Г-н Платиканов, какво се промени в последните няколко месеца за

...
Г-н Платиканов, какво се промени в последните няколко месеца за
Коментари Харесай

Шефът на Digital ID: Сега е моментът да внедрите e-commerce решения от ново поколение

Г-н Платиканов, какво се промени в последните няколко месеца за Вас, организацията и Вашите клиенти?

Не бих желал да приказвам за самата рецесия. Тя е невиждана и ударът върху семействата и стопанската система е голям. Но рецесията е рецесия и тя ще отмине. На мен персонално са ми по-интересни фундаменталните промени, които ще настъпят в потребителските привички, по какъв начин бизнесите ще се приспособяват към тях и най-много дали ще могат бързо да скалират софтуерно, с цел да отговорят на тези промени.

Какви са Вашите наблюдения?

През последните години станахме очевидци по какъв начин от ден на ден търговци се ориентират към онлайн търговията, тъй като е съвременно. Някои, тъй като ги влечеше предприемаческия дух, други, тъй като желаеха да отговорят на изменящите се привички и да останат съответстващи на характерни аудитории (например така наречен милиениали). Много малко обаче в действителност повярваха в мащаба на тази концепция и за тях електронната търговия беше по-скоро далечното бъдеще в сравнение с настояще. Това внезапно се промени. Сега и хората в преклонна възраст пазарят онлайн. Според мен следва доста забавен интервал за промишлеността, в който ще следим търговци и марки, които желаят да капитализират " lockdown-a " непременно, с цел да останат в играта и такива, които ще осъзнаят, че онлайн магазините не са просто " уеб сайтове " и стартирането на подобен бизнес се нуждае от повсеместен, холистичен метод. Тези играчи ще преследват средносрочни цели и за доста от тях навлизането в електронната търговия ще е обвързвано с цялостна цифрова промяна на бизнеса. Аз персонално залагам на тях.

Визирате световната стопанска система или съответно обстановката в България?

Визирам измененията в потребителските привички. Те са повсеместни и съгласно мен необратими. Но въпросът ви е доста забавен, тъй като в страната ни оперират доста световни марки, за които България е един " ticket " в листата на цифровите им отдели и може би ще изчака. Виждал съм го доста пъти и преди рецесията. Смятам, че в този момент се отваря опция и за местни играчи, които са съобразителни, гъвкави и съветвани от верните хора в софтуерно отношение. Те могат да отговорят по-бързо на потребителските упования, да вземат верните решения и да трансформират цифрово бизнеса си доста преди огромните интернационалните мастодонти да са реагирали. Ритейл бизнесът е характерен образец, само че това следва в доста браншове. Отделно мисля, че доста марки ще осъзнаят какъв брой значимо е да споделят непосредствено с клиентите и ще развият паралелни е-commerce решения. Не на последно място, считам, че някои страни ще прескочат софтуерни стадии, както стана в Африка с мобилния интернет. Тези хора въобще прескочиха PC ерата.

Колко значими са софтуерните решения?

Изключително значими са. Най-важно е да имате тактика, само че без верните принадлежности няма да стигнете до на никое място. Донякъде с потрес следя последните седмици по какъв начин освен в България, само че и търговци, които са benchmark за нас в доста по-развити страни, безусловно не устоят на търсенето. Това е напълно софтуерен проблем. Не е някакво изключение, тъй като следим непрекъснато сходни пикове въпреки и в доста по-малък мащаб. Black Friday е добър образец. Търговци в България лимитират номенклатурата, с цел да устоят системите им, някои напряко си стопират уеб страниците.

Какъв е смисълът да си в бизнеса, в случай че нямаш платформа през която да обслужиш клиентите си или да покажеш всичките си артикули? Кризата, като всяко тестване, просто направи софтуерните дефекти извънредно забележими. Те в последна сметка се показват в неприятно потребителско прекарване и понижени конверсии. Дори бих споделил, че имат и по-голямо отражение - върху самия бранд. В очите на потребителите той може да наподобява като несъответстващ и неопитен да посрещне техните потребности.

Как решавате тези проблеми?

В практиката са известни два метода да решиш проблеми със скалируемостта - количествено (или както ние ги назоваваме " с кърпене " ) или качествено (с нови системи и подходи). Вижте в телекомуникационния бранш. Говори се за " нови генерации " технологии, не за upgrade-и. Същото е и в електронната търговия. В момента с сътрудниците ни от SentecaCommerce внедряваме за наши клиенти клауд основани е-комерс решения, които отварят напълно нови благоприятни условия. И тук не приказвам единствено за скалируемост, което в кратковременен проект е най-големият проблем, а за изключителна еластичност, която ни дава опция елементарно да отговорим на измененията в потребителското търсене. Преди няколко дни излезе Amazon Shopper Survey 2020, от което е видно, че възрастните хора са привлечени от опцията да пазарят посредством voice-assisted-shopping от Алекса. Противно на упованията, че единствено младежите са тези, които първи вкарват новите технологии в живота си.

Капитализирането на тези благоприятни условия се реализира единствено с качествено нова архитектура на решенията, които употребяваме. Няма по какъв начин да знаем, коя ще е утрешната fin tech гражданска война, която ще завоюва сърцата на хората и дали хората няма да предпочетат да пазарят избрани артикули посредством глас вместо през интерфейс (напр. сайт). Това което знаем сигурно е, че елементарно ще го внедрим за нашите клиенти. Това значи да заложиш на технология, която е устойчива или " future-proof ". Headless, cloud-native, micro-services based в региона на електронната търговия e бъдещето. Съветът ми към всички, които занапред се ориентират е да създадат изследването си доста добре, с цел да си спестят неточности, които ще им костват доста.

- Сега ли е моментът? Не е ли малко несигурна средата, меко казано?

Аз мисля, че последните 1-2 години беше моментът, само че доста бизнеси бяха заети да берат така наречен ниско растящи плодове (low hanging fruits). Мисля, че в този момент е добър миг фирмите да влагат в e-commerce технологии от ново потомство и да капитализират измененията в потребителското държание.

- Говорите за трайни промени в държанието на потребителите. Не е ли малко стряскащо това?

Не ме разбирайте неправилно. Хората са обществени същества и постоянно ще имат потребност от контакт и другарство с други. В този ред на мисли, считам, че най-засегната промишленост сега HORECA ще се възвърне, може би ще се наложи да се попромени. Рано или късно това ще се върне, тъй като се основава на потребности, които са свързани с нашето ДНК. Да поддържаме връзка, да се социализираме, да откриваме и претърпяваме света. Просто делът на цифровата ни връзка и изразходване на услуги през интернет ще се ускори още повече. Това, за което приказвам е, че от ден на ден хора, които не са обичайни онлайн потребители към този момент направиха първите си онлайн транзакции и видяха, че е комфортно и пести време. Други, които не имаха вяра, че могат да работят от у дома направиха същото. Навиците ни като цяло се пречупват мъчно. Аз мисля, че тази рецесия пречупи доста привички.

*Интервюто е оповестено в уеб страницата profit.bg.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР