„Г-н Борисов да се откаже от подписването на договора с

...
„Г-н Борисов да се откаже от подписването на договора с
Коментари Харесай

Жаблянов към Борисов: Не подписвайте договора с Македония

„ Г-н Борисов да се откаже от подписването на контракта с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални ползи ". Това съобщи след съвещание на външната парламентарна комисия, на която бе изслушана министър Захариева, националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " и зам.- ръководител на Народно събрание Валери Жаблянов. По думите му, договорът на процедура предава исторически български държавни ползи.

Жаблянов изясни, че с този контракт: се признава македонският език; не урежда въпроса за българското културно-историческо завещание в Македония; не подсигурява възможни бъдещи искания от страна на република Македония във връзка с съществуването на малцинства на територията на Република България; не обезпечава и не подсигурява сигурността на македонски жители с българско съзнание. „ Този контракт е лишен от всякакво наличие. Признаването на съществени тези на македонизма като подтекст на контракта, крие големи опасности и рискове за България и за Балканските взаимоотношения ", акцентира той.

Валери Жаблянов изясни, че министър Захариева е уведомила външната комисия, че няма единодушие по нито един от основните въпроси с македонските управляващи, с изключение на нейното единодушие, че съществува македонски език. „ За нея това не предстои на подозрение. Скандално е държанието на външния министър " безапелационен бе той.

По думите на Жаблянов главният въпрос е този за общата история. „ Българска социалистическа партия възрази против понятието „ обща история ". Ние не можем да приемем такова нещо. Какво значи обща история? Обща история с кого? Общ воин ли е Гоце Делчев? Никола Вапцаров би трябвало ли да бъде превеждан на македонски? Всички тези въпроси, с които злоупотребява македонската агитация, всички тези основни тези, върху които е построен македонизмът- не се предотвратяват от този контракт ", разясни социалистът.

Валери Жаблянов изясни, че България подписва един контракт, който дава картбланш на конституирането на главните тези на македонизма отсега нататък. „ За страдание външният министър не сподели нужното равнище и подготвеност да разяснява поставените въпроси. Правителството носи отговорност за контракта, който подписва и какви диалози и договаряния са водени преди този момент. Това би трябвало да е ясно на Борисов, на неговото държавно управление и на госпожа външния министър ", съобщи той. По думите му, българската страна, с този контракт, предава цяла поредност от български културни, просветни, политически и исторически дейци, които са основали сърцевината на разбирането за българската национална еднаквост, десетилетна и столетна борба на българската страна в другите и форми се предават. „ За нас обстановката е не просто тревожна, те я изключителна ", заключи Валери Жаблянов.

Иво Христов: Договорът с Македония е общ и отстъпва по значими за България тематики

„ Този контракт е общ и декларативен и отстъпва по три най-важни значими за България въпроса: българския и сръбския темперамент на Македония, отсъства правна отбрана на културно-историческо завещание на България в Македония;с формулировката за обща история- косвено се признава съществуването на македонския народ, като друг от българския ", съобщи депутатът от левицата Иво Христов. По думите му, с него се абдикира от Македония като историческа тематика и се признава диктатът на другата страна. „ Освен това договорът страда от тежки юридически и механически дефекти, които няма по какъв начин да бъдат поправени ", заключи Иво Христов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР