Г-н Димитров, вие сте един от най-успешните ръководители на местна

...
Г-н Димитров, вие сте един от най-успешните ръководители на местна
Коментари Харесай

Често ми се налага да казвам „не“ и това не ме плаши

Г-н Димитров, вие сте един от най-успешните ръководители на локална власт в страната, под ваше ръководство панелния комплекс „ Тракия “ се трансформира от „ бетонна спалня “ в най-хубавия пловдивски квартал за живеене. Как се случва тази трансформация?

Когато приемаш работата си като персонална отговорност и задача, е по този начин. Няколко години печелим наградата за най-хубав квартал в Пловдив. Много от жителите му споделят, че не е належащо той да се напуща, тъй като в неговите рамки има всичко належащо – не приказваме единствено за магазини от огромните вериги, за кината и спортните площадки, само че в регион „ Тракия “ се намират множеството паркове на града. Обитатели на други квартали на драго сърце посещават най-новия ни парк „ 2019 “ – съвременен и озеленен, с европейски характерности. В годините развихме добре и именития парк „ Лаута “, където с изключение на спорт и разходка, вършим неповторими културни събития. На нашия национален събор, да вземем за пример, идват по 50 000-60 000  индивида, повече, в сравнение с огромен футболен мач.

Вашата работа е мениджърска и за каквото и да приказваме, все ще става дума за пари, а множеството кметове у нас се оплакват от хронична липса на средства. Какъв е вашият бизнес модел, който ви извежда безапелационно на трети избор за кмет на региона?

Фигурата на районния кмет е доста забавна в ръководството на огромните градове – той е избираем, само че без личен бюджет, търпи разминавания в политически възгледи с другите. Но постоянно съм казвал, че не парите са всичко и с пари всеки може. Някои се провалят и с огромни средства. При нас връзката с жителите е доста мощна и даренията са в съществени размери. От друга страна гоним оптималното качество във всеки план и всяка активност – тротоарите, паркингите и озеленяването в региона са илюстрация на това. А веломрежата ни е най-голямата в Пловдив. Аз отивам на работа или с велосипед, или с тротинетка.

Още при започване на годината вие заявихте, че бюджетът за 2021 година ще е по-малък, само че ще се справите. Имате ли различни разновидности за финансиране?

Ако един кмет желае да е сполучлив, би трябвало да има добър бюджет. От друга страна би трябвало да е прям, с цел да го избират. А с цел да му се изпълнят обещанията, би трябвало да съществуват източници на финансиране. Сега имаме потребност от преасфалтиране на булеварди и от околовръстно шосе, с цел да облекчим трафика, значи би трябвало да договорим съответния бюджет.

Говори се доста, че с финансиране от Европейски Съюз изграждате интернационален теоретичен център за върхови достижения в квартала. Каква ще е насоката му?

Това е център за биотехнологии, който ще притегли в кв. „ Тракия “ доста млади учени, тъй като имаме и поземлен университет, и ботаническа градина. Сградата на центъра за биотехнологии ще бъде емблематична за целия Пловдив.

Няма по какъв начин да не стане дума за спорт, вие сте обвързван със спорта, а в квартала е седалището на именития пловдивски „ Локомотив “. Какво казвате на почитателите?

Обръщаме изключително внимание на детско-юношеската школа на „ Локо “, а спортните  бази на четирите учебни заведения в региона се усъвършенстват и уголемяват непрекъснато. Имаме покрити зали, стадиони и фитнеси навън.

Вие сте в управлението на една от федерациите по таекуондо, където евентуално имате по-дългосрочни проекти. Но повече от половин Пловдив поддържа „ Локо “-то, което е основано във вашия регион. Как стои въпросът с построяването на стадиона в „ Лаута “, знаем, че в огромната си част футболната база в страната е в окаяно положение?

Ако мога да извлека някаква изгода от дългогодишното ми съдийство във федерацията по таекуондо, то е, че имах опцията да видя доста зали и игрища по целия свят. Преди разпитвах европейци и азиатци по какъв начин се построяват тези бази, а в този момент мога да се похваля, че сме проведени две международни шампионати в зала „ Колодрума “. Ще пристигна времето и на стадионите. Виждам, че сега има финансиране за " Локомотив “ и „ Ботев “, обръща се внимание и на по-малките клубове в града. На стадиона в „ Лаута “ сега се налива подложният бетон на именитата естрада „ Бесика “. Спортът е приоритет освен в кв. „ Тракия “, а и в целия Пловдив.

Тъй като приказваме за спорт, а тематиката е много дискусионна, кой модел за развиване на клубния футбол у нас е по-подходящ: привързване към наедрял предприемач вид „ бащица “, както се практикува към този момент десетилетия, или необятна благосъстоятелност и всеобщо акционерно присъединяване на последователи?

Не съм доста покрай футбола - спортът, с който се занимавам, е ориентиран извънредно към покачване на етиката и е положен на твърди правила и дисциплинираност, и се веселя, когато не всеки път парите в спорта са водещи за постигането на резултати. А какво значат парите във футбола, видяхме при срещите на наши тимове с колоси от Европа.

Това е по този начин, само че Крушарски прави в „ Локомотив “ чудеса с дребен бюджет.

Затова споделям, че парите не всеки път са най-важни.

Тема номер едно в страната сега е корупцията. Как може да бъде изолирана корупцията от обществените средства, съгласно вашата процедура като кмет?

Корупцията има разнообразни равнища. В кв. „ Тракия “ публичните поръчки вървят обикновено, имаме отлични адвокати. В моята администрация се старая да посрещам всеки клиент по-добре, в сравнение с в магазин. Свърши работа на хората с усмивка, вместо да ги гледаш с чиновническа пренебрежителност, считам аз. Знам, че и жителите, и бизнесът желаят услугите да стават за минути, а не за дни. Разбира се, за бистрота и експедитивност, желаеме всички услуги да станат електронни.

Лесно ли работите с огромната община в Пловдив?

С огромната община работим през общинските предприятия, като „ Градини и паркове “, „ Чистота “, „ Организация и надзор на превоза “, „ Общински инспекторат “, надлежно с общинския съвет и кмета, които следят всички тях. Комуникацията е добра.

Ако ви се обадят „ от горната страна “ и ви предложат „ наше момче “, какво отговаряте?

В годините съм си построил репутацията на праволинеен човек. Често ми се постанова да споделям „ не “ и това не ме плаши.

Карате трети сполучлив и високо оценен от жителите мандат на областен кмет. Не ви ли е тясно към този момент това пространство?

Въпросът има два аспекта. Първият е, че самите „ тракийци “ няма да ме пуснат и в случай че се кандидатирам за кмет на Пловдив, те няма да гласоподават за мен. Вторият е от моя персонална позиция: запазен съм към разширение на управническото ми пространство.

В източните бойни изкуства обичате сентенциите, метафорите и обобщенията. Има ли изречение, което ви показва?

Пътят е тъкмо пред теб!

Разговора води: Емил Янев

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР