Г-н Мирчев, какъв дебат произведе националната конференция на Да, България“

...
Г-н Мирчев, какъв дебат произведе националната конференция на Да, България“
Коментари Харесай

Кабинетът може да се препъне в енергетиката и съдебната реформа

Г-н Мирчев, какъв спор създаде националната конференция на „ Да, България “ и в каква точка се концентрира той?

- Докладът на водача беше най-интересната част от конференцията. Всъщност, главният въпрос, въпреки и отегчителен за страничната аудитория, беше от какъв брой индивида да се състои нашият народен съвет.

Същински спор получи ли се на конференцията, след срутва на последните парламентарни избори? Намерихте ли аргументите за отстъплението?

- Причините бяха ясни още преди конференцията. Трябваше да разбираем за какво два пъти не направихме държавно управление. Това беше безспорна наша неточност. Грешки допуснахме и в самата акция, в връзката са хората.

С кои други политически сили делите идейно пространство?

- В момента явно с „ Продължаваме промяната “.

А с ГЕРБ, които се заявяват като център дясна групировка?

- Те заявяват, само че аз не мисля, че това има нещо общо с действителността. ГЕРБ е корупционният модел, против който се борим.

Толкова ли безконфликтно мина конференцията, не се ли чуха гласове с различна позиция по развиването на „ Да, България “?

- Дебат имаше и различни отзиви се чуха.

Какви рецензии бяха отправени към управлението?

- Единствено във връзка с информационната тактика. Но няма организация – нито в бизнеса, нито в политиката, - където информационният проблем да е решен.

Водевилът с вашето присъединяване в президентските избори разгледахте ли го?

- Нямахме избор и трябваше да подкрепим господин Панов.

Защо, можехте да издигнете за претендент Христо Иванов.

- Христо Иванов е отговарял на този въпрос – че има напълно други задания. Смущавам се от политици, които влизат в президентски избори, с цел да понатрупат известност и да стартират собствен план. Първоначално концепцията беше да не поддържаме съответен претендент. Социологията сподели, че 60-70% от гласоподавателите на Демократична България поддържат Румен Радев. И това се удостовери. Но ние нямаше по какъв начин да подкрепим президента. Не съм уверен, че да наречеш господин Радев подправен воин беше вярна стъпка. Да оставим работата му като президент, само че не можеш да наречеш подправен воин един страховит боен авиатор, който пилотира лявото крило на изтребителя си на три метра от пистата. Поведението на господин Панов по отношение на господин Радев се отрази на резултата на Демократична България.

Няма по какъв начин да заобиколим и проблема „ Методи Лалов “.

- За трети път към този момент ме разпитвате за Методи Лалов.

Това е естествено, той изрази позицията си точно в „ СТУДИО БАНКЕРЪ “. Плюс това в този момент имаме и изключване от партията.

- Ако зависеше от мен, аз не бих изключил Методи Лалов.

Изключване от партия се практикуваше в други времена и с други цели.

-Вие четохте ли претекстовете за изключването, не сте ги чел. Три пъти ме каните и ме разпитвате, а не сте си създали труда да прочетете претекстовете за изключването.

Очаквам някой от „ Да, България “ да ги синтезира, видях че са цели 18 страници.

- Трябва да ги прочетете и ще обясня за какво. При нас не е като в Българска социалистическа партия. Хората почват да си мислят, ето ги и те като комунистите, изключиха индивида. Българска социалистическа партия събра националния си орган, гласоподаваха и изключиха Кирил Добрев. При нас има самостоятелен орган и той се споделя национална контролна комисия. Този орган не преценява решенията си с който и да било. Изключил е за 5 година 5-6 индивида. Решението за изключване не минава през Народно събрание, нито през водача. Лалов не сме го изключили ние, а органът. Г-н Лалов е обжалвал своето изключване пред националната конференция и оня ден тя удостовери с голямо болшинство изключването.

Филмът с всеобщото гласоподаване също сме го гледали. Не беше ли по-добре за престижа на „ Да, България “, без значение от прегрешенията му и от 18-те страници претекстове, които съм отговорен, че не съм прочел, Лалов да бъде позволен пред конференцията, с цел да отбрани позицията си?

- Това не зависи от мен, а от самостоятелната контролна комисия. Ако имах тази власт, в никакъв случай не бих го изключил 2 седмици преди национална конференция.

Не върша аналогии, само че две изявления от приятелския лагер предвидиха предварителни парламентарни избори – едното на Христо Иванов, другото на вицепрезидента Илияна Йотова. Това ли сочи анализът във вашата партия?

- Христо не беше интерпретиран вярно. Той просто сподели, че би трябвало да сме подготвени за такива избори. Но, почтено казано, обединението е доста комплицирана. И опцията за всевъзможен излаз е напълно реалистична.

Не мислите ли, че хората, с които воювате в правосъдната система направиха изпреварващи ходове по отношение на вас – Цацаров си подаде оставката, преди да бъде отхвърлен, а Гешев се разгласи от тук до Брюксел за модернизатор на правосъдната система?

- Не става дума за изпреварване. Г-н Цацаров подаде оставка, тъй като от ДАНС тече информация. Но и самата му оставка допреди 3-4 месеца звучеше като научна фантастика.

Сега господин Цацаров се е запретнал да ревизира и сигналите против Гешев. Да не се окаже най-после, че най-сериозните реформатори в правосъдната система са точно те двамата?

- Това ще е страхотна вест. Само да припомня, че ние не сме били на власт в последните години, с цел да създадем правосъдната промяна. Очаквам в най-скоро време Иван Гешев да бъде някогашен основен прокурор.

В „ СТУДИО БАНКЕРЪ “ през вчерашния ден министър Надежда Йорданова изрази същата вяра, само че не можа да избистри действителни периоди, в които това процедурно ще се случи. И още веднъж опираме до смяна в конституцията, която опира до квалифицирано болшинство в Народното събрание, което пък опира до ГЕРБ и Движение за права и свободи. Виждате ли края на тази серпантина?

- На изборите поискахме мандат за ръководство, а получихме 16 депутати. Това е все едно да налеете в един автомобил 5 л бензин и да поискате да стигнете до Варна. Няма проблем, стига автомобилът да е електрически, а тубата с бензина да е в багажника. С 16 депутати се оперира в техните рамки. Дори оставката на Цацаров в този момент нямаше да е действителност, в случай че не бяхме създали компромис с съдружното ръководство. Гешев е идната стъпка.

Къде съгласно вас ще се препъне този кабинет, с цел да се стигне до плануваните сред редовете от Христо Иванов предварителни избори?

- Не приказваме за неизбежни предварителни избори и се надявам кабинетът да не се препъне на никое място.

Все отново къде виждате слабите звена?

- Проблемите с енергетиката са големи. Ако не дадем незабавно знак на хората и бизнеса, че няма да има шоково нарастване на цените на ток и газ, нещата не отиват на добре.

Във вашата предизборна платформа имаше формула, по която контролираният пазар да бъде обезщетен посредством „ Фонд за сигурност на електроенергийната система “.

- Реализирана е и в този момент ще бъдат изплатени първите обезщетения. Мораториумът е в същата посока, въпреки че всички сме против мораториумите и това не беше добра стъпка. Той беше политическа режисура на ГЕРБ, изиграна по типичен метод. Но в случай че приказваме за вероятно препъване на кабинета, другата сериозна точка с изключение на енергетиката, е точно правосъдната промяна. Затова сътворяваме краткотрайна парламентарна комисия за промени в конституцията, която ще бъде управлявана от Христо Иванов и ще търсим парламентарно болшинство за нужните промени. В програмата на ГЕРБ написа, че и те желаят правосъдна промяна.

Вече всеки я желае, само че по собствен метод.

- Ако не съберем 160 депутати за гласоподаване на промяната, ГЕРБ и Движение за права и свободи ще би трябвало да отговорят на гласоподавателите си за какво не я поддържат.

Тук се намесват и други тактики: в случай че кабинетът не издържи до локалните избори в края на 2023 година, най-вероятно ще последва реституция на досегашния модел.

Ще създадем всичко допустимо това да не се случи.

Наскоро повдигнахте тематиката за конфискувани от Министерство на вътрешните работи и изчезнали биткойни на голяма стойност. Какъв е казусът?

- Задал съм въпроси към министъра на вътрешните работи и министъра на електронното ръководство. Става дума за над 200 000 биткойни на стойност към 10 милиарда $. Това е тематика, към която 4 година властта се отнасяше доста срамежливо. Сега ние сме ръководещи и тя става първостепенна. Много хора не схващат казуса и го намират за таен. Едно е ясно – при акция на Министерство на вътрешните работи тези биткойни са били иззети. Това е ясно. Въпросът е какво е станало с тях. Чисто софтуерно има опция те да не бъдат употребени. За разлика от 10 милиарда $ в куфарчета, които най-вероятно допускат тирове, тази сума в биткойни се побира в една флашка. Министерство на вътрешните работи дължи този отговор на обществото.

Според настояща информация ГДБОП ще проверява господин Пеевски и желае събаряне на имунитета му. В сигнала си до Министерство на вътрешните работи БОЕЦ настояват, че депутатът от Движение за права и свободи е бил „ изпран “ от Национална агенция за приходите. Доверявате ли се на тази диря?

- Бих се въздържал да кажа дали Национална агенция за приходите е „ изпрал “ нечий имидж. С БОЕЦ сме съидейници и сме на едно мнение, че проблеми с господин Пеевски има.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР