Г-н Милков, обяснете по-подробно каква е същността на това, което

...
Г-н Милков, обяснете по-подробно каква е същността на това, което
Коментари Харесай

ГЕРБ узакони политическия рекет

Г-н Милков, обяснете по-подробно каква е същността на това, което одобри през вчерашния ден Народното събрание?

- Прие две доста значими законови промени. Едното е в Закона за държавния бюджет, с което всяка година се дефинира размерът на партийната дотация за един получен глас. Тази година тя е избрана на 11 лв.. Но в средата на годината първото изменение към този момент споделя, че дотацията за партиите от 11 лв. става 1 лев от 1 юли, който мина, т.е. със задна дата и до края на годината ще бъде 1 лев. След което с новия закон за държавния бюджет, този въпрос още веднъж ще се сложи за разискване - значи той не е решен веднъж вечно, както поучават специалистите, че партийната дотация би трябвало да е ясна отнапред, избрана в Закона за политическите партии. Вместо това размерът й беше избран в Закона за държавния бюджет и беше фрапантно понижен. Второто значимо нещо, което бе признато е, че досега имаше безспорна възбрана юридически лица, търговски сдружения или неправителствени организации, фондации, сдружения да финансират политически партии. В момента тази безспорна възбрана се промени на безусловно позволение.

Какво съгласно вас наложи в средата на годината незабавно да се трансформира методът на финансиране на политическите партии?

- За мен отговорът е повече от явен - бих го нарекъл див популизъм. От деня, в който Борисов внесе законопоректа и сподели, че това не е положително, че политическите партии ще бъдат купени от олигарси, през мнението на сътрудниците от Движение за права и свободи, които споделиха – ние и по време на референдума, и в този момент сме за опазване на размера, само че напук щом вие оферирате 1 лев, ние ще предложим нула - всеки, който приказва по тематиката, сподели, че този размер и подобен вид партийна дотация несъмнено слагат партиите на масата за обмен. Всеки би пристигнал да ги финансира, тъй като те ще останат без капитал. ГЕРБ споделя 1 лев, само че не споделя по какъв начин тъкмо да се финансират партиите. Движение за права и свободи споделя нула лв. и да се даде достъп на юридическите лица в процеса, само че не дефинират ограничавания – за юридически лица, които са реализатори на публични поръчки; за юридически лица, които са концесионери; юридически лица, които дължат на страната и са обвързани; за юридически лица на близки до властта, чисто роднински или другарски кръгове. В момента няма никакви ограничавания в закона, т.е. всяко юридическо лице може да отиде и да финансира. Ние знаем по какъв начин се финансира ръководещата партия – това е политически рекет. Той в този момент ще се узакони. Просто за следващ път се узаконява нещо, което е недопустимо за обществото.

Законодателство напук ли ползват ръководещите?

- За мен това е едната причина – законодателство напук и популистки. Другото е – преди локалните избори системно се обез кръвява финансово и парламентарната съпротива - Българска социалистическа партия, и десните опозиционни партии, които са отвън Народното събрание. Такава стъпка и такова деяние сега са повече от явни. Защото се вижда, че и партиите, които са отвън Народното събрание са живи, щом вкараха евродепутат. Вижда се, че и левицата напредва - евровотът го сподели. Идват локални избори и за мен скритата цел е това. И на трето място – с вкарването на този закон за следващ път ГЕРБ хвърля като октопод едно мастилено леке, за което и политиците, и обществото да приказваме. А зад него да се случват фактически значимите неща – като затварянето на лечебните заведения, митингите на родителите (срещу Стратегията за детето – б. р.), самолетите... Оказа се, че за сумата, която ние сме дали своят вот, не можем да купим самолети с нужните механически благоприятни условия. Виждаме, че значимите тематики минаха обратно, а внезапно Борисов реши, че ще послуша хората, дали своят вот като главен мотив на референдум. Но за какво не слуша другите 2 млн. българи, които желаят преизчисляване на пенсиите, да вземем за пример.

Не се ли получи разминаване сред Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ? Вчера Валери Симеонов сподели, че на съдружния съвет предходната седмица са взети други решения – за съвещания с другите парламентарни групи, преди тематиката да се вкара за разискване в пленарната зала. Но депутатите от ГЕРБ я внесоха в дневния ред като изключителна точка след диалог единствено с "Обединени патриоти ".

- Борисов вкара законопроекта за 1 лев партийна дотация и тя стана мигновено причина за доста разисквания. Българска социалистическа партия първа иницира диалози, предложения другите политически сили от Народното събрание, само че пристигна единствено Движение за права и свободи и стояхме няколко минути. ГЕРБ предложения своите съдружни сътрудници – поканиха Движение за права и свободи, Патриотите, "Воля ". Нас не ни поканиха. И това, което обявиха на съдружния си съвет - че ще има диалози – ами, те не ги организираха с най-голямата парламентарна група, отвън тяхната. Ние не участвахме в тези диалози. Проведе се обаче един различен доста забавен диалог. Читателите ви би трябвало да имат поради, че в Народното събрание постъпи мнение от 15 неправителствени организации, които ни минимум не бяха леви – "Прозрачност без граници ", преподаватели в университети – те описаха същността на партийното финансиране и по какъв начин в Европа се доближава до този модел, който бе признат в България и бързо-бързо започваме да се отхвърляме от него. Тези хора пристигнаха в Народното събрание, само че за жал на срещата с тях бяхме отново единствено ние. Аз на тази среща чух за съществуването на регресивна канара в Германия. Защо ние толкоз бързо и преждевременно би трябвало да решим един толкоз значим въпрос, който визира основите на представителната народна власт в България?!

Финансовото смачкване на опозицията и на дребните партии би трябвало да компенсира изборната машина на Цветанов ли? Защото до момента имаше един човек, който крепко държеше юздите на всичко, само че към този момент го няма...

- Според мен в този момент ще се хвърлят всички сили и средства, с цел да се размени стройната организация, която бяха наложили съперниците ни. Защото те ни биеха не с ярки персони, а със стройна организация. В момента, когато я няма стройната организация, като липсват ярките им персони, остава да насипеш доста средства и да обезкръвиш съперника.

А ще успее ли Бойко Борисов по едно и също време да се оправя и като министър председател, и като партиен водач, а да дърпа конците и на парламентарната група?

- За мен се случи това, което трябваше да се случи – да се види действителния Борисов, да спре да се крие зад разнообразни хора.Вче 10 години все някой различен е отговорен. Борисов 10 години ръководи и е харесван, тъй като не предприе нито една потребна, само че непопулярна промяна. Той ръководи с това, което е харесвано, а не с това, което е потребно. Сега излезе, сподели, че ръководи и когато настъпят неподходящи последствия за обществото, би трябвало да си понесе и отговорността, а не да се крие зад хора. До в този момент бяха отговорни разнообразни депутати от ГЕРБ, разнообразни министри от ГЕРБ, ръководителят на парламентарната му група – като че ли не той е уредник на цялата тази система.

Ще разчита ли Българска социалистическа партия президентът да наложи несъгласие на признатите промени за субсидирането на партиите?

- За мен ветото на президента е повече от предстоящо. А не сме разискали още дали в случай че то бъде преодоляно, няма да има и конституционна тъжба. Защото всичко, което чух от хората, занимаващи се като специалисти с партийно финансиране, ме навежда на мисълта, че това, което се одобри през вчерашния ден, нарушава всички конституционни правила, всички правила на достиженията на представителната народна власт в Европа, както и на нашата конституция. Така че чакам несъгласие. Ако то бъде преодоляно, уповавам се да има и конституционна тъжба, с която най-после да се постави завършек на този въпрос. Хората преди две-три години на референдума гласоподаваха без да бъдат известени. Жестоката неточност на Българска социалистическа партия е, че при толкоз огромна представителност не обяснихме – тогава това беше взаимно с президентските избори – въпросите на референдума, не успяхме да ги разбираем добре. И всички партии, апропо, пропуснаха да приказват. Стана нещо сходно на Брексит – решението беше прочувствено. Но решението на референдума за мен е индикация дали хората харесват метода си на живот. Харесват ли достиженията на политиците си, гордеят ли се със страната си, гордеят ли се с нас? Не.И в случай че ги бяха питали не дали партийната дотация да бъде 1 лев, а дали депутатите да са 30 индивида и да работят за една минимална заплата, те отново щяха да кажат - да. Защото не са задоволени от равнището и темповете, с които се развива нашата страна. И тук е огромният въпрос, на който би трябвало да потърсим отговор.

Добре, откакто дотацията е понижена на 1 лев, само че е позволено на бизнеса да финансира партиите, по какъв начин Българска социалистическа партия ще се оправи за акцията за локалните избори? Ще има ли някой толкоз самоуверен предприемач, който да се осмели да финансира опозицията?

- Напълно сте права. Аз не чакам да пристигна някое юридическо лице и да финансира опозицията. Ами, на европейските избори мога да ви кажа за област Русе, където Българска социалистическа партия е единствено на 1.6 % от ГЕРБ, т.е. на 600 гласа, нашата акция струваше 18 400 лв.. Проведена напълно с доста добра организация, т.е. ние също към този момент реализираме доста добра организация, и оптимално разходване на средства. Лошото е, че за локалните избори нашите съперници ще сключат контракти с всички медии и доста мъчно бихме достигали до жителите. Може би ще разчитаме на повече директни срещи с хората. Местните избори го разрешават – да вършим по няколко против дневно с доста хора, с цел да могат позициите ни да доближават до тях. Когато си на терен, когато има една-две локални медии и те са с дълготрайни контракти с ръководещите, ти просто не можеш да стигнеш до хората посредством медиите.

Както наподобява, Бойко Борисов ще продължи да обикаля страната с джипката и персонално да води акцията и за локалните избори. Вие какво ще му противопоставите в новата безпарична обстановка?

- Хората. Може да звучи нескромно, само че му опълчвам себе си. Противопоставям му хора като нас. Погледнете парламентарната група на Българска социалистическа партия, погледнете обновлението й. Противопоставяме му един нов модел. Знаете ли - ГЕРБ към този момент са остарялото. Колегата ми от Русе е депутат към този момент четвърти мандат...

Пламен Нунев ли имате поради?

- Няма значение съответното име. Масово при тях претендентите карат четвърти мандат. Те си имат към този момент партийна аристокрация. Аз бих му противопоставил себе си, елементарния човек от квартал с панелен блок, със семейство, който е пристигнал в Народното събрание тъкмо, тъй като ми писна единствено да крещя против тв приемника. И считам, че рано или късно хората това ще го видят. Нашата парламентарна група е цялостна с живи, естествени хора. Просто ни липсват ресурсите да се покажем задоволително пред аудиторията, тъй като ръководещите държат каналите за връзка. Смятам, че най-голямото опълчване на Бойко Борисов е това, че влизат живи хора в политическия живот. Има доста хора, които ни превъзхождат като експертиза, просто би трябвало да проявят храброст и да влязат в публичния живот – като общински съветници, като кметове. Говоря с такива хора, младежи. Те просто би трябвало да се включат, за да си оправим страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР