Г-н Беляков, как премина за Пампорово“ АД летният туристически сезон,

...
Г-н Беляков, как премина за Пампорово“ АД летният туристически сезон,
Коментари Харесай

Мариян Беляков,“ Пампорово“ АД: Спазваме всички възможни мерки, не бихме понесли още един локдаун

Г-н Беляков, по какъв начин мина за „ Пампорово “ АД летният туристически сезон, успяхте ли в огромна степен да наложите курорта като алтернатива за туризъм в четирите сезона?
Летният сезон беше ненадейно мощен. Явно, че хората от ден на ден търсят планината лятно време, която им дава освен в допълнение успокоение, изолираност, а и от ден на ден благоприятни условия за летни интензивности и занимания. Ние сме удовлетворени. Смятаме, че това е един тренд, който стартира да придобива модела на западните общества, които прекарват лятно време в планината не по-малко време от зимата.
Кои от услугите и атракциите се радваха на максимален интерес?
Изцяло новият авантюристичен парк в Пампорово, който има няколко атракциона, както и всички типове походи, байк парка - всичко в лятната стратегия на курорта. Тя е доста огромна, актуализирана и съставлява над 40 летни интензивности.
Започнахте ли подготовката за новия сезон, как?
Започнахме още през май месец, не сме спирали. Подготовката за мощен сезон продължава на цялостни обороти, без значение от всичко. Смея да настоявам, че сме съвсем изцяло подготвени за идния ски сезон.
Какви ограничения са взети в курорта за предотвратяване от вируса?
Всички, които бяха утвърдени преди няколко дни от спешния щаб, от Министерство на туризма и оповестени в съответните нормативни актове. Те ще бъдат изцяло спазени. На намерено да се вкара разстояние от към 1 м сред хората, чакащи на опашка, стерилизация на долна и горна лифтова станция. Всички туристи да бъдат добре екипирани, да имат маски и очила. В ски дрешниците да се прави непрекъсната стерилизация. Групи, които излизат за образование със ски преподавател, да бъдат не повече от 10 индивида и на разстояние 1-1,5 м един от различен. Лифтовите кабинки да бъдат дезинфекцирани най-малко 3 пъти дневно. Да има осведомителни табели с инструкции за ограниченията на доста места, които да бъдат ясно забележими за хората. Всеки от курортите да се опита да автоматизира процесите, свързани с продажбата на въжен превоз карти,  доколкото е допустимо. Разбира се, към този момент е настрана персоналната отговорност на всеки човек, персоналният му избор доколкото зависи какво и по какъв начин ще му се случи.
Засега какъв брой хора смятате да наемете и по какъв начин стои броят им по отношение на началото на миналогодишния сезон?
Рано е да се каже. При всички положения ще бъдат по-малко по отношение на предходната година. Може би към 400 индивида. Всичко зависи от метода, по който се развива ситуацията в страната. Виждаме, че тя е непредсказуема. Променяме си проектите и прогнозите седмица за седмица. Тази динамичност не ни разрешава да имаме точна прогнозируемост на каквото и да било. Отново обаче считам, че това е един тренд за идващите няколко години. Адаптираме се и се учим на много по-краткосрочна прогнозируемост.
Какви са ви упованията за посещаемостта тази зима, поръчките по какъв начин вървят до този миг?
Заявките са по-малко от предходната година. Явно е, че посещаемостта ще бъде по-слаба. Въпреки това, чакаме много по-силен интерес, специално  от България и локалните на България пазари. Опитваме се да се цифровизираме доколкото можем. Новата pick-up система ще проработи още този сезон, след което хората ще могат да купуват онлайн въжен превоз карти. Те ще бъдат купувани през избрани pick-up устройства на " Студенец " и " Малина ". Въвеждаме и презареждане на въжен превоз карти. В момента сме в диалози с област Смолян  за установяване на постройка, в която ще бъдат, несъмнено по избор, хора с Ковид-19. Договаря се и частна лаборатория за правене на ПСР-тестове в курорта.
С кого преговаряте?
С област Смолян и общините Смолян и Чепеларе, защото курортът е на територията на двете общини. Работим с трите институции. Другото значимо нещо е въвеждането на нова, междинна възрастова група - за младежи сред 12 и 18 години (ненавършени), за които ще има преференциална цена. Това се прави за стимулиране на фамилии с по-големи деца.
Успяхте ли да се възползвате от опцията 60/40 на държавното управление или поддръжка по стратегиите на Европейски Съюз, отворени особено за засегнатите от ковид бизнеси?
Възползваме се от програмата 60/40, като считам, че тя е основна за момента. Ако тя спре, мисля, че 90% от компаниите в сектора може би ще спрат да действат.
Решихте ли казуса с неосъществените резервации от предишния сезон и несъбраните вземания?
Все още имаме много огромна сума несъбрани пари в резултат на това, че доста компании банкрутираха, други се покриха. Вътрешнофирмената задлъжнялост в сектора е доста огромна. Туроператорите са на колене и смятам, че цялата политика, която се води, би трябвало да е в поддръжка и на туроператорите. Тяхната роля е много значима, а са в доста мъчно състояние. Казвам това, макар че пристигна времето, в което финансовите връзки сред крайния снабдител на услуги и туроператорите да бъдат изменени, най-много в методологията на разплащане. Всеки се смята за жертва в тази обстановка, само че аз смятам, че най-големите жертви са крайните снабдители на услугата.
Вие сте дали услуга, само че не ви е платено, нали?
Точно по този начин. Всички други по веригата се разплащат. Парите остават някъде, губят се и не стигат до нас, тъй като има контрагенти, туроператори, те имат други контрагенти, подконтрагенти и така нататък Неслучайно още в края на зимата споделих, че този циничен модел би трябвало да се промени. Това е бъдещето. В същото време самите туроператори би трябвало да се приспособяват към тези нови условия. Те също би трябвало да трансформират политиката си и модела на държание. Услугите би трябвало да бъдат предплащани.
Всъщност тогава заявихте, че бъдещите ви контракти ще са наложително предплащани, такива ли са към този момент?
Да. Новите ни контракти са подготвени. Вече работим по тях. Напълно съобразени са новите ни общи условия за работа в обстановка на Ковид-19. По този метод опитваме да защитим личния си интерес по-добре, а по този начин пазиме на процедура всички други по веригата. Защото когато един се издъни, пострадали са всички по веригата. Никой няма интерес от това гостът да е предплатил услугата си на промеждутъчен контрагент, да дойде в даден туристически обект и да не може да я получи, защото доставчикът на услугата не си е получил заплащането.
Но нали екскурзиантът постоянно си получава услугата, даже на последния във веригата да не е платено?
Може и да не я получи. В изискванията, в които живеем, след огромните банкрути на доста туроператори и сегашни други проблеми, доста компании отхвърлят да доставят услугата преди тя да бъде предплатена. Така, както не може да се качите в аероплан без да сте си платили билета авансово. В кой супермаркет си взимате хляба, отивате у дома, изяждате го и плащате на супермаркета след няколко седмици!? Къде го има това нещо!? Затова в този отрасъл крайният снабдител на услугата постоянно е бил най-потърпевш.
Има ли банкрутирали бизнесмени с бизнес на Пампорово поради корона-кризата?
Нямам такава информация.
А имате ли данни какъв % от туроператорите в България са във банкрут?
Също нямам такава информация, само че сигурно всички са в доста тежко състояние и страната би трябвало да употребява всички налични механизми, с цел да подкрепя този бранш, тъй като той продължава да бъде на колене. Предвид задълбочаващата се епидемиологична конюнктура, нещата наподобяват по-зле. Още  едно затваряне би било  безусловно пагубно за сектора. Нека има правила, дано те бъдат с една концепция по-стриктни даже, само че всички бизнеси в сектора да ги съблюдават и всеки да вземе решение – първо, дали желае да работи, в случай че е снабдител на услуга. И второ,  дали желае да употребява услуга въпреки това, в случай че е потребител на услуга. Всеки има правото на личен избор и то не следва да му се лишава. В последна сметка нашата система не би могла да понесе още един Lockdown.
Как намирате поддръжката на страната по отношение на вашия отрасъл - съответна ли е или не?
Поне за нашия бранш програмата 60/40 е съответна. Аз персонално бих трансформирал някои детайли в нея, които основават много съществени административни усложнения. Въпреки това, тя е съответна. Виждаме, че Министерството на туризма в последните няколко месеца е извънредно интензивно в посока облекчение и подкрепяне на целия бранш. Въведоха се няколко позитивни практики, съответно ставката за Данък добавена стойност, която се ползва в другите сегменти на туристическия бранш. Намаляването му много оказва помощ и смятам, че би трябвало да остане по този начин за много дълги години. Разбира се, има и други механизми, с които би могло да се подкрепи. Те са напълно в прерогативите на Министерството на туризма и Министерство на финансите. Ние сме давали оферти н един път и два пъти. Има чуваемост в последно време. Поне има някаква светлина в тунела, че връзката сред институциите и нас - къде по-големи, къде по-малки компании в областта на туризма, се случва все по-добре. С едни взаимни старания смятам, че в границите на 12 до 13 месеца може да стартираме да излизаме от тази обстановка.  
 Време за ски в Пампорово Време за ски в Пампорово
Пампорово се приготвя да посрещне провокациите на новия зимен сезон, инвестирайки в цифрови услуги, които да подсигуряват без...
Кои държавни ограничения тежат на сектора ви най-сериозно, само че са ненужни и кои смятате за рационални? 
Смятам за изцяло излишно тоталното затваряне на каквото и да било. То би било единствено пагубно в който и да било подсектор в туризма. Нека има ограничавания, прецизни ограничения, само че да не се затваря нищо. И да не се слагат неизпълними условия.
Например?
Да не трансформират в болнични заведения и лаборатории доставчиците на последна услуга в туризма. Това не е нашата функционалност и ние не можем да я изпълняваме.
Ако може да обобщите, какви са най-сериозните ви терзания за идния сезон?
Паниката у хората и растежът на заболелите. Никой от нас не е застрахован, само че смятам, че с съответни ограничения, които като цяло досега се взимат, без да се прекалява ненужно, може да бъде удържано в допустими граници. В последна сметка това е вирус и може би, без значение какъв брой се крием от него и какъв брой се пазим, той ще мине през множеството от нас. Едва ли има задоволително мощни ограничения по света, които да възпрат вируса. Явно би трябвало да се разчита и на природата, да чакаме и ваксина, само че единствено с рестрикции не мисля, че вирусът ще изчезне. Пак споделям, ограничения би трябвало да има, само че те би трябвало да бъдат умерени и изцяло уравновесени за оцеляването на най-силно засегнатите сектори, какъвто е нашият.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР