Г-н Георгиев, преди дни внесохте за укрити данни относно наднормено

...
Г-н Георгиев, преди дни внесохте за укрити данни относно наднормено
Коментари Харесай

Председателят на ФПБ: Недоволството в Хасково няма да започне само, ние от ФПБ го предизвикваме!

Г-н Георгиев, преди дни внесохте за укрити данни по отношение на наднормено наличие на Алфа-частици в питейната вода на Хасково, сега, в който управляващите в Хасково обявиха, че водата в града е към този момент годна за пиянство и готвене. Всъщност в сигнала си, Вие обвинявате регионалния шеф доктор Стефка Здравкова, кмета Станислав Дечев и шефа на РЗИ доктор Соня Димитрова в неистина, по този начин ли е?

Не се знае от по кое време водата в Хасково е несъответствуваща за питейни потребности и подготвяне на храна и чия е виновността във времето, само че информацията за радиоактивното замърсяване стана притежание на хасковските консуматори едвам напролет на 2017 година От тогава до сегашния миг доста приказки се изприказаха и доста задължения се поеха от властоимащите. И откакто повече от три години на нас ни се доставяше вода с водоноски като по време на чума в средновековието, на 10 април т.г. при визитата на мин.председателя Бойко Борисов в Хасково беше обявено, че казуса с качеството на водата е решен. На 19 май на взаимен брифинг шефа на Хасковска област доктор Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и шефа на РЗИ- Хасково доктор Димитрова осведомиха жителите на Хасково, че във водата, доставяна от водоснабдителната мрежа и предопределена за питейно - битови цели, наличието на радиоактивните детайли Уран и Алфа частици е в рамките на пределно-допустимата норма и към този момент може да се употребява за питейни потребности и подготвяне на храна. Информацията с която аз разполагах беше напълно друга.

Затова в качеството на ръководител на Федерацията на потребителите в България и на съображение Закона за достъп до публичната информация желаех от шефа на РЗИ-Хасково да ми се дават всички прокотоколи от последните изпитани проби вода по отношение на наличието на радиоактивни детайли. От получената информация стана ясно, че за последните шест месеца са взети проби от девет разнообразни пункта на територията на града. Във всяка една от пробите е потвърдено наличие на Алфа частици от 2 до 5 пъти над допустимото наличие. С други думи, на взаимния брифинг на 19 май шефа на Хасковска област доктор Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и шефа на РЗИ- Хасково доктор Димитрова са разполагали с информация за наднорменото наличие на Алфа-частиците във водата, само че излъгаха хасковлии, че наличието на радиоактивния детайл е в рамките на пределно-допустимата норма и към този момент може да се употребява за питейни потребности и подготвяне на храна. С това и тримата сътвориха предпоставки за застрашаване живота и здравето на хасковлии.

Как се стигна дотук, че въпросът с хасковската вода да бъде предаден на Прокуратурата?

Не забравяйте, че с изключение на ръководител на първата достоверна и най-голяма потребителска организация в страната, аз съм и гражданин на Хасково. В Хасково живее моето семейство, моите деца, моите внучки и доста другари. Няма по какъв начин да остана безразличен към безхаберието на управлението на хасковското водно сдружение и ръководещите региона и община. Затова реших, че е редно да алармирам Главния прокурор с искане да бъде осъществена предварителна инспекция и при съществуване на задоволително данни, да бъде формирано досъдебно произвеждане против обл.управител на Хасковска област доктор Здравкова, кмета на Хасково Станислав Дечев и шефа на РЗИ- Хасково доктор Димитрова.

Само локалната ли власт е виновна за това " разминаване " или укриване на по-високите стойности на Алфа-частиците? Дали няма защита от по-високо равнище?

Ако приемем, че регионалния шеф и кмета на общината са некомпетентни по този въпрос, което не предстои на подозрение, само че шефа на РЗИ би трябвало да е наясно. От една страна си изяснявам укриването на по-високите стойности на Алфа-частиците с желанието на деятелите на ГЕРБ да се подмазват на водача си Бойко Борисов, пред който са рапортували, че ще се оправят с казуса. От друга страна очевидно и тримата страдат от синдрома на " свещенната крава ", т.е. считат, че са недосегаеми. Нищо неприятно, само че в тази ситуация става въпрос здравето и живота на хората, което всъщност е закононарушение по работа. А дали има защита, дано хората да преценяват, тъй като при започване на м.април 2018 година, взаимно с господин Радан Чолаков от Хасково организирахме две срещи в Министерство на регионалното развитие с министър Нанков и зам.министър Малина Крумова. На срещите управлението на Министерство на регионалното развитие се зангажира с трайно решение на казуса до края на 2019 година В взаимно писмо до ФПБ от 14.05.2018 година, от Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването и Министерство на околната среда и водите се акцентира, че единственото различно решение на казуса с качеството на питейната вода е доизграждането на пречиствателна станция на бент.Тракиец. За страдание, вместо да се провиснал 2-3 благ.лв. за доизграждането на съществуваща пречиствателна станция на бент.Тракиец, отстояща на 15 км. от гр.Хасково, се отпуснаха 2 благ.лв. за създаване на 8 дублиращи сондажни кладенеца за питейна вода в три зони от едно и също подземно водно тяло, за което е потвърдено, че водата е радиоактивно нечиста.

Оправдана ли е съгласно вас новата цена за кубик вода в Хасково?

В никакъв случай. Редно е да се знае, че качеството на водата за питейно-битови цели се дефинира от Наредба №9 от 16.03.2001 година Съгласно тази разпоредба управлението на ВиК Хасково е длъжно да подхваща всички нужни ограничения, с цел да се усигури снабдяването на хасковлии с безвредна и чиста питейна вода. По смисъла на чл.3, ал.2 на наредбата питейната вода е безвредна и чиста, когато не съдържа радиоактивни и други субстанции в брой или централизация, които съставляват евентуална заплаха за здравето на индивида.Това значи, че през последните три години ВиК Хасково е доставяло на хасковлии вода, негодна за пиянство и евентуално рискова за здравето на потребителите. С други думи, доставената вода не дава отговор на условията на чл.5, ал.1 от Наредба №9. След като доставената вода е била и продължава да е негодна за контрактуваното предопределение, доставчика ВиК Хасково, освен, че не би трябвало да покачва цената, само че даже би трябвало да я понижи.

Г-н Георгиев, заявихте, че отказвате да заплащате регистрираната по водомер употребявана вода. Вероятно от ВиК -Хасково ще ви изпратят покана за непринудено заплащане след което могат да заведат и правосъден иск.Не се ли притеснявате, че може и да бъдете наказан?

За сведение, в централния ни офис в София на ул.Веслец №2, сме получили над 13 хиляди потребителски тъжби. Офисът ни се е трансформирал в изповедалня за тъгата на хиляди жители. На всички консуматори обясняваме, че с изключение на да се оплакват, те би трябвало да се борят и за правата си. Както загатнах, аз съм ръководител на потребителска организация с огромен престиж и като хасковлия желая да дам образец по какъв начин би трябвало да се борим за права си, по какъв начин би трябвало да погребем страхове си. Затова изобщо не ме тормозят възможни правосъдни искове от страна на ВиК-Хасково, тъй като съм уверен, че аз и юристите на Федерацията на потребителите разполагаме с задоволителни причини да се оправим с възможните искания на ВиК Хасково. Дали хасковлии ще последват моя образец, зависи от самите тях. Те обаче би трябвало да са сигурни, че нашите юристи са разполагаем.

Позицията ви е разбираема, само че не е ли редно да заплащате употребяваната вода, само че не като такава за питейни потребности и готвене?

Напълно сте права. Не отхвърлям, че както аз, по този начин и всички поданици на Хасково употребяваме вода, доставяна от водния оператор в Хасково, само че според напътствията на Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването, както и рекомендациите на РЗИ -Хасково тази вода е годна единствено за битови потребности. Което значи, че до момента в който не се показват неопровержими доказателства, че доставената вода подхожда на условията на Наредба №9 е редно да заплащаме регистрираното количество по цена на промишлена вода, т.е. съвсем на половин ата цена, одобрена от КЕВР. Нека не се не помни, че в продължение на повече от 3 години ВиК Хасково доставя нездравословна за здравето и живота на хасковлии радиоактивно нечиста вода. Казано по различен метод, хасковлии биха могли да предявят и искове за връщане на надвзетата сума над цената за промишлена вода за последните три години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР