Г-н Костадинов, вие бяхте активни на протестите от 2020 г.,

...
Г-н Костадинов, вие бяхте активни на протестите от 2020 г.,
Коментари Харесай

Досегашните управници ще бъдат разследвани и вкарани по затворите

Г-н Костадинов, вие бяхте дейни на митингите от 2020 година, когато рейтингът на изпълнителната власт падна пагубно. Сега измерванията демонстрират, че партиите във и към властта още веднъж са на познатите си позиции. Толкова добре ли се е управлявала страната в последните месеци, че доверието е възобновено?

- Вероятно ръководещите са почнали да дават повече пари на социологическите организации, друго пояснение нямам. Обикалям страната непрестанно и не виждам сходни настройки измежду хората. Социологическите организации са по-скоро рекламни организации на властта. След като за медиите има одитиращ орган, подобен би трябвало да се вкара и за социологическите компании, които масажират публичното схващане и основават самосбъдващи се пророчества. Но резултатите от изборите ще бъдат надалеч от плануваните. Това се е случвало нееднократно.

Тези практики  могат да се приложат и към електората, тогава социологическите измервания биха се оказали правилни?

- Те ще се приложат, всички добре го знаем. Но има два фактора, които така наречен социолози не могат да изчислят. Единият е изборната интензивност , вторият е гласуването в чужбина . Изключение е вотът на българските жители в Турция, за който се знае, че е тежко следен от турската страна и се пренасочва към разнообразни партии – преди беше за Движение за права и свободи, след това за ДОСТ, в този момент може би ще бъде разпределен сред Движение за права и свободи и ГЕРБ – Доган и Борисов са другари. Извън този частен случай, всички останали наши сънародници зад граница гласоподават безусловно свободно. Ако 200-300 000 българи от чужбина гласоподават, това ще бъде 10% от общия избор или към 30 мандата в националното заседание.

Само че статуквото взе всички ограничения българите зад граница да бъдат лимитирани и изолирани от изборния развой.

- И какво се случи? В резултат на тези ограничения, българите зад граница се окуражиха още повече – единствено в Германия секциите са три пъти повече, спрямо предходните парламентарни избори. Изказванията и дейностите на българските политици стимулират още повече тези хора. Особено думи като тези на Валери Симеонов, че би трябвало да си купят самолетен билет, с цел да се върнат за гласоподават. През 2009 година сходна роля изигра репликата на Доган за разпределението на порциите.

Тогава тъкмо тези думи качиха Борисов на власт.

- Доган короняса Борисов с тази своя имитация, хората излязоха и наказаха тогавашните ръководещи, поради наглостта и безочието им. Нещо сходно ще се случи и в този момент – разполагаем е прикрит, само че доста сериозен антистатуквов избор, който ще опустоши това ръководство.

Дори ръководещата партия да получи непредвиден за себе си срив на изборите, това не значи безусловно провал за статуквото, тъй като то е модел на задкулисие.

- Точно по този начин.

Но поради мащаба на подвластната от властта администрация, това като че ли мъчно може да се чака.

- Безспорно хората от властта са плашени непрекъснато. Но аз считам, че тъкмо това още повече ще ги насочи против държавното управление. Сред администрацията има мислещи и смели хора на приблизително управническо равнище. Тези хора имат воля, чест и достолепие.

Реално видяно те имат мотиви за опасения – немалка част от тях ще станат ненужни, при въвеждането на електронно държавно управление, което все в миналото ще стане.

- Ние също от дълго време споделяме, че електронното ръководство би трябвало да се случи.

Публиката на „ БАНКЕРЪ “ живо се интересува дали при влизане в Народното събрание „ Възраждане “ ще поддържа основаването на анкетна комисия за следствие на ръководството през последните 11 години?

- Това ще бъде едно от първите неща, които ще създадем. Само че не на 11, а на последните 30 години. За нас няма особена разлика сред кабинетите на Борисов и другите от 1990 година насам. Известна разлика има единствено в мащабите на злодеянията и некомпетентността. За да стане това, Политическа партия „ Възраждане “ би трябвало да ръководи страната. Сега и да го предложим, няма да мине. Поговорката „ Гарван гарвану око не вади “ ежедневно се удостоверява.

Друг въпрос от нашата аудитория, който задаваме на всички политически водачи е, дали ще извършите нужното в новия парламент депутатите да бъдат свалени от служебните коли с водачи и да пробват тестването от среща с гласоподаватели в градския превоз?

- Възможно е да стане. Това не би оправило страната, само че е знак към гласоподавателите. Те схващат, че не това ще реши проблемите на страната, само че приказва доста. Аз карам персоналната си кола и я зареждам от своя джоб.

Защо в Брюксел множеството евродепутати се движат с колела, а у нас народните представители изпитват остра потребност от мерцедеси?

- Въпрос на друга политическа просвета. При първото ми посещаване в Албания още през 2004 година се изумих, че всички от властта са в мерцедеси. Обясниха ми, че в предходния режим никой, с изключение на Енвер Ходжа, не е имал право на автомобил. Това са прояви на тежък комплекс при излизане от егалитарно общество. Нямам тези проблеми, въпреки че татко ми до неотдавна бе заварчик, майка ми продължава да е чистачка в градските басeйни.

При какви условия съгласно вас подмолното статукво може да пострада?

- Само с гражданска война!

Значи по парламентарен ред не може да стане?

- А кой е споделил, че революцията не може да е мирна? Имаме потребност от преосноваване на българската страна. В момента живеем във втората българска република, която би трябвало да бъде изпратена в историята. Първата република беше от референдума през 1947 година до рухването на комунистическия режим и новата конституция през 1990 година Сега нямаме независима страна, а управления, които се чудят на коя страна да се кланят.

Как би могло да се реализира това – хем по революционен, хем по парламентарен път?

- „ Възраждане “ влиза в Народното събрание в този момент и ви давам обещание, че след една година ще е първа политическа мощ. Ще предизвикаме избори, ще ги спечелим и ще управляваме страната независимо.

Но това въпреки всичко е еволюционна форма на промени.

- Еволюционна е, да. На този стадий не можем да си позволим нищо принудително, намираме се на ръба и даже най-малката колизия може да ни бутне надолу. Трябва да дадем нова национална идея. И никакъв компромис с досегашните ръководства – те би трябвало да бъдат разследвани и вкарани по пандизите. Види ли това, българският народ ще гледа с по-голяма религия към бъдещето.

При това състояние на вас ще са ви нужни политически съвместимости. Къде ще ги търсите?

- Давам образец с локалните избори във Варна през 2019 година, когато аз бях на балотаж против индивида на ГЕРБ. Разговарях с представители на главните политически сили в града – всички до един отхвърлиха изрично да ме поддържат. В София Българска социалистическа партия поддържа идеологическите си съперници от „ Демократична България “, само че във Варна Нинова ми отхвърли, същото направиха и от Демократична България. При анализът на гласовете след изборите се оказа, че близо 80% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия и 70% от гласоподавателите на Демократична България са ме подкрепили. Хората не всеки път се преценяват с партийните водачи. Българският народ е умен.

Да, само че при вероятно влизане в Народното събрание, вие ще имате работа не с елементарните хора, а основно с партийните водачи. С тях ще изграждате ли някаква политическа съгласуемост?

- С политическите водачи от сегашния миг, не. Не виждам разлика сред водачите от опозиционното пространство и тези в ръководството.

Какво държание може да се чака от вас в един предстоящ парламент?

- Всичко, за което приказваме, ще го облечем в законодателна самодейност. И предложенията ни няма да бъдат гласувани в залата. Този парламент за нас е фаза. Следващата фаза е преодоляването на властта.

Тоест, желаете да употребявате Народното събрание като естрада, с цел да бъдете чути?

- Не единствено това. По този метод ще покажем нашата експертност.

Често заемате проруски позиции, само че напослeдък започнахте да цитирате американски президенти. Как да си разбираем това?

- Кога съм заемал проруска позиция? Излезе ми име, тъй като подлагам на критика американската политика към България, която е нездравословна, нашата страна е американска колония. И щом подлагам на критика американците, значи съм с руснаците и персонално Путин ми заплаща. Ниско равнище на размисъл.

Самият Борисов направи няколко доста съществени стопански реверанса към Кремъл, най-сериозният от които бе градежът с наши средства на тръбата за съветския газ. По делата или по манифестите се разпознават проруските настроения?

- Случаят с тръбата е реалност. Но същият този министър председател провали „ Южен поток “, който беше преференциален за България. Като приказваме за въздействие, какъв брой съветски военни бази има в България?

Няма по какъв начин да има, тъй като страната ни е член на НАТО.

- Като са натовски базите, за какво в тях няма белгийски, испански или нидерландски бойци, а единствено американски? В България в никакъв случай не е имало непознати военни бази.

Но имаше цяла войска с център Сливен, разполагаем на Варшавския контракт, ръководен от Москва. Вие имате ли възражения против участието на България в Европейски Съюз?

- Към сегашния миг участието на България в Европейски Съюз носи повече вреди, в сравнение с изгоди. На първо време би трябвало да предоговорим това участие.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР