Г-н Гешев много държи да покаже, че не може да

...
Г-н Гешев много държи да покаже, че не може да
Коментари Харесай

Адв. Михаил Екимджиев: Целта на Гешев е профилактиране на президента

Г-н Гешев доста държи да покаже, че не може да осмисли някои съществени разпореждания, а точно член 103 от Конституцията на  България, според който прогласява неотговорността на президента и вицепрезидента за дейности, осъществени при осъществяване на техните функционалности, и за издадените от тях актове. Те не могат да бъдат арестувани и против тях не може да бъде възбудено наказателно гонене. Ползват се с имунитет. Държавната измяна на президента по смисъла на член 103, алинея 1 не е измяна по смисъла на Наказателен кодекс.
Това изясни в изявление за bTV адв. Михаил Екимджиев по отношение на настояването на основният прокурор Иван Гешев Конституционния съд на Република България да пояснява съответни текстове от висшия закон. Искането е обвързвано с имунитета на президента, като документът е оповестен на уеб страницата на прокуратурата.
" Целта е ясна, профилактиране на президента , президентът да бъде държан на къса каишка с инспекции, с следствия, с цел да не помни за концепциите си за промени в Конституцията и ограничение на пълномощията на основния прокурор. ", добави още Екимджиев. 
„ Въпросите са налепи, тъй като огромна част от тях имат отговор в Конституцията. Според мен това искане е процедурно неприемливо – не може нереално да бъде питан Конституционния съд да пояснява Конституцията без да има съответен проблем “, уточни още юристът и добави, че Конституционният съд не е просветително институция. 
По думите му настояването би трябвало да бъде отклонено.
На въпрос дали президентът може да бъде разследван за неща, които е направил преди встъпването си в служба адв. Екимджиев отговори, че по време на мандата си президентът по никакъв метод не може да бъде подложен на углавен развой или напън под формата на инспекции или следствия.
" Всяко деяние на управляващите, което демонстрира тяхното желание дефакто е фактическо обвиняване и е безусловно неприемливо. Това значи Конституционният съд да развива просветителна активност и да просветлява мозъците на хора, които не са учили, когато е трябвало ", изясни още експертът.
" Смисълът е да се резервира интегритета на президента, неговата самостоятелност, да не виси над него някакъв дамоклев меч от страна на прокуратурата ", означи още Михаил Екимджиев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР