по времето, когато се твърди, че съм взел от някого пари? Никакъв. Антон Гинев е подписал документи, не го познавам. Бъдете сигурни, че той ще бъде оневинен.

- А за какво смятате, че ще бъде оневинен?

- Ами тъй като отдавна се проточи. Аз разбрах, че го упрекват в нещо, което се е случило от дълго време като управителен кадър на НКЖИ.

- И за себе си не се притеснявате?

- Абсолютно. Без да съм викан, аз отидох при прокурора и занесох документи. Дадох едно изявление и мисля да прекратиме по този случай. Само желая да ви кажа вие знаете ли какво работим сега от 5-6 месеца?

- Кажете, какво работите от 5-6 месеца?

- Какво работим? Как работим? Това би трябвало да ни питате: Какво работите? Как работите? Как се борите с корупцията?

- Ето това е доста добър въпрос! Точно това желаех да знам. Миналото лято ГДБОП направи акция и арестува 12 души от общо 16 изпитващи от ДАИ-София за продажба на шофьорски книжки. Какво стана след това? Колко от тях са на работа?

- Всичките са на работа като се изключи един. Но за това не би трябвало да ни питате нас. Шест броя, т.е. шест индивида бяха пуснати незабавно, петима след 24 часа, а един, доколкото знам, е за непрекъснато вътре в ареста. Там се води следствие. То се води от прокуратурата. Тях би трябвало да питате. Ние на няколко пъти сме пращали писма за какво ние ги държим, откакто се води разследване? Има ли причина да се води разследване против тях? Там има доказателства, евентуално записи и би трябвало ние да знаем. Четири пъти сме ги питали по какъв начин да действаме с тези хора. Но това не е единствено там. Помните ли случая в Хасково с един наш чиновник?

- Онзи дето си искаше подкуп от турски камионджия, който го снима с камера и го пусна в интернет ли?

- Точно този! И какво стана?

- Кажете какво стана?

- Какво стана?

- Върнаха го на работа?
``
- Ми, да. Върнаха го на работа. 

- Добре, да се върнем на подадения от вас въпрос: Какво вършиме, с цел да се борите с корупцията? Защото аз стигам до извода, че ДАИ и Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " са едно прелестно работно място, в което има ужасно доста корупция, която не може да бъде потвърдена.

- А кой ви сподели, че има корупция?

- Ами 12 задържани за продажба на шофьорски книжки, другият сниман на видео и гледан от хиляди хора в интернет...

- Ние сме подали сигнал... Съдействали сме във всеки един миг...

- Сигнала до ГДБОП за книжките ли?

- Сигнала е до нас и ние сме им съдействали във всяка една минута. Във всяка една минута. Можете да попитате органите. Съдействахме, интензивно обаче.

- Добре да обобщим: съдействате интензивно, 12 души са задържани, те си остават на работа и против тях нищо не е потвърдено. Другият - сниман по какъв начин взема подкуп, отново нищо не е потвърдено и той си е на работа. Двама предходни шефове на ИААА ги арестуваха на работното им място, отново нищо.

- Този въпрос не е към нас. Ние сме орган за надзор. Не сме следствен орган, не сме съд, не сме прокуратура. Ние сме дали сведения, таблици, информации. Оттук насетне обаче всичко е в техните ръце. Ние сме подавали доста сигнали. Не сме ние хората, които да кажем има ли корупционна скица или няма.

- Когато снимаш някого да си желае подкуп, това е корупция, нали по този начин?

- Точно по този начин. Би трябвало да се счита за корупция и то сериозна корупция когато става дума за държавен чиновник.

- Този чиновник си е ваш чиновник.

- Точно по този начин. Ние сме подали сигнал. И всичките сигнали, които са получили прокуратурата и икономическа полиция са подадени от нас. Правораздавателните органи би трябвало да са в наша поддръжка.

- Друг е отговорен. Правораздавателните органи!

- Не, аз не споделям кой е отговорен. Не го изопачавайте. Не споделям, че различен е отговорен. Ние работим взаимно, само че в края на процеса, догатките и подозренията би трябвало да се потвърдят. Не е в нашите пълномощия някого да го оправдаем или накажем. Съдът взема решение кой крив и кой прав.

- Е, то тогава ще стигнем до извода, че в България има нулева корупция и че класациите, че България е най-корумпираната страна в Европа, за които пишат реномирани западни медии около председателството, са истински клевети!

- Как го потвърждават това?

- Да, в случай че гледаме доказателствата за корупция в ДАИ, то в действителност ще излезе, че няма такава.

- Това, което от нас зависи сме го създали. 

- Добре, в случай че вие имате съмнения за 12 от общо 16 изпитващи в София, които не са потвърдени, то това би трябвало доста да ви тормози.

- Притеснява ме, по какъв начин да не ме тормози.

- Ами като се притеснявате, какво вършим за продажбата на шофьорските книжки?

- Може ли да повторите " продажбата на шофьорските книжки ". Какво желаете да кажете с това?

- Ами то е ясно, вие сте подали сигнал, че се съмнявате, че 12 души продават шофьорски книжки.

- Има подозрение. Правилно казвате " има подозрение ", само че дали е по този начин или не ще потвърдят прокуратурата и съда. Вие казвате: " продават се шофьорски книжки "... Къде се продават шофьорски книжки?

- Не се ли продават?

- Е, добре, вие докажете, че се продават. Сега единствено желая да ви кажа, че за теорията е извънредно невероятно, на 99 % да се продаде научен изпит за бъдещи водачи.

- На 99%?

- Точно по този начин. Има някакви опити да събарят системата, да минават с подправени персонални карти. Системата ги хваща. Това се случва непрекъснато. Правим доста сериозна инспекция.

- Какво ми казвате, че не се продават шофьорски книжки? Казвате ли го това?

- Аз не го споделям това, само че процентът на продадените шофьорски книжки е доста по-различен от това, което е било преди година и половина. Това което записваме е, че се усилват гръцките шофьорски книжки.

- Какво значи това?

- Ами, очевидно намират някакъв вид и си купуват шофьорски книжки или си изкарват шофьорски книжки оттова.

- Наши хора си изкарват книжки от Гърция.

- Това значи, че ние толкоз сме утежнили продажбата на шофьорски книжки тук, че не си заслужава.

- За цена от 3000 лв. се приказва!

- Кой? 

- Това съм чувал.

- Вие сте чувал, но не е правилно! Ако е правилно, след 5 минути ще се появят органи и дружно ще подадем сигнал. Вие сте чували! Аз съм чувал и за 5000 лв., но не е правилно. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР