- Г-н Паскалев, в медиите се появи информация, че сте

...
- Г-н Паскалев, в медиите се появи информация, че сте
Коментари Харесай

Стига да поиска, БСП може да излъчи силен кандидат в София

- Г-н Паскалев, в медиите се появи информация, че сте един от претендентите за кмет на София на Българска социалистическа партия. Така ли е?

- Разговори с мен не са водени, а и мисля, че още е рано да се организират. Знам, че имам номинации от няколко районни партийни структури на Българска социалистическа партия в София. Мисля, че да си претендент за кмет на столицата, е едно ужасно предизвикателство. Но във връзка с локалната власт съм извънредно прагматичен. Искам да видя каква е волята на партийната конструкция в София като цяло и тогава изрично ще дам своя отговор дали бих приел да бъда кандидатура на Българска социалистическа партия. Разбира се, ще се мине през доста процедури до тогава. Много ми се желае обаче да има едно по-радикално държание на Българска социалистическа партия в София, т.е. ясно да формулират своите позиции по значимите проблеми за столицата.

- Кои са тези проблеми?

- Примерно въпросът с устройството на града. Не мога да приема, че толкоз кметове се изредиха отпред на столицата и никой не желае да постави ред в метода на застрояване и в презастрояването. Изобщо неналичието на отношение към зелената система на града, в транспортните връзки, както и нежеланието центърът на столицата да се трансформира в исторически монумент на културата, което е допустимо и може да се получи по един прелестен метод.

Не виждам предпочитание някой на държавно равнище да разяснява по какъв начин би трябвало да се разпределят средствата от държавния бюджет, с цел да има правдивост по повод и на решаването на един от огромните проблеми в страната - демографския. Населението се концентрира в няколко града и се обезлюдиха другите елементи на страната. И тази тематика за мен е предизвикателство.

Голямо предизвикателство е и даването на обществени услуги. Не мога да позволи, че в една столица, която разполага с големи средства, родителите не престават да си водят децата на частни детски градини. Столичната администрация не желае да реши въпроса с обезпечаването на естествени условия за децата. Не мога да приема още, че част от учебните заведения са в безобразно положение и е невероятно да се организира освен образователен, само че и образователен развой. Наистина би трябвало да възпитаваме подрастващите, а освен видимо.

Не одобрявам и при едни огромни инфраструктурни планове - като „ Граф Игнатиев “ примерно, да не се направи съответна организация за осъществяването на строително-монтажните работи. Как да приемем и обстоятелството, че в столицата бе направена синя и зелена зона за паркиране, които са губещи?! Как се случва по този начин, че вместо събраните средства от тях да се влагат в построяването на паркинги за облекчение на жителите на София и на гостите, то средствата потъват?

Да не приказваме какъв брой е недопустимо положението на общинската стопанска система - имам поради комерсиалните сдружения на столицата. А ако се впуснем в коментар за положението на въздуха, на „ Топлофикация “, на чистотата и прочие, можем да приказваме с часове… Всичко това са огромни и много наболели въпроси. Не единствено децата, само че и възрастните хора към този момент имат здравословни проблеми, които са свързани с неналичието на добра среда за живот в София.

За мен обаче да съм претендент за кмет на София не е най-важното. По-важното е да вземам участие във образуването на политики.

- Как да се случи това, в случай че не сте действително в локалната власт?       

- Когато има задоволително съответно държание в хората, които се занимават с политика, те са подготвени да чуят. По принцип българските политически субекти и техните представители във властта сега се държат като оглушали. Само продуцират говорене, показват някакви позиции, само че не са подготвени да чуят никого.

Ще дам образец с Благоевград, на който бях кмет. Данък здания и такса боклук в София са към 9 пъти по-високи, в сравнение с в Благоевград, а той е към девет пъти по-чист от столицата. Казвам го от позиция на средствата, които се събират за съответна услуга, и крайния резултат от нея. Всъщност този проблем би трябвало да се взема решение и на национално равнище. Ако погледнете Закона за локалните налози и такси, ще видите, че в него има текстове, които са неуместни. Включително и във връзка с последните промени там, където ГЕРБ одобриха решение, че част от събирането на таксите ще е на концесия. Частни лица ще събират дължимите от жителите такси към общината против съответното възнаграждение, което е в допълнение облагане, което е неуместно. Губи се смисълът от съществуването на съответната община.

На всички тези проблеми би трябвало да се търси и съответно решение. Наближава и отварянето на друга тематика - какво ще вършат ГЕРБ и госпожа Фандъкова в частност с концесията на „ Софийска вода “, която завършва напълно скоро? Ключовите въпроси са по какъв начин се обезпечава събирането на локалните налози и такси, какви са техните размери и по какъв начин се усвояват средствата от тях. Съответно какво е качеството на услугите и прочие Защото се оказва най-после, че жителят има само правото да плаща…

- Левицата може ли да откри мощен претендент, който да смени ръководството на ГЕРБ в София?

- Според мен левицата постоянно е намирала мощни претенденти, когато ги е търсила. В положение е да откри и в този момент сполучлив претендент, стига да го потърси. Убеден съм в това. Не желая да разясня имена, само че всичко е въпрос на осъществяване на политики. Имаме цялостна неефективност на усвояването на ресурса от страна на ГЕРБ, никаква заинтригуваност към гражданския интерес и в последна сметка една изключителна грижа за пиара, където ръководещите са положителни.

Не бива да забравяме, че смяната на ръководството в София зависи най-много от столичани. Много постоянно хората употребяват израза, че ръководещите са такива, каквито са жителите. В последна сметка, в случай че жителите желаят безапелационна смяна, тя може да бъде реализирана. Тук е и отговорността на политическите партии.

- Какво се случва в Българска социалистическа партия - следим една чистка по места, стартира се от Варна и с водача й Борислав Гуцанов? Ще има ли още отстранени шефове на локални червени структури?

- Не мога еднопосочно и аз да си отговоря на този въпрос. Случилото се бе в прорез с устава на Българска социалистическа партия. Корнелия Нинова се опита да извърши безчинство. Бих посъветвал нея и управлението на ИБ да не си разрешават сходно безчинство. Доколкото разбирам, при взимането на решението, обвързвано с Гуцанов, не е имало и кворум.

Още повече че всички би трябвало да се научат да се преценяват с партийния правилник. Ако не са удовлетворени от някого - да свикат конференция, на която да се вземат решения и да се сложи въпросът, като е ясно, че може и да се отхвърли взетото решение на централното управление.

На Корнелия Нинова и на нейния екип им следва извънредно тежък изпит и методът да тръгнат и да се саморазправят с партийните структури е губещ. Онова, което би трябвало да се случи, е да се приготви добра платформа за локалните избори. Една група социалисти към този момент изготвихме сходен документ, който внасяме в Националния съвет на партията, с цел да може на идващия пленум да бъде прегледан като допустима база за подготовка на предизборната платформа. В нашия документ сме се спрели на три съществени пункта. Първият е стопанска система за положителното на хората. Вторият - добра витална среда, и третият са ограничения за превъзмогване на демографския проблем. Вътре доста съответно са разказани всички дейности за оправянето със дилемите. Засегнат е и значителен въпрос - локалната администрация. През последните 10 година тя се усили доста, което значи, че ГЕРБ сътвориха една невероятна хранилка за партийни гласоподаватели.

Опитали сме се да опишем главните ограничения и дейности, които да се приложат от Българска социалистическа партия в локалната политика. Разбира се, попадат и големите тематики за опазването на здравето, за заетостта на младите, за бизнеса им и прочие И нямаме поради единствено огромните обитаеми места, само че и дребните. За нас жителите в България, без значение къде живеят, имат равни права.

Мисля, че документът ни ще има добър резултат, в случай че се прегледа съдържателно. Защото концепцията ни е в Българска социалистическа партия да се опитаме да работим по този метод, а не въз основата на опълчването.

- Ако не загърбите обаче това опълчване в Българска социалистическа партия, което не е невероятно, какво ще стане?

- За да има разговор в Българска социалистическа партия, са нужни най-малко две страни - управлението и членовете на партията. Ако го няма този разговор, в случай че се върви към непрекъснато опълчване, значи, че Българска социалистическа партия се води към заличаване. Затова и направихме с сътрудниците нещо, което да е положително от позиция на предлагането на решения. Не може единствено с лозунги да разгласяваме, че ние сме алтернативата.

- Има ли воля да се реализира всичко това? Все отново има единствено три месеца до локалния избор.

- Ако Корнелия Нинова не разбере, че е нужно воденето на разговор при издигането на претендентите за кметове, подреждането на листите за общински съветници, формулирането на политики, й следва тежка загуба и по-късно следващата борба за нейното премахване. Единственият рационален ход е националното управление да се опита да сплоти оптимален брой жители, които да поддържат съответни политики на левицата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР