Г-н Атанасов, след като стана ясно, че се кандидатирате за

...
Г-н Атанасов, след като стана ясно, че се кандидатирате за
Коментари Харесай

Бойко Атанасов пред Фрог: Вървят пазарлъци между управляващите и ГЕРБ за членове на ВСС

Г-н Атанасов, откакто стана ясно, че се кандидатирате за член на Висш съдебен съвет от професионалната квота, медиите на така наречен статукво подеха поредна отрицателна акция против вас. Очаквахте ли тази офанзива преди избора и от кое място идва тя?

Атаката идва от сегашния Висш съдебен съвет и от прокурорската гилдия. Тези хора са се потвърдили обратно във времето, че могат да излъчват сходни пропагандни неистини в медии, свързани с Борисов. Тези хора в никакъв случай не са взимали отношение да ме защитят. Но когато аз подлагам на критика тяхната работа, става тъкмо противоположното - впрягат цялата репресивна машина по отношение на мен, единствено и единствено да се защитят.

Кое от последните трудове най-вече ви възмути?

Отправени са констатации, че съм “цирей” на правосъдната система. Сравняват ме с “умиращ организъм”. Няма да се изненадам, в случай че се окаже, че тази мръсна акция е подета от други претенденти за Висш съдебен съвет, свързани с Националното разследване. Почеркът е техен и на прокуратурата, несъмнено. Маниерът им на работа е елементарно различим. Ще ви напомня за случая, когато Иван Гешев направи колекция на прокурорите и следователите в “Бояна”. Та тогава отново в тези медии бяха пуснали информация, че ще вървя да се удрям с сътрудниците. А аз авансово бях декларирал, че нямам никакво желание да отида. Там беше цялата прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет, само че те не взеха отношение към сходни неистини. Не последва назад мнение. Така, че сега ставаме очевидци на поредна пропагандна офанзива по отношение на мен.

Вие сте казвали, че се кандидатирате за разнообразни постове в правосъдната система по-скоро с концепцията да разбъркате статуквото, в сравнение с с вярата, че ще спечелите. Сега отново ли е по този начин?

До момента съм представял кандидатурите си само пред Висш съдебен съвет. Там нещата за всички ни са ясни по какъв начин тъкмо стоят. Сега представям кандидатурата си на магистратите - следователите от прокуратурата. Те имат опция да избират членовете на Висш съдебен съвет. Моята кандидатура евентуално се явява опасност. Ами в случай че стана член на Висш съдебен съвет? В публикация, с която ме нападат, се споделя, че ще им разбъркам това, което са наредили като пъзел сега.

А по какъв начин наподобява този пъзел?

Да няма друго мнение от това на основния прокурор.

Забелязва се, че няма никакви диспути по отношение на идния избор от политическата квота във Висш съдебен съвет. Този въпрос като че ли не съществува сега за депутатите от Народно събрание. А както знаем, се изисква единение от ⅔ болшинство на Народното събрание, с цел да има действителен избор на бъдещите кадровици. В този смисъл, допустимо ли е да не се стигне до избор на нов Висш съдебен съвет?

При всички положения ще се състои избор от професионалната квота. Позволете ми да допълня нещо значимо - няма спор в това число сред бъдещите членове на Висш съдебен съвет от професионалната квота. Така или другояче ние сме в акция. По националните медии няма спор за бъдещото ни, какво не е наред в работата на този орган, къде са пороците и т. н. А в този момент на въпроса ви във връзка с политическата квота - мисля, че там текат някакви сделки. И в случай че този спор за избор на членове за Висш съдебен съвет бъде обществен, а не както до момента - 30 години едни хора се оферират в последния миг и се избират в границите на половин час, без да е ясно с какви качества са, нищо няма да се промени. Трябва да е ясно какви хора влизат там, с какви упоритости и с какви качества.

За какви сделки в Народното събрание сте чували вие?

За сделки сред ръководещите и ГЕРБ. Добрите от ГЕРБ.

Добрите в кавички ли слагате?

Партия, чийто водач споделя, че и магаре да върже, ще бъде определено, не виждам какво положително има там. Нека да не забравяме, че някои политически водачи в предишното са били министри на Бойко Борисов.

След като нонстоп получавате удари под кръста поради вашата неотстъпчивост, за какво се кандидатирахте за член на Висш съдебен съвет. Не ви ли идва мислено да се отдадете на мира, да “мирясате”?

Познавам системата. Отговарям на изискванията да се кандидатирам за член на Висш съдебен съвет и мисля, че имам какво да трансформира. Искам да разбъркам блатото.

Някоя партия обадили ви се, с цел да ви предложи вероятно опция и за присъединяване в политическата квота?

Никой не ме е потърсил. Очевидно и враговете, и приятелите ми се опасяват еднообразно от мен.

Като ви чувам, май не са доста оптимистични нещата, свързани с по този начин жадуваната смяна в правосъдната система.

Сегашният миг е значим, тъй като би трябвало при цялостна бистрота да се организира избора на членове за Висш съдебен съвет. Повече от всеки път имаме потребност от самостоятелни избори. Обстоятелството, че трима следователи аплайваме за едно място, дава опция да има конкуренция. Досега все бяха по един. Надявам се конкуренцията да “роди” нещо друго от това, което сме виждали. За страдание при претендентите от квотата на прокурорите нещата не стоят по този метод. Трябваше да имаме над 10 претенденти, а в този момент са 6. Сред тях е и една от заместничките на Иван Гешев - Красимира Филипова, която дава отговор за репресиите в прокуратурата. В момента е началник на Инспектората и на административния отдел към ВКП. Там изборът е явен. Не Ясен Тодоров, а явен като резултат. Призовавам партиите да заявят своите претенденти за Висш съдебен съвет, а не да си вършат на мрачно всякакви пазарлъци сред “добрите” от една или друга политическа партия.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР