Г-н Холаковски, къде ЧЕЗ Разпределение е съсредоточил усилията си в

...
Г-н Холаковски, къде ЧЕЗ Разпределение е съсредоточил усилията си в
Коментари Харесай

Над 100 000 домакинства и фирми в София са с по-сигурно електрозахранване след подобренията на ЧЕЗ през 2020 г.

Г-н Холаковски, къде ЧЕЗ Разпределение е съсредоточил напъните си в тази особена за всички година? Ще съумеете ли да извършите капиталовата си стратегия в период?
Въпреки усложненията, произлизащи от изключителното състояние и последвалата изключителна конюнктура, ние мобилизирахме всичките си старания по метод, който да разреши осъществяване на капиталовата стратегия в плануваните периоди. Традиционно най-активно по нея работихме през летните месеци, тъй като тогава изискванията за работа са най-подходящи и разстройствата засягат минимален брой дейни консуматори. В момента работата е съсредоточена и в  подготовка на мрежата за идния зимен интервал, тъй че да отговори в оптималната степен на потребностите на клиентите и на метеорологичните условия.
Усилията ни до момента бяха съсредоточени върху няколко изключително значими обекта отвън столицата. Модернизираме основни станции в районите на Дупница, Благоевград, Своге, Бобошево, Троян, Ботевград и други Реновираме електропроводи в Монтанско, с което ще се усъвършенства електрозахранването в района, а през тях ще се обезпечат и доставките на електрическа енергия и на нова компресорна станция по трасето на „ Балкански поток “. Във фокуса на нашата активност остава и подмяната на сериозната електроенергийна инфраструктура на столицата. Само тази година сме планували да вложим 7 млн. лева в сходни обекти.
София е двумилионен град с всички характерни характерности на електроразпределителната мрежа в една столица. Кои са целите за 2020 година?
В момента правим рационализация на подстанция „ Рила “ в София на стойност 777 000 лева Проектът ще докара до възстановяване на сигурността на електрозахранването за 30 000 клиенти в централна градска част на столицата, кварталите „ Изток “, „ Лозенец “ „ Гео Милев “ и „ Яворов “. Приключи подмяната на силов трансформатор в подстанция „ Средец “ на стойност 1,35 млн. лева, което води до възстановяване на сигурността на електроснабдяването в огромна част от града. Продължава работата по въвеждане в употреба на нова разпределителна уредба 20 kV в подстанция „ Бояна “ за 650 000 лева, с което се цели обезпечаването на спомагателни мощности в зони с интензивно строителство във витошката яка  - кв. „ Киноцентър “, вилна зона „ Беловодски път “, кв. „ Павлово “ и кв. „ Бояна “.
Извънредните условия единствено ни активизираха още повече и осъществяването на следващата замяна на кабел 110 kV и прилежащите подстанции е в своя ход още от месец юли. Стана процедура всяка година да подменяме по един основен кабел и тази година не е изключение. Технически е невероятно това да става по-често, тъй като при изключването на кабела по време на подмяната му, останалата мрежа би трябвало да има потенциал да поеме товарите му. Правилното образуване на всичко това е от значително значение, само че ние имаме доста положителни експерти, натрупахме доста опит и се оправяме сполучливо. Трябва да се знае, че това е един в действителност доста комплициран за осъществяване план, най-мащабният за годината, и да го изпълним професионално е наша съществена цел. Компромиси просто няма.
 ЧЕЗ търси стимулирани и сполучливи възпитаници за обществена стипендия ЧЕЗ търси стимулирани и сполучливи възпитаници за обществена стипендия
ЧЕЗ още веднъж търси най-успешните възпитаници, на които един или и двамата родители са умряли, с цел да им даде опция да получат соц...
Какви са компликациите при осъществяването на подобен обект? Каква е задачата му?
Конкретно през тази година се сблъскахме с компликации във връзка с намиране на специалисти от чужбина. Пандемията докара до затваряне на граници, а това се отрази на доста бизнеси. Нас затварянето на границите ни засегна по този метод.  Друго предизвикателство при сходни планове е прекосяването на кабелите през мощно урбанизирана градска част, което непроменяемо води до усложнения за нас и до краткотрайни неудобства за жителите. Но, в последна сметка, всяко усъвършенстване е съпроводено и от краткотрайни компликации. Проектът  ще донесе неведнъж по-голяма сигурност на електроподаването за огромна част от София. Той касае зареждането на над 85 000 клиенти в центъра на столицата, кварталите „ Изток “, „ Яворов “, „ Лозенец “, „ Гео Милев “, „ Дианабад “, „ Банишора “, „ Орландовци “, „ Зона Б-17 “, „ Хаджи Димитър “, „ Витоша “, „ Студентски град “, „ Драгалевци “, „ Киноцентър “, „ Симеоново “, „ Хладилника “, „ Кръстова вада “, селата Плана, Бистрица и Железница, вилни зони „ Малинова котловина “, „ Симеоново-Драгалевци “, „ Киноцентър “ и „ Ярема “.
Колко време ще продължи подмяната и в какво се състои?
Подмяната на кабела започва при започване на юли и се чака да завърши при започване на октомври.  Подменя се остарял, маслен кабел с нов – изсъхнал, създаден по нова технология, с доста по-сигурна изолираност. Реконструират се отчасти и прилежащите подстанции. Моментът за осъществяване на основния ремонт е деликатно селекциониран – работи се  в интервал, когато потреблението на електричество е най-ниска. По този начин  се заобикаля претоварване по мрежата, която  доставя ток на клиентите по време на подмяната на кабела.Трасето, по което се правят ремонтните работи, минава през регионите „ Сердика “ и „ Оборище “, а кабелът се подменя в непристъпен колектор, което постанова съответните изкопни действия в неговия сервитут. Извиняваме се на жителите за вероятно породените неудобства по време на ремонта и изкопните действия. Взехме  нужните ограничения нашите подизпълнители да ги сведат до най-малко.
Има ли риск за електрозахранването в посочените региони по време на ремонтните действия?
 Дружества на ЧЕЗ в България сполучливо минаха втори контролен одит на системите за ръководство на качеството Дружества на ЧЕЗ в България сполучливо минаха втори контролен одит на системите за ръководство на качеството
Три от сдруженията на групата ЧЕЗ в България - „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, „ ЧЕЗ България “ ЕАД и „ ЧЕЗ...
Искам да подчертая, че неслучайно дефинираме плана като извънредно огромен. Организацията по неговото осъществяване е комплицирана, включени са всички звена в сдружението, подхождаме доста отговорно и се надяваме, че ще се оправим при минимални неудобства за всички. Създадена е нужната организация, с цел да не се позволяват никакви неудобства за тях по време на ремонтните действия във връзка с електрозахранването и за предприемане на незабавни дейности при възможни форсмажорни условия и спирания.
По време на реконструкцията кабелът е изключен и клиентите са захранени едностранно. Категорията на електрозахранване на клиентите на ЧЕЗ Разпределение през целия интервал не е нарушена. В случай на непредвидена спешна обстановка ще активизираме спомагателни спешни екипи. Създали сме проект за реакция при потребност и поддържаме контакт със Столична община и органите на Министерство на вътрешните работи при нужда. Досега нямахме и не чакаме проблеми, само че в никакъв случай не сме застраховани от интервенция на трета страна или непредвидена повреда, по тази причина сме готови за всеки един сюжет. Разбира се, държа да подчертая, че рискът от пораждане на повреди поради нападения върху оборудването се минимизира в бъдеще, тъй като технологията, по която е основан новият кабел, го прави нищожен за крадците.
Очакваме скоро да се радваме на едно по-сигурно и качествено електрозахранване за огромна част от столицата на България.
Какви средства инвестирате в този план?
Подмяната на кабела, над 1 200 метра, и реконструкцията на прилежащите му подстанции е на стойност 4 200 000  лв., това е една от най-големите ни вложения за 2020 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР