Г-н Мутафичев, намираме се в разгара на сезона на традиционно

...
Г-н Мутафичев, намираме се в разгара на сезона на традиционно
Коментари Харесай

Илиян Мутафчиев, ЧЕЗ Разпределение: Извършваме пет нива на контрол в процеса на отчитане на електромерите


Г-н Мутафичев, намираме се в разгара на сезона на обичайно висока консумация на електрическа енергия. Какво демонстрират данните на ЧЕЗ Разпределение?

- Така е, намираме се може би в пика на висока консумация през зимния сезон. Това се дължи от една страна на концентрацията на празници, като тази година съботните и неделни дни се съчетаваха с празничните дни по метод, който докара до една огромна почивка за всички, като дребното работни дни не бяха пълноценни даже за тези, които не бяхме в отпуска. Така ние прекарахме доста повече време у дома, готвихме повече, отоплявахме се по-дълго и така нататък Това е особено за зимния сезон, като също по този начин домовете се осветяват доста по-дълго, тъй като на открито се стъмва рано. И защото сме измежду първенците в Европа по отопление с електрическа енергия, а междинните температури сега са по-ниски от миналогодишните, по никакъв начин не сме сюрпризирани, че товарите по мрежата набъбнаха съществено.
Само за последната седмица, от 7 до 13 януари, нарастването е с 18% в съпоставяне със същия интервал предходната година. Пикови стойности имахме и през първата седмица на януари, като на празничния 6 януари, товарите бяха с 20% по-високи от товарите на 6 януари 2018 година Отдаваме това точно на по-ниските температури тази година, като от началото на януари до момента междинните температури са -2,6 градуса, до момента в който предишния януари междинната температура е била позитивна и е била 1,7. Сами виждате разликата, няма по какъв начин това да не се отрази на потреблението на електрическа енергия, изключително за семействата, които се отопляват с електрическа енергия.

Следователно можем да кажем, че общата консумация на семействата, които се отопляват на ток, ще бъде увеличена?

- Консумацията отразява действителната приложимост на уредите и систематизирания за безусловно всички не могат да се вършат. Аз набелязах факторите, които въздействат на нарасналото ползване, само че то е самостоятелно за всяко домакинство. Не би трябвало да забравяме и, че тази година доста семейства смениха метода си на отопление и минаха към отопление с електрическа сила, в случай, че досега са се отоплявали по различен метод. Тяхното ползване съществено ще се увеличи. Но още веднъж споделям – потреблението е самостоятелна и всеки самичък може да си направи равносметка, на основа на обективните фактори.

Как гарантирате правилното и навременно премерване на употребяваната електрическа енергия, изключително при скупчването на толкоз доста празници и почивни дни?

- Предприели сме ограничения, с цел да подсигуряваме сигурен доклад, съобразявайки 31-дневен интервал на обход на електромерите.Това е срокът, който си постановяваме и прецизно съблюдаваме, като нашите чиновници бяха на терен освен при комплицираните метеорологични условия, само че и по време на празниците. Всеки един отчетник е следен посредством GPS-система дали посещава съответните обекти, които са част от уговорките му в избрания ден.

Така сме сигурни, че посещава обекта, само че по какъв начин се управляват въведените от него данни?

- Има още няколко равнища на надзор. На първо място сме въвели рулиращ принцип на отчитане. Тоест отчитането на всеки един електромер се прави от трима отчетници всеки три следващи месеца, като се редуват чиновници на ЧЕЗ Разпределение със чиновници на външна компания.
За да се понижи опцията за субективна неточност, самото отчитане се прави посредством мобилни терминали, а GPS- координатите на електромера се снемат сега на доклада. В процеса на отчитане, при подозрения за нередности в показанията, отчетникът прави фотография на електромера, която се съхранява непосредствено в системата. Извършва се и софтуерен надзор още сега на въвеждане на данните. Въз основа на насъбраните данни за всеки обект, системата пресмята предстоящо ползване със заложен % на отклоняване. Когато отчетникът вкара показанията на портативния терминал и отклонението се окаже по-голямо, терминалът издава звуков сигнал и се появява редовно известие.
След софтуерния надзор имаме и ръчна инспекция в по този начин наречения валидиращ център. Всички показания, които са отвън заложеното отклоняване, се блокират и би трябвало да бъдат деблокирани ръчно. Това се прави от чиновниците във валидиращия център въз основата на разбор на потреблението, на фотоси от докладите или на осъществени повторни инспекции на място. Друг способ за надзор е осъществяването на инспекции на инцидентен принцип на място. Не бива да се не помнят и по-късните инспекции от страна на снабдителното сдружение, което фактурира – там се блокират автоматизирано фактури с високи стойности и се прави разбор на база на предишен интервал, като при потребност се връщат при нас за нови инспекции. Системата не е елементарна и е основана по този начин, че да подсигурява сигурността на клиентите. Човешката неточност постоянно е допустима, само че ние сме създали задоволително сигурни механизми за надзор.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР