Г-н Чобанов, на 12 февруари вие, като представител на консорциум

...
Г-н Чобанов, на 12 февруари вие, като представител на консорциум
Коментари Харесай

Не трябва да има машинно и хартиено гласуване едновременно!

Г-н Чобанов, на 12 февруари вие, като представител на консорциум "Българските машини за гласоподаване ", обявихте подготвеност да произведете 15 000 машини за гласоподаване на идващите парламентарни избори. Какво се случи от този момент до момента?

Тогава Министерският съвет разпореди на вицепремиера Томислав Дончев взаимно с ЦИК да бъде проведено машинното гласоподаване, защото съгласно в този момент настоящия Избирателен кодекс то би трябвало да размени хартиените бюлетини във всяка секция с над 300 гласоподаватели. Шест месеца всичко бе в застой, в очакване да бъде оповестена публичната поръчка, до момента в който в един миг от медиите разбрахме, че две компании към този момент са подали на Дончев някакви предложения за машинно гласоподаване. Тази неучтивост изненада освен нас, само че и ЦИК, с чиито представители особено разговарях и които са поканили вицепремиера на среща, с цел да им изясни дейностите си.

Това какво значи - че сред ЦИК и Томислав Дончев няма съгласуваност или че резултатът от състезанието към този момент е превдварително решен?

Не желая да звуча песимистично. Преди няколко месеца изпратихме писмо до ЦИК и Томислав Дончев, в което информирахме, че сме в положение да осъществим Изборния кодекс в цялостните му условия и да произведем машините за гласоподаване, като настоявахме господин Дончев неотложно да пусне съответната държавна социална поръчка. Аргументирахме се, че освен тези, които я завоюват, ще могат да работят умерено, само че и ще има време тези машини и да се сертифицират. Към момента е незнайно кой, по какъв начин и по какви критерии ще извърши узаконяването. Според нас нещата съзнателно бяха забавени. Най-вероятно, с цел да няма машинно гласоподаване.

Как бяха сертифицирани машините на евроизборите?

Това се случи надали не в последната нощ - преди машините да бъдат разпределени по секциите. Затова в този момент искахме подготовката да стартира овреме, с цел да не се повтори и 2017 година, когато до последния месец нищо не беше ясно, а след това, като оповестиха поръчката, се яви един единствен претендент, който най-после се отхвърли. Да не приказваме, че в този момент коронавирусът промени метода, по който се прави бизнес.

Какво по-конкретно имате поради?

Ако вицепремиерът Дончев продължава да отсрочва оповестяването на публичната поръчка, освен ние, само че и подалите офертите няма да имат време да поръчат и да получат от чужбина съставените елементи, които им трябват. Китайските компании, които създават мониторите – те са разработки на военните и могат да работят даже без ток - ни предизвестиха, че държавното управление им не позволява да изнасят каквито и да било съставни елементи, в случай че не са платени на 100 %. А ние, до момента в който не спечелим поръчката, няма по какъв начин да им плащаме каквото и да било.

Преди няколко дни вицепремиерът Дончев разгласи, че в случай че няма време за произвеждане на машини, те ще бъдат взети чартърен.

Това ще ощети бюджета с нови 40 милиона лв., тъй като ще трябват най-малко 12 000 машини. Ще се повтори случката от евроизборите с 3000-те машини. Наемът на една машина за ден струваше почти толкоз, колкото е цената на машината, която вършим ние. Тогава бе оповестено, че наемането на една машина коства 2500 лв.. Но с Данък добавена стойност и с заплащанията по логистиката сметката излезе много по-крива - по 3500 лева на машина.

Цената на едно наше произведение е 4000 лв., то може да се употребява най-малко 10 години и е доста по-висок клас от вносните венецуелско-холандски машини, които в няколко европейски страни мачкаха с валяк, тъй като не бяха качествени. Освен това, провеждането на избори е въпрос на национална сигурност – този развой не може да се повери на непозната компания, още повече на някоя, която потвърдено се е провалила. Тук е мястото да подчертая, че нашият програмен продукт е напълно български. Предстои да си осигурим отбрана на пътя, по който тече информацията от момента на гласуването до постъпването й в ЦИК – това е един безусловно сигурен логаритъм, тестван от починалия към този момент учен Благовест Сендов, а лесния метод на гласоподаване ревизира учен Стефан Воденичаров – и той към този момент мъртвец. Основната ни цел е вотът да бъде почтен – машината да не може да бъде "хаквана " по никакъв метод. Затова сме й отрязали и интернет, и Wi-Fi, а може да работи и без ток, и под дъжд.

При всички тези плюсове за какво, когато сте взели участие в състезанието за държавната поръчка за евроизборите, заключението е било, че не можете да отстраните несъвършенствата на машината си?!

Първо да уточня - нас ни в профил „ Информационно обслужване “, а не ЦИК. И една вметка – през 2018 година от ЦИК поръчаха ПАЗАРНО изследване на машините за гласоподаване – цена, метод на действие – предлагани разновидности у нас и в чужбина. Заключението тогава бе, че най-подходяща е българската машина, разработвана от нашия консорциум. А в този момент на въпроса ви за отстраняването – както можете да видите от просветителното ни видео на всеки гласуващ се дава карта с чип, той долепя картата до машината и тя се отваря.

Изискването на „ Информационно обслужване “ бе картата да се пъхне в машината. Това е остаряла технология, тъй като контактните карти са от преди 7-8 години. А ние я направихме вид банкова карта – безконтактна. Очаквахме, че ще убедим комисията, че безконтактната карта е по-удобна за възрастните хора. Но това не се одобри.

Имаше и още един миг – упорстваха да създадем хиляди криптирания – поради това отидохме даже на съд. И когато попитахме индивида, показан ни от „ Информационно обслужване “ като създателя на заданието за публичната поръчка – за какво са му всичките тези криптирания – той отговори „ За по-голяма сигурност “, а като го помолихме да ни я потвърди, при честото изгубване на криптираната флаш памет (носеща протокола от гласуването) по време на преместването й до зала „ Арена Армеец “, отхвърли с думите „ Няма да водим механически разногласия “.

Каква ще е тактиката ви оттук насетне?

Ние не се стремим да бъдем единствените производители на българската машина за гласоподаване. Мотивираме и други български компании да се включат в нашия консорциум. Помагаме им да разработят логаритъма. Важното е машините да са български и вотът да бъде почтен. Можем дори и обществено да покажем и софтуера, та всички да са сигурни, че нашите машини не лъжат и вотът ще е почтен. Освен това можем да демонстрираме по какъв начин се гласоподава на българската машина. Слагаме машината по площадите на по-големите градове и хората гласоподават – варненци ни одобриха с голям възторг, в Бургас също бяхме. И в този момент бяхме на „ Орлов мост “, на площада пред президентството. Там създадохме „ Български свободен махленски университет “, с цел да покажем на хората по какъв начин се гласоподава машинно. Сред протестиращите набираме младежи – инженери, които желаят да оказват помощ за честния избор – концепцията е всеки един от тях да обслужва в деня на вота по три-четири машини – според от това по какъв начин са ситуирани в учебното заведение, в което се гласоподава. Те ще ги пускат сутринта и след това ще са разполагаем, в случай че възникне някакъв проблем. Целта е да не позволяваме гласуването на хартия. Защото опитът от гласуването и с машини, и на хартия, на предишните избори е скръбен. Извършиха се неприемливи нарушавания в общия протокол, писан на ръка. Запазиха се и всички познати дефекти на гласуването с хартиени бюлетини. Затова в този момент, на 2 септември, не би трябвало да позволяваме ръководещите да трансформират Изборния кодекс по този начин, че още веднъж да съвместят машинното и хартиеното гласоподаване. Просто е цинично...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР