Г-н Георгиев, на какъв етап днес са гражданските процеси, които

...
Г-н Георгиев, на какъв етап днес са гражданските процеси, които
Коментари Харесай

Изборите струват толкова, колкото се краде от 3 км магистрала

Г-н Георгиев, на какъв стадий през днешния ден са гражданските процеси, които започнаха през юни предходната година, на каква фаза е борбата сред общество и статукво?

Рязко се смениха целите и методите на деяние, влизаме в класическа предизборна акция, има нови субекти, които за първи път ще влязат в Народното събрание. „ БОЕЦ “ обаче отстоява решението си да не влиза в борбата за властта. Нашата борба е да отстраним мафията от властта. Няма да ни видите в депутатски листи и сметки за министерски кресла. Но имаме ясни послания към жителите. Най-важното е хората да вземат участие всеобщо, да се политизират, те имат избор. Гласуването ще им даде правото след това да търсят отговорност. Партии и партийци има задоволително, нужно ни е гражданско общество, това е огромният недостиг на България.

Дори при оптимистичен вид огромна част от популацията да отиде до изборните секции, главният въпрос остава: кого да натовари със своите условия, в случай че желае да пречупи статуквото?

Не даваме съответни препоръки. Имаме два правилото, които съблюдаваме прецизно. На първо място, „ не “ за носителите на мафиотския модел – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, така наречен патриоти. Друг филтър към останалите е отношението към „ Турски поток “, лустрацията, Опънлукс – вижте им реакциите и ще се ориентирате кои са ментета и кои са същински. Мафията не спи и си готви новите патерици. ГЕРБ са царе да придърпват за съдружни сътрудници партии, които са били срещу тях.

Статуквото очевидно готви „ перестройка “.

Дори не желаят и да се преобличат. Наглостта им е невиждана. Правят всичко демонстративно пред очите на жителите, с цел да им втълпят, че нищо не зависи от тях. Затова битката ни е за интензивно гражданско общество, което реагира на всяка несправедливост. Второто ни обръщение е: контролирай изборите, избави своя глас! Ние ще се записваме като наблюдаващи. Много е значимо да се знае, че изборните операции от дълго време не се вършат в секционните комисии. Масовата замяна се случва на равнище „ Информационно обслужване “ и посредством следения избор на държавната администрация – там се обезпечават стотици хиляди гласове, без забележими фалшификации.

Рискът да получим нова порция от същото ядене е доста висок, тъй като опозицията е безпределно разединена от разногласия за идейна непорочност. Как освен това състояние да бъде разглобена машината, която създава корупция?

Смяната на този модел минава през избори и промяна на ръководещите.

Движение за права и свободи официално не ръководи, само че съгласно мнозина сърцето на модела е точно в „ Сараите “.

Ако приказваме за съпротива, фактът, че някои партии не вземат участие директно във властта не значи автоматизирано, че са съпротива. Затова Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не са опция. Вече 30 година гледаме театъра на имитациите. Двуполюсен или триполюсен, това си е един характерен мафиотски модел, с другите кланове на едно и също образувание. Най-вероятно ще се наложи да смъкваме и идващите, нищо неприятно няма да вървим към по-следващи избори. Мафията втълпява, че изборите са нещо мъчно и скъпо, а те са най-свещеното проявяване на демокрацията, служат като решето за имитатори и предатели. Едни избори костват толкоз, колкото се краде от 3 км автомагистрала. Което значи, че в случай че понижим кражбите единствено с 10%, можем да си ги вършим и всеки месец.

Вие отправихте серия от въпроси и към президента Радев. Смятате ли, че напъните му в борбата с модела са незадоволителни?

Упрекваме го в безучастие по избрани тематики. Той неведнъж резолира с „ не “ поръчките за отваряне на стенограмите по проблема КТБ и разкри стенограмата, тъй като беше наказан от „ Биволъ “, а не тъй като самичък пожела да го направи. По ДДС-гейт и нашите разкрития за източени 16 милиарда отговор нямаме и до ден сегашен. В самото начало на мандата му го сезирахме за защитата на Пеевски и Доган, само че той реагира чак след Росенец и нахлуването на прокуратурата в президентството. Тук включваме и тематиките за лустрацията, за „ Турски поток “. Ние нямаме потребност от президент-статистик, а от човек с действителни дейности. Митове и митове са приказките, че президентът нямал пълномощия. Напротив, той разполага с големи запаси.

Да предположим хипотетично, че Борисов се отдръпна, а Гешев бъде свален като основен прокурор. Смятате ли, че това би било задоволително, с цел да бъде погубен моделът, против който се борите?

Това са нужни и наложителни стъпки. Но ние следваме логическо-институционална линия: оставка, съд, затвор. Което значи, че след оставките би трябвало да вървим към отпушване на правосъдната система и неизбежна правосъдна промяна, което ще докара до окончателния резултат. Прочистването не е единствено премахване от власт, пречистване не е допустимо без отмъщение. И идващите управници да знаят, че в България има настояща правосъдна система и интензивно гражданско общество.

Досега такива практики в България няма.

Практики няма, само че има опити. Пускали сме доста сигнали и за Цветанов, и за Борисов. Затова мафията си назначи Гешев. Да може посредством съзнателно негодни обвинявания да оправдава своите господари. Още в прокуратурата делата са предрешени и след това съдът е с вързани ръце. Борисов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи неслучайно споделяше: „ Ние ги хващаме, те ги пускат “.

Статуквото разполага с големи финансови и властови запаси. Как ще спечелите тази неравна борба?

С поредност и жертвоготовност. Да, те разполагат с голям запас, само че би трябвало да се знае, че и поддръжката на този корупционен модел коства скъпо. А парите от Брюксел понижават и държавният бюджет все по-трудно се източва. Машината стартира да скърца.

В началото на прехода машината за корупция произвеждаше „ добре облечени предприемачи “, по израза на самия Борисов, след това пристигна времето на „ сполучливите млади българи “, както се самоназова един от главните участници в задкулисието. Моделът се уголемява на всички равнища и като че ли към този момент не е единствено централен?

Не съм склонен, казусът е напълно централен. Корупцията се развива по модела на прокуратурата: едно дебело туловище стои на върха на всички институции и пуска разклоненията си надолу до последното магазинче в квартала. Рестото и отчисленията се връщат назад до върха.

След като не участвате в предизборната битка, за какво не издигате самостоятелни цивилен претенденти?

Безсмислено е и хаби запас. Подобни претенденти имат смисъл само като цивилен представители в Народното събрание. Но те не вземат решение нищо. Ние се опитваме да катализираме построяването на действителни политически субекти. Радикалните промени желаят радикални решения.

Коя от предизборните платформи стои най-близо до вашите разбирания?

Парадоксално, само че съм прочел единствено две: на Движение за права и свободи и „ Демократична България “. Просто други няма. Ако човек чете предизборни стратегии отвън съществуващите действителности, всички те заслужават да бъдат подкрепени. Програми, поръчки и обещания не стигат. Вижте хората и дейностите. Все отново би трябвало да отбележа, че единствено „ Зелените “ и „ Демократична България “ поддържаха наши хрумвания и акции.

Познавате ли се персонално с Бойко Борисов?

Да, познавам се персонално. Преди 8 година бях член на ГЕРБ. Тогава бяха наивни времена, когато мислехме, че ГЕРБ е формулата да се противопоставим на Движение за права и свободи и злото, наречено Делян Пеевски. Борисов първоначално взе властта със поръчката, че ще борим Движение за права и свободи и комунистите. През 2013 година доста маски паднаха. Тогава напуснах ГЕРБ и заявих на Борисов в очите, че оттук насетне ще бъда първият, който ще го преследва до дупка. Заради лъжите и излъганите очаквания.

Сега, в случай че го срещнете очи в очи, какво ще му кажете?

Правим тези опити, само че той се крие от нас. Въпроси доста. Като да вземем за пример, ти ли си татко на детето на Мис Бикини от къщата в Барселона? Отговорът на този въпрос ще даде още доста други отговори. Какво да приказваме за трите милиарда, закопани в „ Турски поток “ и другите схеми! Тези дни ще създадем акция, която ще върне на дневен ред един от най-тежките корупционни кавги в България. Ето още един въпрос към Борисов.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР