Г-н Морето, през лятото на 2019 г. се навършиха 10

...
Г-н Морето, през лятото на 2019 г. се навършиха 10
Коментари Харесай

Алесандро Морето: Инвестирахме в ТЕЦ „Контур Глобал МИ 3“ над 240 млн. евро в екология и безопасни условия на труд


Г-н Морето, през лятото на 2019 година се навършиха 10 години от завършването на рехабилитацията и модернизацията на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “. Инвестицията в централата беше първата от сходен мащаб в енергийния бранш. Каква е равносметката през днешния ден, каква беше задачата на плана и успяхте ли да я постигнете?

- Първо бих желал да загатна, че като цяло инвестицията в централата e първият огромен частен план в електроенергийния бранш на България, стартиран през 2003 година Наистина тази година означаваме десетгодишнина от завършването на огромната рехабилитация и рационализация, с помощта на която Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “ стана първата топлоелектрическа централа на Балканите, работеща в цялостно сходство с най-високите стандарти за сигурност на труда и запазване на околната среда.

Когато пристигнах в България, процесът на рехабилитацията беше към този момент почнал. Тя включваше цялостно възобновяване, нови високотехнологични уреди за десулфуризация и технологии за запазване на околната среда. Топлоелектрическа централа “Марица Изток 3” влиза в употреба през 1981 година с 4 енергоблока и обща конфигурирана мощ от 840 MW. С плана за рационализация са осъществени вложения от 1,4 милиарда лв. и индустриалните мощности са увеличени до 908 МВт.

Обновяването на eлектроцентралата бе част от условията към българското държавно управление за приемане на страната в съюза. България се ангажира да обнови своите мощности за произвеждане на електрическа енергия, с цел да отговори на стандартите на Европейски Съюз. Според икономическо изследване, осъществено от името на първичните заемодатели още през 2002 година, планът за рехабилитацията ѝ беше оценен като най-икономичната алтернатива за енергийния бранш в България. Рехабилитацията на централата бе оценена като най-благоприятен метод, който подсигурява сигурността на енергийните доставки, потреблението на локалните запаси и спазването на европейските екологичните стандарти като причина за присъединение на България към Европейски Съюз. През последните 15 години над 1,4 милиарда лв. са вложени за гарантиране надеждната работа на централата и в ограничения за запазване на околната среда.

Благодарение на огромните вложения Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “осигурява 10% от годишното произвеждане на електрическа енергия и по този начин способства за гарантиране на енергийната сигурност и самостоятелност на страната.

Ако се върнем обратно във времето, ще забележим, че през 2001 година България не е имала опция да обезпечи финансиране за подобен огромен план. Единствената опция на този стадий е бил дълготрайният контракт за изкупуване на електрическа енергия, нужен за обезпечаване на финансиране от частни вложители и кредитори.

След рехабилитацията и построяването на сероочистващите съоръжения Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица изток 3 " изцяло извърши екологичните условия на Европейския съюз и Протокола от Киото. Европейската комисия обаче не стопира да завишава стандартите и условията пред въглищните централи, ще съумеете ли да се справите с новите провокации ?

- Да, правилно е. Изискванията на Европейски Съюз към централите на въглища стават все по-строги и по-строги и се сблъскваме с възходящи компликации при работа в такава среда. Но до момента в който към момента можем, ще продължим да генерираме електрическа енергия, защото България към момента се нуждае от нас. Няма опция на централите от комплекса Марица Изток – произвеждаме към 45% от електрическата енергия в страната. Ние също по този начин осигуряваме енергийната самостоятелност на България, защото използваме локални запаси и тъй като нашите централи могат да работят „ в горещо и студено време “. Трябва да се има поради, че „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ непрестанно усъвършенства параметрите за запазване на околната среда. Всичките четири енергоблока работят със сероочистващи съоръжения, с помощта на които постигнахме 20-кратно понижаване на излъчванията на SO2. Също по този начин намалихме праховите излъчвания 10 пъти и понастоящем улавяме 99,96% от тях. Ние бяхме първата централа в България, която вкара оросителна апаратура, с цел да минимизираме разпространяването на прахуляк. Заедно с сътрудниците от другите електроцентрали изградихме система за ранно предизвестие. Рециклираме над 30% от генерирания гипс, който се насочва към производството на строителни материали.

След завършването на огромната рехабилитация през 2009 година в никакъв случай не сме спирали да влагаме в оптимизация на индустриалните мощности и в ограничения за запазване на околната среда. Например през интервала 2012 - 2015 година бяха вложени 100 милиона лв. за спомагателни усъвършенствания, с които централата сполучливо отговори на новите прецизни правила на Европейския съюз за излъчвания на серен диоксид и азотен оксид, влезнали в действие през 2016 година

Европейската комисия разгласи тези дни, че завежда дело против България за превишаване нормите на серен диоксид в региона на Гълъбово, където са съсредоточени най-големите въглищни централи, в това число " КонтурГлобал Марица-изток 3 ". Как ще коментирате това ?

- Като въглищна централа, ние подхождаме отговорно към казуса с евентуалното екологично влияние от активността ни. " КонтурГлобал Марица-изток 3 " е направила нужното, с цел да отстрани оптимално рисковете от замърсяване на околната среда. Работата на централата е синхронизирана с най-високите европейски стандарти за екологична сигурност и сигурност на чиновниците. Мерките, които предприехме в процеса на рационализация на централата ни са действителни и дават резултат. Министерството на околната среда и водите разполага с данните от системите ни за автоматизирани измервания и регистрира, че ние покриваме изцяло условията на европейското законодателство. Съдът на Европейския съюз е институцията, която ще се произнесе има ли нарушавания на европейските наставления в България или не. Нашата работа е да произвеждаме електрическа енергия по допустимо най-екологичния метод при оптимално вземане предвид с нормативните условия. Това правихме през вчерашния ден. Това вършим и през днешния ден. Това ще вършим и на следващия ден. Смятам, че се оправяме сполучливо с тази задача.

Колко души имат ангажимент към активността на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 ?

- В нашата централа работят почти 500 души. Изцяло разчитаме на въглища от рудниците в комплекса Марица Изток и сме в тясно съдействие с локалния бизнес, което е мотор за локалната стопанска система и основава още спомагателни непреки работни места. Изчисленията демонстрират, че Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ способства за издръжката на към 4000 души и техните фамилии. Освен това сме и виновен шеф. Успяхме да реализираме повече от 10 милиона работни човекочасове без произшествия на работното място, достижение, което се смята за интернационален пример за сигурна и безвредна работна среда.

Освен това, като сериозен вложител ние се стараем непрестанно да подобряваме живота на хората в локалните общественост. През последните 8 години „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ е вложила над 4 млн. лева в голям брой обществени планове в региона на Гълъбово и Стара Загора. Сред тях са нови спортни центрове, детски площадки, паркове за отдих и административни здания в близките селища. Освен че влага в инфраструктурни планове, компанията работи по голям брой планове в поддръжка на образованието, културата, опазването на локалните национални обичаи, подпомагането на хората в неравностойно състояние, спорта и опазването на здравето.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР