Г-н Паунов, подготвяте се за празника на черешата. С какво

...
Г-н Паунов, подготвяте се за празника на черешата. С какво
Коментари Харесай

Кметът на Кюстендил: Част от медиците живееха по тавани, не излизаха с дни от болницата

Г-н Паунов, подготвяте се за празника на черешата. С какво той ще е друг от предходните?
Ще бъдем по-внимателни към здравето на всички - на участници и посетители, при съблюдаване на отстояния. Участниците тази година ще бъдат представители единствено на община Кюстендил. Няма да могат да дефилират от други райони. Повече от 20 читалища ще се включат в черешовото ревю. Производителите и занаятчиите също ще са от нашата община.  
На 8-мо място е Кюстендил по брой инфектирани с ковид, преди Пловдив и Бургас е региона ви. По коя линия пристигна главно вирусът?
Така и не можахме да определим границите му. Имаше разнообразни гнезда, които не можахме да разбираем, само че реагирахме безусловно стремително. В един от обществените домове имаше наши чиновници с позитивни проби. Слава Богу, нито един от потребителите не беше инфектиран. Благодаря на всички, които се жертваха. Тогава хората ни работеха по 4 дни, по 96 часа стояха вътре, по-късно ги сменяха.
Кои бяха най-ярките огнища, с най-голямо разпространяване? 
Имахме три случая на хора, лекували се в столични здравни заведения, и, прибирайки се, заразиха своите фамилии. Едната дама беше заразила четирима свои близки, другият мъж пък беше заразил брачната половинка си. Възрастните минаха през болница. Младите го изкараха безсимптомно. Явно, с изключение на навременните ограничения, с напредването на сезона, с навлизането на сезонните храни, със слънчевите лъчи, организмът към този момент много по-леко го приема. Благодаря на всички, които съблюдаваха дистанцията и рестриктивните мерки и бяха деликатни към близките.
За вас като кмет кое беше най-голямото тестване в тази рецесия?
Неизвестното и страхът. Всички бяхме извънредно стъписани. Да намериш салдото сред това да дадеш сигурност и успокоение за бъдещето и да го комбинираш със страха от незнайното – това беше най-трудно. За страдание първите ни три случая починаха. Веднага потеглиха слуховете, че няма добра здравна услуга. Притесниха се, че лекарите не се оправят, а резултатът беше летален, тъй като те постъпиха след 11-13-тия ден и нямаше по какъв начин положението им да се овладее. Последва интервал на информиране. Хората профилактично потърсиха персоналните си лекари. Екипите в болничното заведение безупречно и непрекъснато работиха. Благодаря на шефа на болничното заведение доктор Величков и екипите на пулмология, на незабавното. Всички застанаха на крайник, не трепнаха. Сблъсъкът с незнайното за тях също беше извънредно загадъчен. Семействата им бяха обезпокоени какво ще им донесат у дома. Част от медиците живееха по тавани, не излизаха с дни от болничното заведение. Веднага се показваха клюки - инфектираните са в този квартал, в това село. Спекулираше се за малцинствените групи, а хората се държаха безупречно. И там прибралите се от чужбина бяха незабавно карантинирани. По-голямата част от нашите съграждани бяха деликатни и бдителни. А огнищата - едните бяха от столични лечебни заведения. Едно семейство се прибра от Германия след лекуване на брачната половинка. Двамата се оказаха с Ковид-19. Първият ни случай беше човек, посещавал в Банско. За страдание той загуби живота си. Неговата майка даде позитивна проба, а даже не разви симптоматиката. За благополучие баба Данче и до ден-днешен е жива и здрава, само че живее с тъгата си.
Как да си разбираем това, нали възрастните са по-уязвими?
Всеки организъм си е друг. Тя беше призната в болничното заведение профилактично, само че не се разболя, а е била със сина си 11-те дни, когато той е бил с температура. Благодаря на всички донори. Два чисто нови респиратора бяха закупени за по над 40 000 лв.. Много благо беше, че можехме да си партнираме и всеки изрази съпричастността си. Но имаше стрес. Аз не се появих дълго време в общественото пространство, само че на един стадий се наложи съвсем всекидневно да излизам да изяснявам от кое място идва заплахата, какво ново знаем и какво е положението на всички. Особено когато кажеха от София: " В Кюстендил са шест индивида ". Само че Кюстендил е цялата област с девет общини. Не се знае какъв брой и от кое място са. Тръгват спекулации. Психоза. Имаше болест и в завод на едно от огромните сдружения с над 350 служащия. За благополучие там се ограничи до три случая, двама от които го изкараха по-леко. Предпазливостта на хората и тази непрекъсната осведоменост докара до това, че малко от хората се заразиха към болните, тъй като не контактуваха.
Кой правеше уведомяването, когато от Националния щаб кажат, че в Кюстендил има заболели, само че не се схваща тъкмо от кое място са?
Аз се занимавах. С регионалния щаб комуникирахме непрекъснато. Всеки можеше да прави изказвания, само че се постановяваше всекидневно, когато имаше случаи на Ковид-19. Отговаряхме на въпросите, които задаваха вашите сътрудници. Подаваха се сигнали - за нарушавания на карантина, за нарушавания в питателните вериги. В началото държанието беше безусловно безобразно - нямаше надзор на вратите. За всичко беше нужна съответна реакция незабавно.
По ваше мнение регионалният щаб добра работа ли свърши?
Безупречна. Много добра връзка с всичките девет общини, с управлението на полицията, на РЗИ, на болница. Страшно беше през първите дни - при липса на защитни дрехи, на маски. Хората, които работеха в обществения патронаж, влизат в домове, а обслужваме над 900 души. Трябва да им носят храна всеки ден, да поддържат връзка с тях. След това се появиха карантинираните. Семействата на част от тях ги изоставиха, не желаеха да ги виждат. Ние трябваше да им носим храна, медикаменти. Слава Богу, бързо намерихме маски, дезинфектанти. След това се появиха и шлемовете. И защитни дрехи по-късно се появиха. Сега имаме стотици в запас. Първоначално хората излизаха с дъждобрани, кой каквото откри. Но никой не се съобщи, никой не се скри. Тогава се видяха същинските хора - нито лекари, нито охранители, нито патронаж, нито служители на реда, никой не се скри. А множеството първоначално имаха по една маска за многократна приложимост. Местни компании започнаха да създават маски, намерихме алкохол. Всеки вървеше в джоба с един разпръсквач алкохол, пръскаха си ръцете, маските, шлемовете.     
Успяха ли хората да се отърсят към този момент от страха или той още си витае? 
Слава Богу, да. Мисля, че 90% от хората се отърсиха от страха. Предпазливи са обаче, което е отлично. Всъщност това е етиката. Не е належащо да се наведеш над някой и да му приказваш. Спокойно може да сте на разстояние и да си кажете всичко. Има смяна в държанието, което е в позитивна посока.
Антикризисни ограничения са утвърдени от Общински съвет, само че каква част от бизнеса спря да работи?
Ние сме туристически район. Знаете, че незабавно затвориха хотели, заведения за хранене. От 13-ти март нямаха никакъв доход. Символично останаха доставки по домовете, само че в нашия район хората са доста свързани със земята. Имат си лично произвеждане. Страхът от незнайното ни накара да бъдем внимателни, включвам и себе си. Голяма част не излизахме въобще, с изключение на за храни. Сега бизнесът малко по малко се изправя. Имаме към този момент хрумвания по какъв начин да започва туристическият сезон. Антикризисните ограничения са за тези, които не са работили, нищо да не заплащат за този интервал и един месец след изключителното състояние също са освободени от наеми. Които са работили, в случай че имат понижение на оборота, ще им бъде приспаднат наемът с толкоз, колкото му е понижен оборотът от месеца в миналата година. Мисля, че сме в безспорна естетика, даже показаха благодарност, че в лицето  на общината виждат сътрудник. Ние сме едно. Това са, по какъв начин да кажа, наши деца. Ние постоянно сме се стремили ресурсът да остане в бизнеса, в инициативните хора, с цел да основават работни места и занаят. Все отново ние се борим с това, че сме в края на Европа. Дълги са годините застой в връзките ни със Северна Македония и Сърбия. На процедура съвсем нулеви са икономическите връзки, а за нас е доста значимо да се решат тези въпроси, да започва кулоар №8. Тогава към този момент ще имаме сериозен растеж на промишлеността.   
В бюджета по какъв начин вървят приходите до момента спрямо предходната година?
Спадът е с над 50%. В момента се следи леко събуждане, само че едвам август месец ще знаем по какъв начин ни се е отразило. Ние замразихме неотложно заплащания. В звената, които не работеха - спектакъл, ученическо хранене, хотел. 100% от екипите след потребление на платени отпуски, отидоха на борсата и чакаме, когато проработят звената, още веднъж се надявам да ги върнем. В общинска администрация се постановиха рестрикции. Оттук-нататък би трябвало да уточняваме доста деликатно съгласно приходите. Най-важно е да чистим и нито един човек в потребност да не остане без грижа. Към момента вършим безусловно единствено спешни поправки - където е свръх наложително, където тече и ще имаме необратими последици.  
Това значи ли, че са замразени инфраструктурните планове?
Да, до момента в който не забележим солидна приходна база. Докато не се уточнят връзките с страната, имаше алтернатива за безлихвени заеми. Държавата в този момент има доста грижи. Когато реализираме окончателните параметри на ограниченията, ще преценим какво да вършим. Община Кюстендил е четвъртата по величина територия в България 1000 кв. км. Ние сме с 30% по-големи от Бургаска община, два пъти по-големи сме от Пазарджишка община. Другите имат по 10-тина села, а ние - 71. Във всяко село би трябвало да събираш боклуци, да поддържаш настилки, улично осветяване. Изключително рядко обитаема община сме, само че и това ще се промени.
Как би могло?
Много хора се върнаха към родните места в епидемията. Връзката със земята е огромна. Да, модерните технологии са нещо извънредно потребно. Много хора ще оценят, че не е належащо да живееш в 18-етажен блок, да пътуваш 1,30 ч. за работа и още толкоз назад. С отдалечените форми на работа ще се оцени плюсът да живееш в чист град. Тук е прелестно място за живеене. Детските градини имат места целогодишно. Лятото не събират децата в общи групи. Всичко е приказно - зелено, чисто. Няма химикали, няма токсини, няма фини прахови частици с превишени правила. Карантината върна доста хора по родните им места и ви убеждавам, че много съществено се замислят да останат. С един подтик на стопанската система, изключително в случай че, дай Боже, спрат провокациите на някои северномакедонски историци и политици и тръгнат решително към европейското семейство, стопанската система ще наподобява по напълно друг метод.
Какво тъкмо ще се промени, в случай че станат част от Европейски Съюз?
Стартира кулоар № 8. Това е ЖП-коридор, което значи, че единствено на към 300 км излизаме на италианските пристанищата Бари и Бриндизи. Оттам - към целия свят. Всичко се следи доста деликатно от бизнеса. Там ще ще е доста по-близо от Черно море. И нареждат неотложно индустриални мощности. Ние имахме извънредно сериозен старт при започване на годината - немска компания направи първа копка на фабрика в региона на автомобилостроенето. Веднага по-късно имаше поръчка от друга немска компания в региона на фармацевтиката, само че тя, поради обстановката, приключи интерес за момента. Знаете какъв брой е значима логистиката. Така, че тези пътища започват ли, незабавно всичко се трансформира. Тук ще има доста съществени индустриални мощности с екологична преправка и ориентировка, с доста сериозен растеж на стопанска система и ползване. Кюстендил ще стане извънредно уютно местенце, с доста добра локация - на две граници. За страдание на този стадий тези две граници са затворени единствено поради това, че един посттоталитарен режим, какъвто се явява югославско-сръбският, просто е обезкръвил региона на Босилеград. Северна Македония, знаете, е най-бедната част от някогашната Югославия. След това пък се откриха историци там, които се пробват непрекъснато да жонглират и настройват против нас нашите другари. Между хората няма никакъв проблем. При предходното държавно управление на Груевски, знаете, 10 година нямаше милиметър прогрес в връзките, единствено спекулации и циркове от тяхна страна. Последните 3 година дадоха доста сериозен подтик на връзките. Надявам се скоро да има резултат от подписания контракт и проблемите пред тези инфраструктурни планове да бъдат преодолени. Тогава към Кюстендил ще се насочат извънредно съществени запаси, което значи, че наши другари и съграждани ще могат да работя щастливи вкъщи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР