Г-н Бонев, общественото внимание сега е фокусирано главно в парламентарната

...
Г-н Бонев, общественото внимание сега е фокусирано главно в парламентарната
Коментари Харесай

ГЕРБ не разбра, че да си в политиката не е въпрос да се нагрухаш

Г-н Бонев, публичното внимание в този момент е фокусирано основно в парламентарната политика, само че интензивността на „ Спаси София “ демонстрира, че столицата има сходни проблеми с националните. Едни и същи ли са механизмите, по които работи модела ГЕРБ в страната и в столицата?

Моделът ГЕРБ на национално равнище се ползва безусловно идентично в столицата - и във връзка с обичаните компании, които получават публичните поръчки (в единия случай те строят автомагистрали, в другия булеварди), и по повод назначението на партийни калинки на експертни постове, и във връзка с неналичието на визия за развиване. ГЕРБ не си дава сметка, че да участваш в политиката не е опция да се нагрухаш, а е въпрос на чест и работа за хората. Накратко - всичко, което следим на национално равнище, се случва и на софийско равнище, само че мащабът не е по този начин наедрял и по тази причина фокусът на вниманието е отклонен. Промяната в София обаче се отразява на цялата страна.

А една смяна в страната дали би довела автоматизирано до смяна и в София?

Автоматично не, само че би ускорила процеса. Когато са изгубили огромната касичка, някогашните ръководещи ще се държат за по-малката като удавник за сламка. Практиката с ГЕРБ демонстрира, че когато са застрашени, те стават още по-агресивни, нагли и безскрупулни. Следват партийна отплата и саботажи. Това е непоносимо.

Има ли реален механизъм, по който могат да бъдат провокирани локални избори в София?

За общински съвет не, за кмет да. Ако на Фандъкова й е останала капка морал и достолепие, тя би напуснала потъващия транспортен съд, само че се колебая да го направи. Остава ние да посочваме проблемите и да чакаме една по-работеща бъдеща прокуратура да се заеме с тях.

В народен мащаб партийните касички гърмят една по една, кои са ядрата на корупция в столицата – най-често се показва христоматийната „ Топлофикация “, само че единствено тя ли е?

Факт е, че „ Топлофикация “ има близо милиард отговорности и на процедура е във банкрут. Другите огромни терени, на които ръководещите въртят далавери, са публичните поръчки. Главно в областта на строителството - освен с „ отчисленията “, а и с качеството – тъкмо като с автомагистралите. Ново доказателство, че моделът е един. Бившето дружество „ Чистота-Искър “, което беше преименувано на „ Екострой “, е мини пример на държавните автомагистрали. То сякаш беше единствено за разчистване, само че посредством непосредствено възлагане стартира да поема поръчки за градеж на детски градини и площадки. И тъй като е общинско - работата става без публични поръчки и без конкуренция. " Центъра за градска подвижност " също е черна дупка с партийно предопределение, в която годишно потъват десетки милиони от налозите на софиянци. Когато желаех одит на това звено, от ГЕРБ ме неодобряваха и по този метод потвърдиха, че нарушавания има.

С какви доводи отхвърлят бистрота?

Често го вършат и без доводи, без всевъзможни пояснения.

Наскоро изнесохте данни, че столичния превоз също е в полуфалирало положение, посочихте и отговорности от 100 млн. лв....

Всички разновидности на СГТ са на загуба. Метрополитенът, съгласно рамката, до края на годината ще е на 25 млн. загуба, по към десетина милиона ще са загубите на останалите типове градски превоз. Като прибавим и ЦГМ, сумата надвишава 100 милиона. Най-вероятно ще кърпят ситуацията с нови заеми до идващите локални избори, а нататък - да му мислят новите. ГЕРБ са като торнадо, което минава и опустошава всичко след себе си.

Посочвате ли ефикасни други възможности в другите браншове?

Отдавна. Много обикновен образец: към този момент има бус ленти, а този факт по никакъв метод не се отразява на разписанията - рейсове и тролейбуси не престават да се влачат постепенно по празните бус ленти, тях ги стяга не трафикът, а графикът. Мнозинството в СОС не си мърда пръста по тематиката – от непросветеност и да са на инат.

Любима тематика на модела ГЕРБ са привилегиите. Пак по ваши данни, общината губи над 2 млн. лева годишно от нечии права за гратис паркиране в центъра на столицата. Така ли е?

Бих споделил, че загубите са към 7 милиона. Говорим за над 1200 паркоместа, които се употребяват непозволено от определени ползватели. Нека да съм явен, това не е офанзива към работещите в министерствата и ведомствата, само че няма по какъв начин всеки чиновник да върви на работа с кола и да има гратис място за паркиране. Центърът на столицата е добре обслужен с градски превоз. Институциите би трябвало да са за образец, а не да са извършители. Новият екип на Министерството на финансите първи се съобрази с това.

Продължава ли в Следствен отдел към окръжна прокуратура работата „ на безшумно и на мрачно “?

Има смяна, с помощта на взаимните ни старания с Демократична България и Българска социалистическа партия. След промени в правилника, работата на комисиите и СОС се излъчват във фейсбук, а отчетите са обществени. За страдание тази бистрота е привидна, тъй като огромните далавери се случват на други места и мъчно се стига до първоизточника.

Приема ли се „ Спаси София “ за организация на митинга?

Ние сме градска организация, която повече от 10 година се бори за решение на проблемите на софиянци. За мен е по-важно градивно да демонстрираме по какъв начин биха могли да се случват нещата, в сравнение с единствено да подлагаме на критика. Опозицията би трябвало да показва, че е опция, а не да стои в удобната поза на този, на който постоянно му пречат да ръководи и по тази причина не поема отговорности. Ние посочваме до каква степен желаеме да стигне София. Градските деятели са доста по-полезни от партийните функционери.

Последният парламент доста ясно сподели, че без консолидация на останалите, моделът ГЕРБ мъчно ще бъде прекършен. Могат ли процеси на обединяване да протекат в СОС?

Задължително е. Макар че в сегашната обстановка, даже да се обединим всички, които не сме ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, болшинство отново няма да се получи. Но пък би било добър сигнал. Партиите би трябвало да си дадат сметка, че не непременно би трябвало да бъде издиган техен претендент. Отговорното държание към града и към страната е да направиш стъпка обратно и да дадеш път на хора, които очевидно схващат повече. В момента всички са вторачени в националните избори и София изчезна от полезрението на политическите партии. Единствено „ Спаси София “ реагира на проблемите на столицата. За да бъде изкоренен моделът ГЕРБ е нужна консолидация, партиите би трябвало да схванат това.

Какъв знак ще даде „ Спаси София “ на идните парламентарни избори?

В момента обсъждаме вероятните сюжети. Не сме решили дали ще подкрепим избрана политическа мощ, само че в няколко партии виждаме потвърдени експерти. Сигурното е, че ще се записваме като наблюдаващи, както беше и на предишните избори.

В краткосрочния парламент видяхме, че идеологическите угризения към момента надвиват над политическия натурализъм. Вие склонни ли сте да работите с партии с противоположна идеология, в случай че това води до премахване на модела?

Когато приказваме за локална политика, лявото и дясното имат доста по-малко значение. Има верни и неверни решения. На локално равнище хората би трябвало да се научат да преглъщат политическите си убеждения, за сметка на прагматизма. По решение на съответни задания сме склонни да потърсим поддръжка. Но би трябвало да сме сигурни, че това е задачата на занятието, а не сред решаването на дилемите да се случват други неща. С ГЕРБ предизборните ни стратегии на локалния избор се припокриваха в огромна степен, само че когато отидохме и им предложихме дружно да разплитаме съответни проблеми, се разбра, че те са лицемери и лъжат гласоподавателите си. А това е проблем на множеството партии.

В предходен диалог вие отбелязахте, че вашето придвижване гледа оттатък рамките на столицата, фондацията ви се назовава „ Спаси България “. Замисляте ли се за присъединяване в националната политика?

На този стадий фокус са ни районните политики. Ако потвърдим, че можем да се оправим със София, ще мислим и за национална политика. Със сигурност ще търсим конфигурации за присъединяване в идващите локални избори, откакто депутатите в последния парламент не откриха сили да трансформират закона и да разрешат основаването на цивилен листи.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР