- Г-н Дъбов, как оценявате изборните резултати на БСП? -

...
- Г-н Дъбов, как оценявате изборните резултати на БСП? -
Коментари Харесай

Димитър Дъбов: Корнелия, дори сама да е затворена в стая, ще намери с кого да се скара

- Г-н Дъбов, по какъв начин оценявате изборните резултати на Българска социалистическа партия?
- Те би трябвало въпреки всичко да се преглеждат в подтекста на всичко, което се случи в изборния ден. Когато приказваме за Българска социалистическа партия, аз бих споделил, че това е един неприличен, срамен резултат, който нашата партия през последните 75 години не е постигала. Продължава свободното рухване на партията, освен това с доста ускорени темпове. От 4 април до момента ние продължаваме да слизаме надолу. Ако се допусна, че са взели участие към 3 милиона българи в изборите и ние имаме под 14 %, това значи, че би трябвало да имаме под 400 хиляди гласа при 480 000, които имахме на 4 април. Така необятно прокламираната от Корнелия Нинова необятна лява коалиция в действителност реализира резултат, обратнопропорционален на необятно ляво. Напротив - става дума за малко и неугледно присъединяване на тези избори.

- Защо управлението на Българска социалистическа партия прати някогашни министри от остарялата номенклатура, а не, да вземем за пример, младежи, които не са били във властта по време на прехода, с цел да договарят за сформиране на кабинет?
- В политиката, а и в живота, хората не би трябвало да се разделят на млади и остарели, а на знаещи и незнаещи. В дадения случай не виждам някакво терзание да бъдат изпратени опитни политици. Друг е въпросът за какво управлението на партията се държи по този начин, като че ли всичко зависи от нас, а не като трагично изгубила изборите. В съпоставяне на Има Такъв Народ или на „ Продължаваме промяната, държанието на Българска социалистическа партия в тези договаряния е много безочливо и необяснимо като упоритости.

- Не е ли обаче „ столетницата " точно златният ключ за гласуването на постоянно държавно управление?
- Да си четвърти на изборите и да паднеш от 80-90 депутати на 26, не е обяснимо да се държиш по този метод. По-скоро това наподобява на изнудване. Ситуацията е такава, че въпреки и за малко, би трябвало да бъдат направени държавно управление и някакъв бюджет. Преговарящите партии имитираха съгласие на 100% към политиките, които разискват. В същото време те приказваха толкоз общи неща, че извадиха всевъзможни конкретики, с цел да няма разногласия. Всичко това ни се показва като „ огромна угриженост " и „ реализирани резултати ". Повечето жители в България несъмнено са останали с усещането, че въпреки всичко се водят някакви паралелни договаряния и подмолни сделки, които са свързани с позициониране във властта. Главната цел на Корнелия Нинова е да бъде на някаква позиция, да дава обещание и да залъгва структурите. Имаме положение на партия, в която ръководителят е подал оставка. Когато прибегнеш към сходен акт, нещата би трябвало да приключат, а не да водиш договаряния за държавно управление и да приказваш по какъв начин конгресът на трябвало да установи оставката. Нинова повече не може да играе за водач на Българска социалистическа партия. Тя, както и хората към нея, са длъжни да знаят тези неща. В момента се жонглира с 26 депутати, играе се с обещания към структурите за назначение на регионални, зам.-областни шефове, шефове на предприятия и така нататък Върви едно огромно залъгване, което не се приема доста добре от хората. Такава е обстановката в Българска социалистическа партия.

- Какви са вашите наблюдения - по какъв начин одобряват гласоподавателите на „ столетницата " обстоятелството, че се готви да ръководи с „ градската десница " и ще докара ли в допълнение до отлив на още хора от „ аления " електорат?
- Това наподобява необичайно. Дали Българска социалистическа партия ще подпише с „ градската десница ", или с сътрудниците й от ГЕРБ в ЕНП, е едно и също нещо. Членовете и симпатизантите мъчно ще одобряват, че до през вчерашния ден се деляхме на „ ляво " и „ дясно ", а внезапно три демократични и десни партии се пробват да работят с една обществена групировка. Аз не мога да си показва хората от „ градската десница " по какъв начин ще одобряват концепциите на Корнелия Нинова лечебните заведения да не са търговски сдружения или пък тя да стане ръководител на Народното събрание. Освен това, за мен е доста значимо каква ще бъде нашата позиция при предлагането и приемането на бюджета, какъв ще бъде той и ще можем ли да отстоим нашата линия във връзка с обществената област, където става дума за претовареност, заплати и пенсии. Това са съществени въпроси за съществуването на партията по-нататък. Всичко наподобява толкоз противоестествено, че ми е мъчно да си показва. В сходна обстановка, да влезеш в ръководството, след подобен размазващ резултат, е извънредно себично - всичко това се прави поради Корнелия Нинова.

- Кои ще бъдат подводните камъни в идващия парламент и в вероятно постоянно държавно управление, Корнелия Нинова готви ли възмездие против Румен Радев и Политическа партия със попречване на законопроекти?
- Корнелия Нинова търси позициониране и през идващите дни ще стане ясно какво тъкмо търси, когато се проведат диалозите на лидерско ниво. Познавайки характера на водача в оставка на Българска социалистическа партия, давам й 3 месеца най-вече, с цел да взриви ситуацията към себе си. Корнелия Нинова, даже сама да е затворена в стая, ще откри с кого да се скара.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР