- Г-н Живков, според последното ви проучване за местния вот

...
- Г-н Живков, според последното ви проучване за местния вот
Коментари Харесай

Доста вероятни са предсрочни избори, ако ГЕРБ загуби София

- Г-н Живков, съгласно последното ви изследване за локалния избор в София разликата сред двете съществени претендентки за кметския стол - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, е минимална.

- Това, което сме записали като разлика сред двете кандидатки за първия тур на изборите в София на 27 октомври, е в границите на статистическото отклоняване. По-скоро одобряваме, че резултатът сред Манолова и Фандъкова е доста непосредствен, може би и еднакъв.

- А за втори тур? Най-вероятно в столицата ще има балотаж, което за Фандъкова е нова обстановка – до момента не е била на балотаж. Как отчитате това събитие?

- Да, събитие е. В момента госпожа Фандъкова не може да събере поддръжка отвън това, което следим за общинската листа на ГЕРБ. Тоест към нейната кандидатура не се надгражда над ресурса, който ГЕРБ имат в София. Наистина е нова обстановка и за нея има пояснение. В национален мащаб ГЕРБ понесе разтърсвания, като по-видимите са през тази година. Въпреки че резултатът на европейските избори беше добър за партията, той бе самобитен пик. През останалото време виждаме по какъв начин всички обществени кавги се отразяват на ръководството и последователно натрупат негативи върху него. В България политическият модел на ръководството е подобен, че е от лидерски вид. До огромна степен сме привикнали да виждаме обединен властови център. Този център да е министър-председателят, който взема решение всичко. Затова и всяко обществено и обществено напрежение значително носи негативи на премиера. Това събитие в смален модел го виждаме и в София.

- Тогава от кое място Борисов е толкоз сигурен, че „ мачът е превдварително решен “ в София, както съобщи неотдавна, и че ГЕРБ са спечелили?

- Нормално политическо говорене. Това, което виждам от изследванията ни, е, че борбата ще бъде оспорвана поради изравнените сили все още. Имахме и изследване през август, въпреки и да не бяха тогава декларирани претендентите, като се изключи Борис Бонев, отчетохме и стартовите позиции, изключително на Фандъкова и Манолова първоначално. Тогава констатирахме понижаване на поддръжката за госпожа Манолова, което е разумно, защото тя влиза в предизборна акция от друга позиция и тези, които са свалили поддръжката си към нея, са от средите на ГЕРБ. Тази промяна от омбудсман към кандидат-кмет към момента тече и въпросът е къде ще спре?

- Откъде ще търсят Фандъкова и Манолова поддръжка на балотажа?

- В интерес на ГЕРБ е да смъкна политическото напрежение и да приказва съответно за софийските проблеми. От друга страна, тук има значително подводни камъни за Фандъкова. Примерно – казусът със замърсяването на въздуха в София, който общината сподели през последните години, че мъчно може да адресира. Общината не съумя да покаже бърз ритъм на реакция и не покри упованията на огромна част от софиянци какви незабавни ограничения би трябвало да предприеме.

Отделно огромният въпрос с ремонта на „ Графа “, който може би бе преекспониран ненапълно, само че разкрива съществени проблеми в разходването и контрола на средствата от общината.

В същото време отчитаме готовност на гласоподавателите на ГЕРБ за Фандъкова. Но главният въпрос е, че тя е достигнала своя връх и мъчно би могла да реализира спомагателна електорална мощ на самите избори. Към момента това, което сме записали, е значително таванът за ГЕРБ. Резервите къде са? Наказателният избор идва от необятна основа и там мъчно могат да се търсят запаси. Затова и ГЕРБ се пробват да се приближат към десния гласоподавател в столицата.

В сюжета на балотаж, който не е на 100% сигурен, те биха търсили поддръжка за десните по политическа линия. От друга страна, ще нареждат Манолова към Българска социалистическа партия и ще вадят компромати, свързани с ръководството на Орешарски, с братя Галеви, с Делян Пеевски и прочие

- С всичките условности и непредвидими обстановки можем ли да имаме друг кмет от претендента на ГЕРБ и надлежно смяна на 10-годишното статукво? Виждаме, че давате положителни шансове и на десния претендент арх. Борислав Игнатов.

- Много е допустимо. Борислав Игнатов реализира добър резултат, само че има специфичност сред него и Борис Бонев. Те двама споделят електората на " Демократична България ", т.е. има разделяне на партийния запас и на релативно консолидирана електорална маса.

- Тоест резултатът към този момент е много непредвидим?

- Да, има прекалено много време до гласуването. Кампанията следва да се развива, националните диспути не са минали, непрекъснато се случват някакви значими събития и прочие Снимките, които разясняваме сега, са доста начални.

- Като излезем от тематиката за София, какви са упованията ви за други огромни градове като Пловдив, Варна, Русе?

- Там ГЕРБ по-скоро ще задържи позиции. Въпросът е, че по места едва ли ще има фрапантен срив на партията. Ще има отлив, тъй като тя не е във форма да задържи позициите, които реализира през 2015 година, и мащаба. Липсва й Цветан Цветанов, който в годините се потвърди, че може да прави избори. От междинните ни изследвания особено за Пловдив превес има претендентът на ГЕРБ.

- Борисов обаче споделя, че я е оставил партията сама да води акцията си, за разлика от евроизборите?

- Да забележим какъв брой мощни са тези мотори, които са в нея и дали работят действително в една посока. Общата картина е, че като цяло идната година-две ГЕРБ да стартира да губи капацитет, електорат. Всичките разтърсвания, умората у българските жители, ръководството не се употребява с доверие и прочие Което подсказва, че при идващ избор ще имаме по-сериозно преструктуриране на политическата картина.

- На целия този декор къде се нарежда „ антисистемната “ групировка на Слави Трифонов?

- Местните избори не са фокусът на групировката на Слави Трифонов. Любопитно е, че се задава един стеснен неин небосвод и той е възобновяване на така наречен правдивост по отношение на референдума в края на 2016 година Малко изключително звучи за начало, тъй като сходно ограничаване не е добре за новосъздадена партия, която би трябвало да преследва по-високи цели за посланичество. Като цяло това е групировка, която разполага със забележителен запас на доверие – над 10 % заявен избор, само че с всичките условности на динамичната конюнктура сега. Твърде рано е в сегашната турболентна среда на локални избори да кажем по какъв начин ще се развият нещата към тази групировка.

Можем да кажем обаче, че тя ще има популистки нюанс заради нейното ДНК, обвързвано с патриотични послания. Много е евентуално да прелее към себе си част от електоралния запас на Вътрешна македонска революционна организация. Излизайки на политическия пазар, партията на Трифонов може да черпи точно оттова поддръжка, както и от патриотичните обединения като цяло.

- Казвате популистки партии и обединения. Имат ли обаче поле за развиване или обществото е обръгнало от тях?

- Винаги ще има почва за сходни партии както в Европа и по света, по този начин и у нас. Моите упования са, че „ Няма такава страна “ не би могла да реализира мащаба, който имаше влизането на Национална движение „Симеон Втори" и на Симеон Сакскобургготски в политиката да вземем за пример. На едни последващи парламентарни избори партията на Трифонов би се позиционирала някъде над „ Воля “ и ще влезе в предстоящ парламент, само че не с повече от 10-12 %.

Очакванията са ми партията на Слави Трифонов да заеме може би четвърто място в идващ парламент и тя да стане тази политическа мощ, от която ще зависи образуването на идващото държавно управление. Когато и да било – дали след предварителни избори напролет или постоянни.

- Допускате предварителни избори ли?

- Ако се случи по този начин, че София да е с ново ръководство, ще станем очевидци на бързо преструктуриране в ГЕРБ. Тоест в неин интерес ще е да започва оптимално бързо един цикъл, с цел да минимизира вредите за нея.

Защото след борбата в София, даже да оставим настрани конкуренцията за кметското място, ще имаме доста изменена настройка в Общинския съвет. Очевидно ГЕРБ няма да реализират предходния си резултат. Българска социалистическа партия ще усилят резултата си. „ Демократична България “ ще донесе тази по-голяма смяна в София. Двете обединения, които са вдясно и вляво от ГЕРБ, в действителност се съревновават за второто място в Оценка за съвместимост.

Ще се случи един изпреварващ модел на това, което би се случило на едни бъдещи парламентарни избори. А след тях най-вероятно ще имаме ново Народно заседание с 5-6 политически сили.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР