Г-н Костов, ще говорим за икономически проекти, но вие сте

...
Г-н Костов, ще говорим за икономически проекти, но вие сте
Коментари Харесай

Кметове, ориентирайте се, ЕС вече инвестира в „умни селища!

Г-н Костов, ще приказваме за стопански планове, само че вие сте и практикуващ лекар-анестезиолог, ежедневно помагате на пациенти с белодробни болести, по какъв начин стои драмата с ковид през вашия взор?

Не би трябвало да драматизираме нещата, не трябва да затваряме страните и стопанските системи. Статистическият опит измежду огромни групи от хора в Южна Корея демонстрира, че смъртността не е толкоз трагична, колкото желаеме да я изкараме. Това, че има разболели се от ковид, не значи, че прихваналите го наложително боледуват тежко и стигат до съдбовен излаз. Проблемът обаче е, че българинът отива на доктор, чак когато получи затруднения.

Имате ли информация за лекарство против ковид?

Има. Казва се "Кезар ", създадено е на база моноклонални антитела и стабилизира белодробната функционалност. То съществува още от 2016 година и до момента се използваше за напълно други болести като артрит, да вземем за пример. Но към този момент е изрично потвърдено, че има изключителни свойства да стабилизира белодробната лигавица – нещо доста значимо при зараза от ковид. Да, скъпо е, 1460 евро коства една инжекция и се слага един път на две седмици, когато болестта към този момент съществува.

За ваксина чува ли се, вероятно за есента?

Ваксините могат да излязат и по-рано. Но ние не би трябвало да се тормозим, че ще прекарваме ковид. Точно противоположното – колкото по-бързо и по-леко го изкараме, толкоз повече ще отслабне силата и агресивността му. Проблем има, само че битката не е посредством заключване на страната и бизнеса.

Очевидно е, че суматохата към ковид ще засегне доста по-трайно международната и националните стопански системи.

Проблемът е доста наедрял. Той сподели, че в доста страни, освен у нас, няма типичен структури, които да наблюдават и ръководят процеси на рецесии. Защото това не е рецесия на опазването на здравето, а класическа икономическа рецесия. Въпросът с финансовата и индустриалната сигурност на една страна не е разследване, а предусловие за основаване на рецесии. Ние занапред се учим да сътворяваме структури, които да дават решения и то дълготрайни. Проблемът, да вземем за пример, с недостига на хигиенични средства е трябвало да бъде плануван авансово. Затова в този момент е моментът да се основават освен антикризисни щабове, които екстемпоре взимат някакви решения, наложени от обстановката, а би трябвало да се мисли за аналитични центрове, които да наблюдават взаимовръзката сред финанси, промишленост и заболеваемост.

В тази връзка, вие сте експерт по създаване и ръководство на европейски планове, някои от които, в случай че не бъдат заложени в този момент, въпреки и в комплицирана конюнктура, няма да дадат плодове през идващите години .

Тази година е последната от остарелия програмен интервал. Повечето средства са изчерпани, изключително за развиване на общини и райони, за финансиране на огромни индустриални планове. Затова в този момент би трябвало да се възнамерява идващият програмен интервал. Той наложително обвързва класическите капиталови общински планове за развиване на инфраструктура с развиването на бизнеса. Нещо повече, Брюксел е решил, че бизнесът би трябвало да бъде управляващ при тези капиталови планове, а не те да зависят от една или друга хрумка на локален кмет или държавен служител. Идеите би трябвало да излизат от тези, които схващат от предприемачество, ръководство на пари и технологии. Последните, които схващат от това са държавните служители. От тази позиция би трябвало да стартира връзка с локалните бизнесмени.

Какво тъкмо предлага Брюксел сега?

Проблемът, че никой не приказва задоволително за това и никой не се възползва от безвъзмездните благоприятни условия, които Европейската капиталова банка (ЕИБ) дава на обществените структури като общини, регионални администрации, министерства и организации. Европейска инвестиционна банка финансира безусловно безплатно механически препоръки за създаване на бъдещи огромни капиталови планове - става дума за планове за над 25 млн. евро. Но те не са споделили, че това би трябвало да става в обособени общини. По-добре е това да се случва на териториите на няколко административни единици.

Друго, Брюксел към този момент ще подкрепя безплатно - като съвещания и препоръки - не просто планове за енергийна успеваемост до 250 000 евро, а планове, свързани интегрираното преобразяване на общините и градовете в „ умни селища " - цялостна цифровизация, усъвършенствана подготовка и дейно асимилиране на отпадъците в подтекста на така наречен "кръгова стопанска система " (или затворен цикъл на производство). Светът е насочен към добавъчни артикули, а ние отглеждаме зърно и билки за суровина – това не е белег на високо развиване. Наскоро един от нашите водещи учени ми описа, че в Северна Корея от копринените буби създават мощен афродизиак. У нас развъждането на бубите е с големи обичаи, само че никой не търси новите добавени приложения на тази промишленост.

Да вземем примерно кметът Хикс – на малко, приблизително или високо обитаемо място, какви благоприятни условия има той ?

Това е забавен въпрос. Малките кметове до момента бяха изолирани от стратегиите за развиване на районите. Сегашната идея на Брюксел е обърната – тя дава опция на дребните общини да се кооперират с по-големи и интегрирано да обмислят своите капиталови планове: не просто да асфалтираш 30 км. път, а да помислиш за кръгова система от пътища, които да разрешават на ниска цена достъп на запаси до преработвателите, а от там - и до логистичните хъбове. Също за интегрирани доставки на електричество – всяка община има сериозен биологичен боклук, който може да бъде оползотворен за енергийно произвеждане – нали към този момент всички отиваме на свободния пазар на електрическа енергия?

Как би изглеждал на процедура един предполагаем модел?

Първо, би трябвало да се огледат забавните капиталови бизнеси сега – логистични центрове, индустриални зони, разпръснати наоколо до ресурсите. Това пък е вълшебен обвързано със основаването на подготвени фрагменти и по тази причина Брюксел стопира да мисли концептуално за образование в избрани специалности, а потегля да образова съответни умения. Защото уменията през днешния ден са доста разнообразни от специалността, която е изучавана преди пет години. В градските и общинските библиотеки могат да бъдат направени симулационни центрове за образование. Във Финландия съм виждал по какъв начин тъкмо се провежда безплатното потребление на този не безценен модел за непрестанно образование – във всяко малко обитаемо място има най-малко по 10 чифта очила за виртуална действителност. И, в случай че би трябвало да се обучиш по какъв начин се режат дървета, примерно, не е належащо да се осакатиш в гората, откакто има симулатор. Когато софтуерът пресметна, че процентът на грешките при обучаемия е най-малък, тогава той поставя изпит и получава подготовка. Това пести пари, в това число от скъпо струващи курсове, командировъчни, хотели и прочие.

Ключовият въпрос е "Как кметовете могат да се доберат до информация за кандидатстване по тези нови европроекти? "

Европейска инвестиционна банка има информативен център в София, до който всички обществени структури имат безплатен достъп. На този стадий най-спешното е общините да стартират директна връзка с него. Там могат да получат сведения за плановете, както и информация какво вършат в другите страни, членки на Европейски Съюз – доста от нещата към този момент са се случили в Румъния и Гърция, до момента в който ние сме се борили с една или друга партия.

Реално това вложения на Европейски Съюз ли са и какъв е хоризонтът за усвояването им?

Трябва да е ясно, от 2021 година към този момент няма да има стопроцентови безплатни пари, така наречен грантове. Да, това са дълготрайни нисколихвени заеми и всеки кмет би трябвало да е наясно, че откакто ги вземе, ще ги възвръща в продължение на 5, 7 или 15 години. Без бизнес проект, без методичност, никой няма да получи и лев. Местните управляващи към този момент би трябвало да мислят като корпорации.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР