- Г-н Георгиев, повече от месец продължават протестите с искане

...
- Г-н Георгиев, повече от месец продължават протестите с искане
Коментари Харесай

Ако те е страх от гражданите, ти вече си нелегитимен

- Г-н Георгиев, повече от месец не престават митингите с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. Започнахте и засилени блокади из страната, само че виждате ли някакъв резултат и докога по този начин?

- Ефектът следва - хвърлянето на оставките на Борисов, на Гешев, само че освен на техните. Трябва да си тръгнат и шефът на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, и шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Тази към този момент четворна цел се споделя от всички протестиращи жители. Оставките на Борисов и Гешев би трябвало да се случат по едно и също време, с цел да имаме някакъв пробив за действителна смяна. 

- Казвате действителна смяна, само че към този момент нито Борисов, нито Гешев имат желание да се отдръпват. На този декор по какъв начин възнамерявате да продължите?

- Нормално е двамата да упорстват и да не подават оставки. Те са едно. Както Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган осъзнават, че в случай че изгубят надзор върху прокуратурата, са обречени, по този начин и Гешев осъзнава, че в случай че неговите господари сдадат властта, т.е. Борисов подаде оставка като министър председател, с него е свършено. Те взаимно ще се крепят и пазят, ще се опитат и посредством репресии и напън по отношение на протестиращите и водачите на недоволството, както и против медии и публицисти, да спрат митингите и блокадите. 

Освен че показва своята безочливост, Борисов демонстрира и своята беззащитност. Протестите не престават повече от месец, блокадите - близо две седмици, а властта е неспособна да се оправи с тази дълбока рецесия. От друга страна, тя няма и потребен ход. Ако тръгнат със мощ против нас, против протестиращите, защото БОЕЦ е един от уредниците на блокадите, това ще бъде техният край. Оставяйки ни на блокадите, те демонстрират уязвимост и боязън. Убеден съм, че митингите ще съумеят. Важното е да не се отхвърляме и те да се развиват, от ден на ден жители и обитаеми места да се включват в тях. Ние призовахме " Блокирай мафията! " и това би трябвало да се случва в цялата страна. Където имаме наши комитети, хората се свързват с нас, а където нямаме, те се самоорганизират и блокират работата на регионални управи, гари, митници, автомагистрали, пътища. Това е методът за изява на нашето непокорство против мафията в ръководството.

- Как се развива обстановката в страната, тъй като знаем, че София не е България? Питам ви, тъй като ГЕРБ държи властта навсякъде и сякаш има боязън у хората в по-малките обитаеми места от репресии.

- Да, ГЕРБ държат властта напълно - и Министерство на вътрешните работи, и службите, и прокуратурата, изпълнителната и локалната власт. В дребните обитаеми места е още по-тежко. Там отношението на Министерство на вътрешните работи е по-различно в съпоставяне със столицата. В София митингите са символни и медиите отразяват зорко и даже да желаят, ще е мъчно за мафията и нейните институции бухалки да бъдат толкоз нападателни и брутални. В по-малките градове върви развой на профилактиране - в Стара Загора, в Дупница, в Перник, Видин. Активните жители са привиквани авансово, заплашвани, репресирани. Дори при опит за блокади биват арестувани, сформират им се актове и прочие Но пък и там страхът се пропуква.

Надяваме се, че нашите блокади ще провокират лавината от всеобщо неодобрение и би трябвало да устоим до дъно. Ще спечелим тази борба не със мощ, а с неотстъпчивост и увереност. 

- Какво следва по-късно? Мнозина споделят - хубаво, ще свалим Борисов, а по-късно какво и кой, отново ли същите втръснали и изхабени политици?

- Това е идващ диалог. В момента не е настоящ въпросът кой ще пристигна, а да свалим тези. Битката за властта е идната и всички би трябвало да го осъзнаят. Кой ще пристигна след това, може би не е най-важното, тъй като който и да е той, ще знае, че нацията има и интензивно гражданско общество, което няма да го търпи не 10 години, а 10 дни, в случай че съобщи интереса на обществото. Който и да пристигна по-късно, няма да бъде като актуалните, които трансфораха страната ни в кочина, буквално. И които предадоха и продадоха страната ни.

От друга страна, безконечният въпрос кой ще пристигна след това е все едно човек, който е тежко болен, да не се лекува, тъй като по-късно може да се разболее от друга болест. Човек прави всичко допустимо да се пребори с тумора сега, а какво ще се случи след това, ще забележим. Вярвам, че има почтени и почтени хора. Има други възможности. Тези политици или хора, които имат упоритостта да вземат участие във властта, застанат до жителите в този момент и оказват помощ да спечелим борбата, ще имат моралното право да потърсят доверието на жителите. Няма да убеждават, а ще са потвърдили, че имат смелостта да отстояват нашите ползи.

- Какви са връзките ви с останалите дейни участници в митингите - с така наречен Отровно трио, с " Демократична България ", " Правосъдие за всеки ", " Зелените "?

- Всички те са част от един развой, само че за жалост с Отровното трио след саботажа, който направиха на огромния народен митинг на 16-и, загубихме контакт. Няколко пъти търсихме диалози, само че без резултат. Организирахме народен щаб, само че без триото. Този щаб е самобитен формат на съгласуваност на дейности сред дейните организации, които са част от митинга. Трябва да консолидираме и фокусираме цялата мощ и сила, с които разполагаме. Не е по силите на една организация сама да се пребори. Този развой върви.

Силата на БОЕЦ е с хората по площадите. Ние организираме от 7 година сходни митинги. Част от силата на другите организации е във връзките с медиите, други имат интернационалните контакти... По този метод, разпределяйки си отговорностите, усилваме своята мощ.

- БОЕЦ желае привикване на Велико национално заседание. Каква е концепцията ви?

- БОЕЦ обявихме нашите стъпки и хрумвания още преди 20 дни. Велико народно събрание е част от тях и е много надалеч в бъдещето. Преди това има да извървим дълъг път - оставките, приемането на лустрацията, нов Изборен кодекс, цивилен надзор върху изборите, мажоритарен избор в един тур. След което при президента да се образува цивилен длъжностен кабинет с една цел - да подсигурява почтени и свободни избори, които да излъчат реформаторско болшинство с огромна гражданска квота и едногодишен мандат за подготовка на избори за Велико народно събрание. Ако в този момент създадем Велико народно събрание, има голям риск болшинството още веднъж да бъде на статуквото и знаем какъв ще бъде резултатът.

- Всичко, за което говорите, не ви ли прави мечтател? 30 години не успяхме да променим кой знае какво в политическата обстановка, а в този момент вие за година и половина желаете да го сторите?

- Може би времето на идеалистите е минало, само че пък тъкмо в този момент се нуждаем най-вече от същински интензивно гражданско общество. Което е и огромната ни цел - да създадем такова общество. Когато него го има, няма да има значение кой ще бъде на власт. Ние ще бъдем реперът, ще принуждаваме нашите управници да извършват обещанията си и ще ги наказваме, когато не го вършат.

Партии и партийци има доста, само че ние виждаме работата си на гражданския фронт. Будно гражданско общество, с инстинкти и реакция - това е огромната ни цел. 

- Лично вас боязън ли ви е от репресии?

- Ние сме естествени хора и всеки от нас има какво да губи. Имаме фамилии, деца, бизнеси. Не бих споделил, че изпитвам тъкмо боязън, само че терзания имам. Имаме против себе си зложелател, който е кадърен на всичко. Лично аз съм минал през много премеждия, посегнаха на брачната половинка ми, на децата... На личен тил сме усетили на какво е способна мафията. Не можаха да ни спрат и не се предадохме. Личният образец е доста значим - да го видят необятният кръг от жители. Готови сме да платим цената си за отстраняването на мафията. Наглите, които стоят против нас, го осъзнават. Затова са и всички тези каузи против мен, против БОЕЦ, против останалите наши съидейници и против дейните жители. Всички институции бухалки са впрегнати.

- А до каква степен стигна една от борбите ви - " Барселонагейт "?

- Следствието в Испания продължава много интензивно. Ето образец за това по какъв начин българските институции, сезирани преди 3 година от БОЕЦ, не подхващат никакво деяние по сигнал, а испанската прокуратура в границите на 3 месеца образува инспекция, откри задоволително данни и стартира действително следствие. По същия метод е и с европейските институции. Сигналите, които внасяме, разобличават мафиотската същина на прокуратурата и на Гешев. И тяхната задача да изпират мафията и да обезпечават индулгенции за ръководещите ни нарушители. Прокуратурата от дълго време е изгубила своята същина на бранител на публичния интерес. В момента Гешев извършва ролята си на страж на мафията, на Борисов, Пеевски и Доган.

Не могат да ни спрат. Те се опасяват, а не ние. Борисов слезе от джипа и се качи на вертолет, тъй като го боязън, че ще то сгащим някъде и че ще подпише оставката си под дъжд от яйца и домати. Когато те  е боязън от жителите, ти към този момент си нелегитимен.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР