Сваленото правителство на Нигер насърчи френските стачки за освобождаване на заловен президент, твърди хунтата

...
Г-н Базум беше избран преди две години при първото мирно,
Коментари Харесай

Г-н Базум беше избран преди две години при първото мирно, демократично прехвърляне на властта в Нигер след независимостта от Франция и до голяма степен беше смятан за западен и регионален , съюзник в Западна Африка.

В нови коментари един от лидерите на военния преврат, полковник Амаду Абдрамане, твърди, че външният министър на Нигер, действащ като министър-председател, е подписал заповедта, позволяваща на Франция да предприеме действия.

Франция, която управлява Нигер като колония до 1960 г., има 1500 войници в страната, които са провеждали съвместни операции с нейното правителство, като протестиращите изглежда са против разполагането на чужди военни сили в страната им.< /p>

Сега управляващата армия предупреди чуждите правителства да не се опитват да освободят г-н Базум, заявявайки, че това ще доведе до хаос и кръвопролитие.

Външното министерство на Франция отказа да потвърди или отрече, че е имало разрешение направи, като каза на журналистите, че единственият авторитет, който признава, е този на г-н Базум.

Поддръжниците на преврата в Нигер развяват руски знамена и атакуват френското посолство, както предлага шефът на наемниците на Вагнер подкрепа

Коментарите от хунтата идват, когато лидерът, който те свалиха миналата седмица, е на снимка за първи път, откакто беше задържан.

Изображение: Мохамед Базум (вдясно) на снимка с лидера на Чад Махамат Идрис Деби ( L). Снимка: Махамат Идрис Деби/Facebook

Появявайки се във Facebook публикация от лидера на Чад Махамат Идрис Деби, г-н Базум се вижда усмихнат в президентския дворец, където е задържан.

Към снимките пише, Лидерът на Чад написа: „Имах задълбочени дискусии с лидерите... в братски подход, който има за цел да проучи всички пътища, за да намери мирно решение на кризата, която разтърсва тази съседна страна.“

< p>Г-н Деби също разговаря с лидера, установен от хунтата, генерал Абдурахаман Тиани по време на посещението си.

Прочетете повече:
Как Вагнер осигурява прикритие на Путин в Нигер
Русия ще гледа на това преврат „много благоприятно“

Ръководителят на преврата става лидер на Нигер

Протестиращи развяват руски знамена по улиците на Ниамей

В неделя антиправителствени протестиращи маршируваха по улиците на столицата, развявайки руски знамена и осъждат Франция.

Демонстрантите в Ниамей се събраха пред френското посолство и подпалиха вратите му, замеряха сградата с камъни и изгориха знамената на страната.

Руската наемническа група Вагнер вече действа в съседно Мали и неговият шеф Евгений Пригожин приветства добрите новини за купите и предложи услугите на своите бойци.

Кремъл каза, че ситуацията в Нигер е „причина за сериозно безпокойство“, а говорителят Дмитрий Песков каза, че Русия призова всички страни в преврата да проявят сдържаност.

Превратът в Нигер беше широко осъден от съседи и международни партньори, включително Съединените щати, ООН, Европейския съюз и Франция.

Всички те отказаха да признаят новите лидери и поискаха връщането на избрания президент.

Изображение: Използван е сълзотворен газ за разпръскване на антиправителствени протестиращи

Помощта за развитие е спряна от Франция

< p>Нигер е една от най-бедните страни в света, получавайки близо 2 милиарда долара (£1,6 милиарда) годишно официална помощ за развитие, според Световната банка.

Той също е партньор в сигурността на Франция и САЩ, които я използват като база за борба с ислямистки бунтове в по-широкия регион на Сахел в Западна и Централна Африка.

Експерти по конфликти казват, че от всички страни в региона Нигер има най-много залог, ако се отвърне от Запада, предвид милионите долари военна помощ, която международната общност е наляла.

Франция спря всяка помощ за развитие и друга финансова помощ за Нигер.

Elysee каза в изявление: „Всеки, който атакува френски граждани, военни, дипломати или френски интереси, ще предизвика незабавен и безкомпромисен отговор от Франция.“

В Обединеното кралство, външните работи, Британската общност и Службата за развитие заяви в изявление, че Великобритания „осъжда по най-категоричния възможен начин опитите за подкопаване на демокрацията, мира и стабилността в Нигер“.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР