- Г-н Братоев, столичани вече се радват на първия етап

...
- Г-н Братоев, столичани вече се радват на първия етап
Коментари Харесай

Шефът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев: През 2025 г. от "Левски-Г" до центъра ще се стига за 12 минути

- Г-н Братоев, столичани към този момент се радват на първия стадий от третия лъч на метрото. Имате ли първи данни какъв брой души на ден употребяват подземната железница от " Красно село " до " Хаджи Димитър "?
- Далекоперспективната прогноза е секторът да се употребява от 60 000 пасажери на ден, като се има поради, че това ще стане, като се изградят и останалите елементи от Линия 3. Когато тя действа независимо, както е сега, прогнозата е 40 000 пасажери на ден. Към момента пътникопотокът надвишава 30 000 души дневно и през идващите години ще доближи прогнозата.

- Споменавали сте, че построяването на третия лъч е бил най-труден. С какви проблеми се сблъскахте?
- От 26 август стартира действителната употреба на Зелената линия. За да стане това, се мина през извънредно доста премеждия, тъй като секторът е доста комплициран и тежък - неприятна геология, слаби, доста оводнени почви, плаващи пясъци, тук-там така наречен водни лещи. На 5-6 места по трасето се наложи да се вземат специфични ограничения.
Една от ограниченията във връзка с спирките е инжектиране за укрепване на почвата при влизане на машината в станцията, както беше на бул. " България ". Много огромна такава процедура имаше и при НДК - на влизане в станцията и на излизане. И на двете места се вкараха посредством инжектиране над 150 тона цимент в почвата. При бул. " България " имаше и така наречен водна леща - това е пространство, запълнено с вода, което се появи под остарялото русло на реката. Та се наложи това пространство да се запълни с над 110 кубика бетон, после-машината изряза този бетон, с цел да мине през него. При НДК пък " къртицата " стигна до станцията и спря, тъй като на влизане попадна на извънредно доста вода. Тази вода стартира от горната страна безусловно да навлиза около машината, наложи се една седмица непрекъснато да се инжектира около нея, с цел да се заздрави почвата. Чак като се запълни това пространство към нея, тогава влезе. На излизане от станцията пък се оказа, че има под земята воден поток, не ставаше с инжектиране, тъй като водата отмива инжекционния разтвор. Първоначално се опита едно инжектиране, не стана, по-късно с микроцименти - отново бе несполучливо, и най-после стигнахме до едни гелообразни материали, които набъбват във водата, с цел да може да се спре придвижването й и да мине по-късно машината през тази зона. На станцията на " Патриарх Евтимий " се наложи цялото дъно да бъде 4 метра заздравено. Изкопаха се 3 метра преди кота " дъно ". През тях се направиха сондажи и след тях по една специфична технология - джет граутинг, с огромно налягане 400 бара стремително, се вкарваха разтвори, с цел да се заздрави. Получи се една циментова почвена плоча под дъното на станцията, по-късно се изкопаха тези три метра и се направи дъното на станцията, с цел да се блокира този достъп на вода.
Също имаше доста проблеми на " Орлов мост ", там реката е доста близо. Наложи се в двете чела да се заздравява напълно почвата, тъй като машината не можеше да мине. В началото на станцията, където влезе машината, се заздрави почвата на 8 метра в масива, с цел да може машината да среже заздравената почва и да влезе, другояче водата безусловно вървеше около нея.

- Кога ще бъде пуснат вторият стадий от третия лъч от " Овча купел " до Горна баня?
- От септември една по една се оживяват системите за ръководство и сигурност в сектора. Като тръгнат системите, стартират комплексните тествания. Целта е до края на годината и началото на идната да бъде приключен дефинитивно обектът. Плановете ни са през първото тримесечие на идната година да проработи 4-километровият сектор и новите 4 станции в " Овча купел ".

- Колко работни места се разкриват с стартирането на двата стадия?
- Общо за третата линия -Етап 1 и 2, са ангажирани към 400 души - машинисти, ремонтен личен състав в новото хранилище, експерти по системите за ръководство и сигурност, ръководители придвижване по станциите и така нататък

- Поставихте загради против произшествия и на спирки от първия лъч, предвиждате ли сходни защитни ограничения и на други станции?
- За всички станции на двете линии ще е доста скъпо наслаждение, по тази причина ще сложим по най-натоварените станции, а те са по първата линия - от " Люлин " до " Младост 1 ". В края на септември заработиха първите две - на " Опълченска " и на " Стадион Васил Левски ". След това би трябвало да се одобряват и като ги одобрим, стартираме опцията за още 10. До 2022 година би трябвало да са инсталирани на 12 станции от Линия 1.

- Разкажете повече за другите стадии от третия лъч и до каква степен ще се развива подземната железница? За кои сектори са подготвени плановете?
- През първата половина на 2021 година ще стартира строителството на разширението на третата линия на столичното метро по бул. " Владимир Вазов " в сектора от откритата неотдавна Министерски съвет 5 ( " Хаджи Димитър " ) до Министерски съвет 2 ( " Владимир Вазов " ) в жк " Левски Г ". Проектът за осъществяване на Етап 3 от построяването на Линия 3 включва трасето " кв. " Хаджи Димитър " зкк. " Левски Г " и е с дължина 3 км и 3 метростанции. В ход е тръжна процедура за избор на изпълнителите на 4-те обособени позиции, които образуват сектора. Комисията, която работи по избора им, би трябвало да излезе с решение до края на октомври. Трасето е изпяло подземно, като три от обособените позиции обгръщат строителството на станциите и тунелите към тях, а четвъртата - системите за ръководство на влаковете за целия сектор. Очаква се, когато новият 3-километров сектор бъде приключен, столичани и гостите на града да стигат единствено за 12 минути от крайния квартал " Левски Г " до центъра на столицата. Планираме в края на идната година да стартира и Етап 4 /(трасето през " Гео Милев ", " Слатина ", зала " Арена Армеец " и " Цариградско шосе " ), което е 6 км и 6 станции. Трета линия от 12 ще стане 21 км и това ще случи в интервала от 2021 до 2025 година за Етап 3 и от 2022 година до 2026 година за Етап 4. Оттам нататък следват бъдещите разширения, което в този момент е мъчно да се каже кое е по-актуално. Те са по-малки - по два км в една или в друга посока. Но за тях ще приказваме по-подробно след 2025 година На първата линия има планувано в " Люлин " уголемение от 2 км по посока Околовръстното шосе. В Общ устройствен план има заложено уголемение в посока " Илиянци ". На експертен съвет е обсъждано уголемение на юг от ул. " Сребърна " да продължи към Околовръстното и Студентски град. Има планувано след Бизнес парка да продължи към долната лифтова станция на Симеоновския въжен превоз.

- Какви загуби претърпя " Метрополитен " поради изключителното състояние, последвалата изключителна епидемиологична конюнктура и ограниченията, въведени поради ковид?
- По време на изключителното състояние пасажерите бяха едвам 50 000 на ден при 350 000 преди този момент. Значителна част от пътникопотока се възвърне, като той към момента е с към 35% по-малък от този преди изключителното състояние, само че последователно се възстановява. Това докара до понижение на приходите и до ограничаване и отсрочване на някои разноски, несъмнено, в границите на допустимото.

- Колко километра към този момент е метромрежата в София?
- С новия сектор метрото към този момент е общо 48 км, с 43 станции, 3 линии и 4 маршрута, а София има мрежа от метролинии, както е било запланувано още през далечната 1972 година Очакванията са новият сектор да транспортира в вероятност по още към 60 000 пасажери на ден, а времето за пътешестване от Министерски съвет " Красно село " до другия завършек на сектора в кв " Хаджи Димитър " е под 15 мин. Новооткритото трасе на Линия 3 реализира интермодални връзки с главните входни артерии в града, с националната жп мрежа, а посредством първата и втората линия на метрото с аерогара София и Централна жп гара. Очаква се 25% понижение на трафика в региона на новите станции, 14 хиляди коли по-малко на ден и понижение на изхвърляните нездравословни газове - с над 11 хиляди тона годишно. Със завършването на цялата Линия 3 метрото ще транспортира към 600 хиляди пасажера на ден.
***
ВИЗИТКА
Проф. доктор инж. Стоян Братоев е роден на 19 януари 1954 година
От 1992 до 1999 година е общоприет шеф на общинска компания " Метрополитен ", а от 1999 година е изпълнителен шеф на " Метрополитен " ЕАД, общинското дружество, ръководещо Софийското метро.
От 1998 година управлява построяването и въвеждането в употреба на Линия 1 и Линия 2 на метрото в София, а от 2016 година - на новата Линия 3. Стоян Братоев е строителен инженер със компетентност " Тунели и метрополитени " от 1979 година, през 1985 пази докторат по метростроителство.
Има 65 научни изявления, включително 7 книги, както и 2 изобретения в региона на подземното строителство.
Участва в редица научни разработки, управления за планиране и други
В През май 2015 година е почетен с медал " Стара планина " - първа степен, за градежа на столичното метро. Почетен жител на София от 2012 година

Автор/Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР