- Г-н Панчугов, какво показва неприемането ни в Шенген от

...
- Г-н Панчугов, какво показва неприемането ни в Шенген от
Коментари Харесай

Христо Панчугов, политолог: Има страх, че в Шенген ще пробие...

- Г-н Панчугов, какво демонстрира неприемането ни в Шенген от външнополитическа гледна?

- Показва равнище на доверие в сигурността. Освен всичко друго, Шенген е също по този начин полицейско съдействие, продан на информация, обвързвана със сигурността. И тези детайли са неразделна час от метода, по който действа системата на сигурност на Европейски Съюз. Невлизането ни в Шенген не е обвързвано единствено с стеснение при пътуването и с техническа готовност за отбрана на външните ни граници. Това е цялостна оценка на системата за сигурност на страната ни, която демонстрира искрено подозрение в качествата на България да пази осведомителната система на Съюза, т.е. към кого изтичат данни. Това е част от повода да не сме в Шенген. От свадите по границата до полицейските подкрепи на няколко забележими произшествия в София - това са част от детайлите, което ние виждаме. Сигурен съм, че партньорските организации имат доста по-добра информация от нашата.

- Опитват да ни убедят, че Шенген е механически въпрос -  да се създадат огради по границата.

- Така пробват да ни убедят, само че не е по този начин. Невинни в тази обстановка няма - политиците към този момент се замерят с обвинявания. Последната година са значими и подозренията за съветско политическо въздействие, методът, по който се държат дефинира политици по отношение на рецесията в Украйна, служебните държавни управления на Румен Радев - всичко това са сигнали, които няма по какъв начин да бъдат подценени от западните държавни управления.

- И при Румъния ли има такива систематични недостатъци, или по-скоро са я обрекли да страда постоянно с нас?

- Румъния страда от тези дефицити в доста по-малка степен. Но най-малко тя очевидно се бори против корупцията и със отбраната на системата си за сигурност от нас. Дали е официално, или неофициално, е обособен въпрос, само че явно се поставят старания в очите на западните ни сътрудници. Според мен Румъния е доста по-напреднала от нас в този развой. Това е продължение на един различен спор, който започнаха Нидерландия и няколко други страни за това дали България и Румъния са били въобще готови за участие в Европейски Съюз. Той стартира още през 2011-2012 година след ръководството на кабинета " Станишев ". Тъй като отпадна механизмът за партньорство и инспекция, различен метод за оказване на напън в България и Румъния с изключение на Шенген не остана. Той официално не е обвързван с това, само че се трансформира в неофициалния инструмент за напън.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР