Г-н Христанов, бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков тези

...
Г-н Христанов, бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков тези
Коментари Харесай

Договорът на ГКПП „Капитан Андреево“ е за един тир банкноти

Г-н Христанов, някогашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков тези дни риторично запита къде в действителност са мутрите сега – вън или вътре в държавната система. Каква е вашата генерална оценка за положението на войната сред задкулисие и публичен интерес?

- Може би Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево “ беше най-силният удар в лицето и в сърцето на задкулисието, тъй като прекъсна един от най-силните парични потоци – законни и противозаконни. Истината е, че се следят решителни дейности от правоприемниците на служебния кабинет извоюваното да бъде отстоявано. Имаше къс интервал сред 2 и 7 август, когато „ играчите “ пробваха да си възстановят контрола, само че не им беше разрешено. Изненадах се от тяхната безочливост – те не схванаха, че това е граница, а не гаражът им в къщи. Свикнали бяха с 12-те години безвремие. Явно новите министри на вътрешните работи и земеделието са имали потребност от малко време, с цел да се срещнат със обстановката и да подхващат решителни дейности.

Вижте цялото видео от изявлението с Иван Христанов :

 

Тъй като има и законен, и незаконен трафик, размерът на сумите през този максимален за Европа сухоземен вход евентуално е сложен за изложение?

- Опитвам се да обърна мащабите в смилаем тип. Една детска болница коства 22-25 млн. лв.. Това значи, че за 10-годишния монопол на границата, който им е подарен, България щеше да построи по една детска болница във всеки регионален град, а не да нямаме нито една. Какво да приказваме за хеликоптерното избавяне. Харченето на пари в интерес на обществото е мярка за цивилизованост. Държавата може да подари на един подозрителен индивид стотици милиони, само че не може с тях да построи детска болница. Тъй като не съм виждал 400 млн. лева на куп, направих пресмятане, че новият десетгодишен контракт, подписан скандално на 31 декември 2021 година, щеше да донесе на един човек 20 тона банкноти или товарът на един тир в пари. По 2 тона на година.

Този човек мъчно би измислил и осъществил цялата скица. Подобни структури се нуждаят от логистика, настойници и отчисления. Кои са настоящите лица над изпълнителя във веригата?

- За да се случва всичко това 10 година чадърите са били два типа. Единият е политически, другият е административен.

И не е имало трети – правосъден?

- Не са имали потребност от правосъден чадър. Сега към този момент им е нужен. Политическият чадър е бил обезпечен на най-високо равнище. Виждаме по какъв начин функционери на ГЕРБ гневно отстояват избрана позиция. Адвокатът в схемата също е гербаджийски функционер в Хасково. Паричният поток е голям и е несериозно да допуснем, че не е стигал до най-високото равнище. Има дисонанс в думите на господин Борисов, който се прави, че не знае нищо за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Виждаме, че от 2011 година България има проблем с приемането си в Шенген. Още тогава Борисов съобщи, че ще боядисаме една постройка и влизаме в Шенген. Ето обстоятелствата подред. Договорът с частната компания е подписан при фантастични условия. Тогава БАБХ написа писмо до Министерство на здравеопазването и декларира, че е чудесна концепция сградния фонд на границата да бъде трансфериран на организацията. Министерство на здравеопазването се удрят по челото и се изненадват по какъв начин до момента не са се сетили. И го вършат. Изведнъж обаче БАБХ се разсънва и споделя: вие доста добре ни го прехвърлихте този сграден фонд, само че ние не можем да го поддържаме. Защото нямали пари да извършат ремонта! Значи би трябвало да се даде чартърен и наемателят да го извърши.

Всичко потегля от един елементарен ремонт?

- Да. Тогава Министерство на здравеопазването споделя, че тази концепция е брилянтна. А става дума за някакъв корниз и водосток, който една от най-богатите организации не може да си разреши да ремонтира! И с тази обосновка се подписва 10-годишен контракт с набелязаната компания. Никой от администрацията не вижда нищо неправилно. За един малоумен водосток да дадеш цялата гранична база на БАБХ на външен оператор. После им дават да си създадат и лаборатория, която освен това е построена в нарушаване на законодателството. Това е пътят, по който е основан монополът на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. За да остане един човек и там да няма страна. В БАБХ единствено като кажеш Капитан Андреево, си уволнен. Темата е била табу в самата конструкция. Сезирахме ГДБОД, тъй като имаме вяра, че чадърът не е просто административен. А ето го и политическият чадър. От 2011 година Европейски Съюз повтаря, че до момента в който България не оправи граничния си надзор, Шенген е неосъществим. И то на равнище министър-председател. Значи хипотезите са две: или министър-председателят през тези 12 година е бил безусловно несръчен и не е бил в положение да оправи нещата на проблематичната граница, или не е желал да го направи. Аз като елементарен зам.-министър съумях да оправя всичко.

Имахте ли визия за проблема преди да встъпите в служба в Министерство на здравеопазването?

- Темата не е нова. Още предходното служебно държавно управление правеше опити да овладее границата и да възвърне държавността там. Г-н Спецов също постави големи старания и информацията е, че към него също са били отправени съществени закани.

От десетилетия е известно, че тъкмо през тази гранична точка минават и опиати, и оръжия, и мигранти. Възможно ли е тези настанени по абсурден метод на границата компании да имат съучастничество и в незаконния трафик със характерни товари, като изземват част от функционалностите на митницата и граничния надзор? Тогава сметката би се онагледила посредством доста повече тирове с банкноти.

- Напълно е допустимо. Информацията е, че това е правено. Камиони са минавали без въобще да са отваряни. Да си напомним хванатият в Австрия хладилен камион с мъртви бежанци. Но аз не съм някогашен зам.-министър на вътрешните работи.

Преди да напуснете поста си в Министерство на здравеопазването, вие завещахте на правораздавателните органи и друга „ радостна “ тематика – по какъв начин колектив от 700-килограмови крави ненадейно и дружно вземат решение да се разделят с живота си. Какво се е случило в това кравешко общество?

- Колективът е от 13 крави. Всеки фермер ще ви каже, че в разцвета на силите си тези животни са по 700 кг, а преди да умрат линеят от напреднала възраст и са по 400-500 кила. Зад всяка 700-килограмова крава, която ненадейно реши да почине и да бъде инсенерирана, стои ветеринарен доктор - за засвидетелствуване на събитието на място, водач - за товарене и транспортиране на натрупа, и публична на БАБХ - за приемане на всички тези условия и засвидетелствуване на липса на несъответствия. Всички тези хора би трябвало да вземат участие и по тази причина този сигнал също го подадохме в ГДБОП.

И шестте инсинератора за животни в България ли са свързани с тази скица за асимилиране на 60 млн. лева?

- От това, което виждаме, да!

В кои от обществено-политическите оси на несъгласие ще разположи Политическа партия предизборната си акция?

- Две са главните оси. Първата е надполитическа. В Политическа партия сме уверени, че войната, която се води сред ограбвани и крадци, не може и не би трябвало да бъде политизирана. Тя по-скоро е сплотяваща. Стана ясно, че кражбите са големи и като ги спрем, автоматизирано пренасяме България от коловоза на теснолинейките върху релсите на свръхсокоскоростните влакове. Макроикономиката демонстрира, че това е изцяло допустимо. Ясно е и, че мафията не си поплюва - подготвена е да впрегне цялото си политическо посланичество, с цел да не разреши да й отнемем златните гьолове, инсинератори, лаборатории, автомагистрали.

Освен пресушаване на блатото, хората чакат и градеж. Какви положителни послания ще насочи Политическа партия към гласоподавателите в дните до 2 октомври?

- Най-важното обръщение е, че установяването на господство на закона носи запас за лечебни заведения, за пенсионери и обществено слаби, за деца и млади фамилии. Българинът би трябвало да повярва, че България е неговата страна.

В продължение на десетилетия простоватият изказ печелеше избори. Разчитате ли, че откакто не говорите на народняшки език, хората по места ще ви схванат?

- Медиите могат да играят просветителна роля и да вдигнат равнището на цялото население. В същото време е видно че единствено един политик, само че на най-високо равнище може да провокира опростачване на диалога. Лично аз се стремя да приказвам налично. Ще изтъквам Айнщайн: „ Ако не можеш да обясниш закона за общата релативност по този начин, че баба ти да те разбере, значи и ти не го разбираш “.

Разговора води: Емил Янев

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР